«Ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης» έχει πει ο Γιάννης Πάριος ενώ ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει φάε με για θα σε φάω».

Ο Απόστολος (Τόλης) Βοσκόπουλος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1940 στην Κοκκινιά. Το εικοστό παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας Μικρασιατών προσφύγων. Οι 19 αδελφές που προηγήθηκαν ήταν και η αφορμή που έκαναν τον πατέρα του να συνεχίζει να κάνει παιδιά μέχρι να αποκτήσει ένα γιο. Ώσπου τα κατάφερε.

«Όταν γεννήθηκα, και ο πατέρας μου πέτυχε επιτέλους το πολυπόθητο αγόρι, έτρεξε κι έβγαλε κάρτες και άλλαξε και την ταμπέλα στο μαγαζί που έγινε: Χαράλαμπος Ιωάννου Βοσκόπουλος και Υιός. Ήμουν πάντα μαζί του στη Λαχαναγορά, και στα ταξίδια και τις εμπορικές συναλλαγές του» .

Η φωνή αηδόνι

Ο αγαπημένος τραγουδιστής έμεινε στις αναμνήσεις των Ελλήνων ως «ο άρχοντας» της πίστας, ο αιώνιος έφηβος.

«Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος δεν κράταγε κακίες, ένας καλός φίλος. Αγαπούσε αυτό που έκανε με πάθος και θέλω να πω πως φεύγει έχοντας μέσα στην βαλίτσα του γιατί μην ξεχνάτε πως ένα από τα πρώτα του τραγούδια ήταν Μάνα μου μανίτσα μου θα πάρω την βαλίτσα μου και θα την κοπανήσω… και τελικά παίρνει την βαλίτσα του και μας την κοπανάει έχοντας όμως μέσα σε αυτή τις ωραιότερες αναμνήσεις από τα τραγούδια τα οποία άφησε παρακαταθήκη πίσω.», είχε πει για τον μεγάλο τραγουδιστή ο φίλος και κουμπάρος του Τέρενς Κουικ.

Το τραγούδι και η υποκριτική δεν ήταν δουλειά για εκείνον αλλά το κέφι και η αγάπη του. Ο Τόλης Βοσκόπουλος μιλώντας στη Σεμίνα Διγενή είχε αποκαλύψει ότι την πρώτη φορά που έπαιξε στο θέατρο σε ηλικία 18 ετών, ντράπηκε όταν του έδωσαν το φάκελο με την αμοιβή του, δεν πήρε τα χρήματα κι έφυγε.

«Σκέφτηκα δεν φτάνει που με άφησαν να κάνω αυτό που τόσο αγαπώ θα μου δώσουν και λεφτά;». 

Το θέατρο, οι συνεργασίες και οι αλλεπάλληλες επιτυχίες

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών, σε μία παράσταση που σκηνοθέτησε ο Θάνος Τράγκας, και δυο χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου «Τρεις κούκλες κι’ εγώ!». Στη δισκογραφία μπήκε με το τραγούδι του Λυκούργου Μαρκέα «Βήμα-βήμα», αλλά η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με το τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Αγωνία» (1968), το οποίο μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Για περισσότερα από 35 χρόνια εμφανιζόταν σε γεμάτα κέντρα με τους θαμώνες να παραληρούν με τραγούδια-επιτυχίες, όπως «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πολλά άλλα.

Οι γυναίκες της ζωής του

Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του με την Δούκισσα της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ της αλλά και με τη Ζωή Λάσκαρη με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ «Εραστές του ονείρου.»

Ο Τόλης έκανε τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960 – 1965), ύστερα την Μαρινέλλα (1973 – 1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη Χαρά (1986) (η οποία το 2021 αναγνωρίστηκε επισήμως από το δικαστήριο ότι δεν είναι η κόρη του) (1990 – 1996) και την Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με τη Γκερέκου απέκτησαν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.

