Δίκη Πισπιρίγκου: Νέα μαρτυρία για την κεταμίνη – «Στο φάκελο νοσηλείας δεν εμφανίζεται πουθενά»
Ο επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ Νικόλαος Ράικος επεσήμανε ότι από τους ελέγχους στο αίμα του άτυχου κοριτσιού φάνηκε υψηλή χορήγηση κεταμίνης.
Με τη σημαντική κατάθεση του καθηγητή ιατροδικαστικής και τοξικολογίας, ιατρου χημικού και επικεφαλής του εργαστηρίου τοξικολογίας του ΑΠΘ Νίκολαου Ράικου συνεχίστηκε σήμερα η δίκη με κατηγορούμενη της Ρούλα Πισπιρίγκου για την υπόθεση του θανάτου της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζινας.
Ο μάρτυρας λόγω των ειδικών του γνώσεων κλήθηκε να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις όλων των παραγόντων της δίκης σε μια προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας στην υπόθεση αυτή, που όλο αυτό τον καιρό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δικαστικής επικαιρότητας.
Ο κ. Ράικος αναφέρθηκε στα δείγματα αίματος, τα ούρα και τα όργανα του παιδιού που ήταν σε φορμόλη τα οποία παρέλαβε ώστε να κάνει την έρευνά του.
Πρόεδρος: Το αίμα είχε ληφθεί από τη καρδιά;
Μάρτυρας: Συνήθως παίρνουμε αίμα από την καρδιά, επειδή μετά το θάνατο και μέχρι να γίνει νεκροτομία υπάρχει ένα διάστημα που για κάποιες ουσίες έχουμε το φαινόμενο της μεταθανάτιας ανακατανομής πχ. από το ήπαρ που είναι πλούσιο σε μια ουσία να εμποτίσει τα όργανα κεντρικά και την καρδιά. Όταν δεν ξέρουμε πολλά για ένα περιστατικό είναι καλό να πάρουμε και καρδιακό και μηριαίο αίμα και να κάνουμε τη σύγκριση. Όμως όταν έχουμε ένα ταχύτατο θάνατο επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακατανομή σε όλο το σώμα το αίμα της καρδιάς ανταποκρίνεται καλύτερα στη φαρμακολογική κατάσταση. Εξετάσαμε το αίμα. Εμείς στο εργαστήριο δεν γνωρίζαμε τίποτα. Ταυτοποιήθηκαν πολλά φάρμακα που χορηγούνται στην ιατρική θεραπεία. Ζήτησα το φύλλο νοσηλείας του παιδιού. Πραγματικά στη κεταμίνη ήταν πολύ μεγάλες η κορυφές.
Πρόεδρος: Τι εννοείτε;
Μάρτυρας: Γίνεται μια πρώτη ανάλυση. Στο φάκελο νοσηλείας δεν εμφανίζεται πουθενά η κεταμίνη. Ζήτησα να μάθω για το αν το φάρμακο χορηγήθηκε στη νοσηλεία. Στο φάκελο δεν υπήρχε πουθενά κεταμίνη, δεν προέκυψε κάπου να έχει χρησιμοποιηθεί.
Από την πλευρά του όπως είπε ο μάρτυρας «στο φύλλο νοσηλείας του παιδιού αναφέρει ότι δόθηκε και ρουκορόνιο. Αυτό θα το δώσεις σε ένα άνθρωπο που είναι σε ανακοπή. Το παιδί είναι λίγο πριν το θάνατο και εκεί το δίνουν για μυοχάλαση. Ποτέ δεν θα δώσουν κατασταλτικό, όπως η κεταμίνη. Αν δεν επανέλθει η αναπνοή και η καρδιακή λειτουργία μιλάμε για σωματικό θάνατο.
Πρόεδρος: Πείτε μας για την κεταμίνη. Τι ουσία είναι; Πως ρυθμίζεται η δόση της;
Μάρτυρας: Καταρχάς είναι ένα ασφαλές φάρμακο όταν είναι στα χέρια του γιατρού. Χορηγείται στην αναισθησία. Το πόσο θα δοθεί εξαρτάται από τον ασθενή και την οδό χορήγησης. Ακόμη όμως και στις ελάχιστες δόσεις θα πέσει το οξυγόνο και αυτό προκύπτει από κλινικές μελέτες. Ο πλέον κατάλληλος για να την χορηγήσει είναι ο αναισθησιολόγος.
Πρόεδρος: Λέτε ότι η συγκέντρωση κεταμίνης ήταν 6,5 μικρογραμμάρια ανά ml αίματος. Άρα συνολικά ήταν 250 περίπου;
Μάρτυρας: Ναι. Συγκριτικά με τα δυο άλλα περιστατικά που είχαμε.
Πρόεδρος: Διαπιστώνετε εσείς άλλη αιτία θανάτου;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Υπάρχει κάτι από τα άλλα ευρήματα που πρέπει να προβληματίσει για την αιτία θανάτου;
Μάρτυρας: Όχι.
«Εφάπαξ η χορήγησή της»
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπούν τον Μάνο Δασκαλάκη ο μάρτυρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η δόση πιθανότατα να δόθηκε εφάπαξ.
Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Μας είπατε ότι αιτία θανάτου είναι η χορήγηση κεταμίνης. Αν είχαμε θεραπευτική χορήγηση κεταμίνης αυτή σε τι συγκέντρωση θα εντοπίζονταν;
Μάρτυρας: Αν ήταν ενδοφλέβια 2 με 3 μιλιγκράμ ανά κιλό βάρους και αν ήταν ενδομυική μπορεί να φτάσει τα 6-8 μιλιγκράμ ανά κιλό βάρος.
Γεωργακόπουλος: Ο κ. Μπουζιάνης εντόπισε οίδημα στο χόριο αλλά στις 28 Ιανουαρίου μια ημέρα πριν το θάνατο του παιδιού, του είχε γίνει δυο φορές αναρρόφηση. Συνδυάζονται αυτά τα δύο ως πιθανότητα; Δηλαδή, το οίδημα να προκλήθηκε από την αναρρόφηση;
Μάρτυρας: Ναι.
Δ. Καράμπελας (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Η ευρεθείσα συγκέντρωση κεταμίνης σας παραπέμπει σε εφάπαξ χορήγηση ή σταδιακή;
Μάρτυρας: Το πιο πιθανό είναι ότι χορηγήθηκε εφάπαξ.
Η σκυτάλη στα επόμενα λεπτά πέρασε στην υπεράσπιση της κατηγορουμένης :
Αναστασία Μπάκα (υπεράσπιση): Στις 11.4 η κ. κατηγορούμενη φέρεται σύμφωνα με το βούλευμα να προκάλεσε ανακοπή στο παιδί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας με κεταμίνη. Μπορείτε αυτό να το υποστηρίξετε;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
Μπάκα: Πως μάθατε ότι δόθηκε ροκουρόνιο στη Τζωρτζίνα;
Μάρτυρας: Δεν το θυμάμαι.
Συνεχίζοντας να απαντά σε άλλες ερωτήσεις της υπεράσπισης για το ενδεχόμενο χορήγησης κεταμίνης από λάθος των γιατρών και των νοσηλευτών την ώρα της ανάνηψης ο κ. Ράϊκος απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν είναι τυχαίοι γιατροί οι εντατικολόγοι, δεν είχαν καμία ένδειξη να δώσουν κεταμινη, μιλάμε για ανθρώπους έμπειρους που δίνουν μάχες καθημερινά», τόνισε χαρακτηριστικά και επανέλαβε: «Ξεκάθαρα η κεταμίνη δόθηκε εν ζωή έγινε μεταβολισμός της».
Η κατάθεση του κυρίου Ράικου θα συνεχιστεί και σε επόμενη συνεδρίαση προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια.
Αίτημα
Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Γεωργακόπουλος υπέβαλλε και γραπτώς στο δικαστήριο το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των επτά γιατρών και νοσηλευτών του «Αγλαΐα Κυριακού» που ενεπλάκησαν στη διαδικασία ανάνηψης του παιδιού με τον ιατροδικαστή που διενέργησε τη νεκροψία στη σορό του, Σ. Μπουζιάνη.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος πλην όμως μετά από πρόταση της εισαγγελέα της έδρας αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει για κατάθεση τον κ. Άρη Μπερτζουάνη επιμελητή της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ρίου. Το όνομα του συγκεκριμένου γιατρού ανέφερε χθες στο δικαστήριο η παιδονευρολόγος Πολυξένη Πελεκούδα και το δικαστήριο έκρινε ότι με τη κατάθεσή του θα εισφέρει στοιχεία για τις συνθήκες νοσηλείας του παιδιού και το επεισόδιο που το παιδί εμφάνισε στις 25.1.2022. Με την απόφαση συντάχθηκαν και οι αντίδικες πλευρές.
- Νέα Υόρκη: Η καρδιά της πόλης «χτυπά» στο 2025 – Έτοιμη να υποδεχτεί τη νέα χρονιά
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση στη Πάρο – Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Κρήτη: Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης και δεν τον κράτησαν
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης