Φωτιές στην Αττική: «Τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν πανάκεια για τις δασικές πυρκαγιές»
Ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος εξήγησε το φαινόμενο «hot,dry,windy» και επισήμανε πως τις επόμενες ημέρες η επικινδυνότητα για πυρκαγιές θα είναι πολύ υψηλή
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Για υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο έκανε λόγο ο πυρομετεωρολόγος, Θεόδωρος Γιάνναρος μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Παρότι θα υποχωρήσουν οι άνεμοι από αύριο (Πέμπτη) αυτό δεν σημαίνει ότι επικινδυνότητα για τις πυρκαγιές θα μειωθεί. Θα υπάρξει μία κάμψη της ίσως αύριο, αλλά μέσα στο Σαββατοκύριακο η επικινδυνότητα θα είναι πολύ υψηλή» ανέφερε.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» τόνισε.
Αρχικά σημείωσε πως η πυρομετεωρολογία αποτελεί κλάδο της μετεωρολογίας που μελετά το πώς ο καιρός επηρεάζει την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αλλά και πώς η ίδια η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα.
Σχετικά με το καιρικό φαινόμενο «hot,dry,windy» εξήγησε πως ένας συνδυασμός ξηρού και θερμού αέρα, ιδιαίτερα επικίνδυνος και ιδίως στη χώρα μας που έχουμε πολλά μελτέμια.
Όπως είπε το καιρικό αυτό φαινόμενο ακολουθεί συνήθως την εμφάνιση ενός καύσωνα αποκαλύπτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα) οι μετεωρολόγοι περιμένουν την εμφάνιση ενός αντίστοιχου φαινομένου. «Πάμε σε ένα νέο κύμα καύσωνα από αύριο (Πέμπτη) που θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες κοντά στους 43 – 44 βαθμούς Κελσίου και τη Δευτέρα η υποχώρηση που θα υπάρξει θα συνδυαστεί με ισχυρούς ανέμους. Εκεί θα μιλάμε για έναν τύπο καιρού Hot – Dry – Windy» εξήγησε.
«Τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν πανάκεια»
Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα δεν αποτελούν κάποια πανάκεια για τις δασικές πυρκαγιές.
«Δασικές πυρκαγιές οι οποίες λαμβάνουν την έκταση που έλαβαν για παράδειγμα στον Καναδά και χαρακτηρίζονται ως ακραίες δασικές πυρκαγιές, μέγα-πυρκαγιές. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελούν γεγονότα τα οποία στην πραγματικότητα θα σταματήσουν να καίνε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη δασική καύσιμη ύλη να κάψουν. Μόνο όταν υδρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν θα πρέπει να αλλάξουν στην ουσία τον τρόπο διαχείρισης αυτών των συμβάντων. Θα πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο στην πρόληψη και στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία έχουμε. Τα εναέρια φυσικά αποτελούν ένα πολύ ισχυρό μέσο και θα πρέπει να συνεχίσει και η χώρα μας να επενδύει σε αυτά. Ωστόσο δεν είναι το μόνο».
Και όπως πρόσθεσε, «πρόληψη σημαίνει διαχείριση των δασικών καυσίμων μέσα στα δάση και σημαίνει και ευαισθητοποίηση του κοινού για να μπορέσουμε να ελαττώσουμε της έναρξης φωτιά από αμέλεια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις