Τα βουβά «παράπονα» της Λευκωσίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει… σπάσει την παράδοση, σύμφωνα με την οποία διαχρονικά, το πρώτο, εκτός Ελλάδος, ταξίδι μετά την εκλογή (ή επανεκλογή) Προέδρου, πρωθυπουργού πραγματοποιείτο στην Κύπρο.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Υπάρχει ένα βουβό «παράπονο» (ας το ονομάσουμε έτσι) ανάμεσα στους κυπρίους αδελφούς μας: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει… σπάσει την παράδοση, σύμφωνα με την οποία διαχρονικά, το πρώτο, εκτός Ελλάδος, ταξίδι μετά την εκλογή Προέδρου, πρωθυπουργού (ή και επανεκλογή του), πραγματοποιείτο στην Κύπρο.
Αυτό ισχύει και για τον εκάστοτε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που το πρώτο του ταξίδι μετά την εκλογή του είναι πάντα στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, ως γνωστόν, κέρδισε τις εκλογές στις 25 Ιουνίου 2023, επέλεξε να μην επισκεφθεί την Κύπρο και να πραγματοποιήσει το πρώτο του, εκτός Ελλάδος, σε διμερές επίπεδο ταξίδι, στη Λετονία ενώ προγραμματίζει να μεταβεί και στην Αίγυπτο.
Το παράπονο των Κυπρίων γίνεται ακόμα μεγαλύτερο την ώρα που γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν μετά την επανεκλογή του έκανε το πρώτο ταξίδι στα Κατεχόμενα και θα τα επισκεφθεί και πάλι στις 20 Ιουλίου κατά τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Δηλαδή σε διάστημα ολίγων ημερών ο τούρκος πρόεδρος θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα δύο φορές.
Στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί στις 26 Ιουλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση με το Ισραήλ. Παράλληλα με την τριμερή συνάντηση θα γίνουν και διμερείς συνομιλίες της ελλαδικής πλευράς με την κυπριακή κυβέρνηση.
Με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, πάντως, έχει συναντηθεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ θα τα πουν και στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).
Η Αθήνα δεν απάντησε
Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων, η πραγματοποίηση συνεδρίασης Ανωτάτου Συμβουλίου Τουρκίας – Ελλάδος, το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία, στο πρώτο ταξίδι του νέου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα, τον Μάρτιο, έχει ζητήσει τη θεσμοθέτηση τέτοιας μορφής συνεργασίας, Ελλάδος και Κύπρου, πλην όμως, αυτό, όπως αναφέρουν κυπριακές διπλωματικές πηγές, δεν προχώρησε. Η Αθήνα, λένε, δεν απάντησε. Αυτό είναι το δεύτερο παράπονο των Κυπρίων προς την ελληνική κυβέρνηση.
Βεβαίως ούτε οι Κύπριοι και πολύ περισσότερο η κυπριακή κυβέρνηση έχουν εκφράσει επισήμως κάποιο παράπονο, ούτε υφίσταται κάποια κρίση στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας. Αλλωστε η δήλωση του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια από τη Λευκωσία ότι «η Κύπρος δεν κείται μακράν», ενθουσίασε τους Κυπρίους.
Ή μήπως υπήρξε;
Στη Λευκωσία λαμβάνουν ωστόσο σοβαρά υπόψη το τηλεφώνημα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Χριστοδουλίδη λίγο πριν από τη συνάντησή του στο Βίλνιους με τον Ερντογάν. Αλλά ορισμένοι στη Λευκωσία αναφέρουν πως δεν υπήρξε (τουλάχιστον επισήμως) follow up στη συνάντηση στο Βίλνιους. Ή μήπως υπήρξε; Αλλά εάν όντως υπήρξε θα εκδιδόταν, λένε, από την κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωση, όπως έγινε και με το τηλεφώνημα Μητσοτάκη προς Χριστοδουλίδη πριν από το Βίλνιους. Τέτοια ανακοίνωση για το τι συζήτησε με τον Ερντογάν δεν υπήρξε από την κυπριακή κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε ανεπίσημα στις 23 Φεβρουαρίου (δηλαδή λίγες ημέρες μετά την εκλογή του) στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων για να διερευνήσει το ενδεχόμενο αναβίωσης των αδιέξοδων συνομιλιών για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού λόγω της τουρκικής κατοχής στο βόρειο κομμάτι του νησιού, που αποτελεί πηγή αστάθειας στην ανατολική Μεσόγειο.
Το ετήσιο μνημόσυνο
Το Σύνταγμα, μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη έχει γεμίσει τις τελευταίες ημέρες από σημαίες της Κύπρου.
Πρόκειται για το ετήσιο μνημόσυνο που έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών για τα θύματα της τουρκικής εισβολής και την κατάθεση στεφάνου από την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Στη δεξιά πλευρά του μνημείου υπάρχει υπερήφανα χαραγμένη στο μάρμαρο η επιγραφή «Κύπρος».
Μαζί με άλλες επιγραφές, όπως Πίνδος, Αργυρόκαστρο, Καλπάκι, Δοϊράνη, Ρούπελ, Ρίμινι και άλλες, όπου δηλαδή χύθηκε για την ελευθερία ελληνικό αίμα. Η «Κύπρος» ήταν η τελευταία λέξη που είχε χαραχθεί στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη το 1994 επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις