Υπογραφή με ένα… emoji με δικαστική βούλα
Καναδικό δικαστήριο έκρινε πως το «thumbs up» έχει την ίδια εγκυρότητα με την ιδιόχειρη επισφράγιση μιας συμφωνίας
Η είδηση ότι στις αρχές του περασμένου Ιουνίου δικαστήριο του Καναδά έκρινε ότι το emoji με τον υψωμένο αντίχειρα (thumbs up) είναι εξίσου έγκυρο με την υπογραφή μιας σύμβασης ανοίγει νέο μεγάλο κεφάλαιο προς συζήτηση για τη Δικαιοσύνη που καλείται να ανταποκριθεί και να κρίνει δεδομένα της ψηφιακής τεχνολογίας τα οποία αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας.
Μπορεί αλήθεια το γνωστό emoji με τον σηκωμένο αντίχειρα, που όλοι έχουμε στείλει στο πλαίσιο της ανταλλαγής μηνυμάτων, να αντικαταστήσει μελλοντικά την υπογραφή μας και μάλιστα να μας δεσμεύει και νομικά στο πλαίσιο σημαντικών συμφωνιών;
Η απάντηση, τουλάχιστον προς το παρόν, κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι. Ωστόσο, η έκδοση της πρώτης αυτής απόφασης, που ξεπερνά τα παραδοσιακά πλαίσια της δικαστικής κρίσης, πέρα από τις εντυπώσεις που προκαλεί, μπορεί να αποτελέσει και τη βάση να ξεκινήσει μία ευρύτερη συζήτηση για τη στάση της Δικαιοσύνης μπροστά στο κύμα της τεχνολογίας.
Αποτελεί έγκυρο τρόπο
Αυτό ήταν εξάλλου και το σκεπτικό που ο δικαστικός λειτουργός στον Καναδά προσέγγισε την υπό κρίση ασυνήθιστη υπόθεση, αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ένα emoji δεν αποτελεί ένα παραδοσιακό μέσο για να «υπογραφεί» ένα έγγραφο. Ωστόσο κατέληξε ότι αποτελεί έγκυρο τρόπο υπογραφής σύμβασης διαπιστώνοντας ότι το emoji με τον σηκωμένο αντίχειρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύναψη συμβάσεων, τονίζοντας ότι το δικαστήριο «δεν μπορεί (ούτε πρέπει) να προσπαθήσει να ανακόψει το κύμα της τεχνολογίας».
«Αυτή φαίνεται να είναι η νέα πραγματικότητα στην καναδική κοινωνία και τα δικαστήρια θα πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση emoji», σημειώνει στο σκεπτικό της απόφασής του ο καναδός δικαστής, θέλοντας προφανώς να στείλει το δικό του μήνυμα. Ο ίδιος μάλιστα απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις-ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της αντιδικίας ότι με την ερμηνεία του για το εν λόγω emoji «ανοίγει τις πύλες» για νέες ερμηνείες και άλλων emoji, όπως η γροθιά ή το κούνημα των χεριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δικαστής επικαλείται και τη νομολογία της χώρας του αναφερόμενος σε αποφάσεις που έχουν κρίνει ότι το «κλικ» στο εικονίδιο «Συμφωνώ» είχε θεωρηθεί ότι ισοδυναμεί με ηλεκτρονική υπογραφή. Υπό αυτό το πρίσμα ο εν λόγω δικαστής έκρινε ότι υπάρχει αρμοδιότητα για τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών χωρίς υγρό μελάνι για την αναγνώριση του ατόμου που υπογράφει και για την απόδειξη της έγκρισης του ατόμου για το περιεχόμενο του εγγράφου, αν και τα δεδομένα που εκείνος έβαλε στη ζυγαριά της δικαιοσύνης ήταν μοναδικά.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η υπόθεση αφορούσε τη σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας σιτηρών. Ο πωλητής σε ένα από τα μηνύματα του υποψήφιου αγοραστή απάντησε με το γνωστό emoji με τον αντίχειρα, ωστόσο δεν παρέδωσε εγκαίρως την παραγγελθείσα ποσότητα των σιτηρών που στο μεταξύ η τιμή τους είχε αυξηθεί.
Οπως ήταν αναμενόμενο ο πωλητής αμφισβήτησε την έννοια του συγκεκριμένου emoji, αλλά ο αγοραστής προσκόμισε προηγούμενα συμβόλαια που είχαν επιβεβαιωθεί με μήνυμα κειμένου, υποστηρίζοντας ότι το emoji σήμαινε ότι ο αντισυμβαλλόμενος συμφωνούσε με τους όρους της σύμβασης.
«Αρνούμαι ότι το emoji με τον αντίχειρα αποτελεί ψηφιακή υπογραφή ενός ημιτελούς συμβολαίου», υποστήριξε ο πωλητής σε μια ένορκη κατάθεση, σημειώνοντας περαιτέρω ότι δεν είχε τον χρόνο να εξετάσει το συμβόλαιο και ήθελε απλώς να υποδείξει ότι έλαβε το μήνυμα. Η κρίση του δικαστηρίου όμως ήταν πράγματι ανατρεπτική ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)
- Καιρός – ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- BadBox: 192.000 συσκευές Android μολύνθηκαν με κακόβουλο λογισμικό