Αγωνία

Η «Αγωνία», σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (γνωστός και ως Τσάντας) και σε μουσική του Γιώργου Ζαμπέτα, κυκλοφορεί το 1968 και αμέσως γίνεται το τραγούδι με το οποίο θα ταυτιστούν πολλοί ερωτευμένοι. Παράλληλα, θα αποτελέσει και μια μεγάλη επιτυχία, με το δίσκο να περνάει τους 300.000 δίσκους.

Το φεγγάρι πάνωθέ μου

Το 1970, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γράφει για τις ανάγκες της ταινίας «Μαριχουάνα Στοπ» στην οποία πρωταγωνίστησε και ο Τόλης Βοσκόπουλος, το εξίσου πασίγνωστο και αγαπημένο τραγούδι, το «Φεγγάρι Πάνωθέ Μου».

Η ταινία, η οποία αποτελεί διασκευή του ομότιτλου θεατρικού μιούζικαλ, κυκλοφόρησε το 1971, καταλαμβάνοντας τη 12η θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες της ίδιας χρονιάς.

Εκείνη

Λίγο μετά το 1970, και αφού έχει πάρει μεταγραφή στη δισκογραφική εταιρία Minos EMI, συνεργάζεται με τον Ηλία Λυμπερόπουλο, ο οποίος θα του γράψει το τραγούδι «Εκείνη».

Το τραγούδι κυκλοφορεί την εποχή που ο Τόλης εμφανίζεται στο κέντρο διασκέδασης ‘Can-Can’, στο οποίο προκαλεί πανικό. Είναι η περίοδος που λαμβάνει ως αμοιβή τα περισσότερα χρήματα που έχει λάβει Έλληνας τραγουδιστής μέχρι και σήμερα.

Πριν Χαθεί Το Όνειρο Μας

Από τα πιο γνωστά και πιο αγαπημένα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου, το τραγούδι «Πριν Χαθεί Το Όνειρό Μας», που κυκλοφόρησε το 1976.

Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο πιο δημοφιλή δίσκο του Τόλη που είχε τον τίτλο «Σμυρνέϊκα και Λαϊκά», με τους στίχους να τους έχει γράψει ένας από τους πιο γνωστούς συνεργάτες του, ο Μίμης Θειόπουλος.

Εγώ Αγαπώ Μια

Την ίδια χρονιά, ο Τόλης κυκλοφορεί το τραγούδι «Εγώ Αγαπώ Μια», που θεωρείται επίσης από τα πιο γνωστά και αγαπημένα του τραγούδια. Το τραγούδι, το οποίο είναι σε στίχους της Νινή Ζαχά, συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Όταν τραγουδώ», το οποίο επανακυκλοφόρησε ως CD λίγα χρόνια μετά, το 1994.

Ανεπανάληπτος

Το τραγούδι, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Ανεπανάληπτα Γιατί», κυκλοφόρησε το 1986, και αμέσως αγαπήθηκε από τον κόσμο, ο οποίος το τραγουδάει μέχρι και σήμερα.

Οι αναμνήσεις

Το 1967, ο νεαρός Τόλης Βοσκόπουλος συνεργάζεται με τον Μίμη Θειόπουλο, με τον οποίον δίνουν στη Δούκισσα ένα από τα πρώτα του τραγούδια, το πασίγνωστο «Οι Αναμνήσεις». Το τραγούδι κυκλοφόρησε με το δίσκο «Αναμνήσεις», με τον Τόλη να το επανακυκλοφορεί με το δίσκο «Στις Ζωής Μου Τις Στράτες», που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβρη του 2006.

Κι έλεγες

Το τραγούδι, τους στίχους τους οποίους έγραψε η Σόφη Παππά και τη μουσική ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, κυκλοφόρησε με το δίσκο «Βοσκόπουλος 80» και αποτελεί μέχρι και σήμερα από τα πασίγνωστα τραγούδια του.

\

Το τέλος

Ο Τόλης Βοσκόπουλος πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 19 Ιουλίου 2021, σε ηλικία 80 ετών. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας με αναπνευστικά προβλήματα.
«Τα λόγια μας δεν μπορούν να περιγράψουν τη θλίψη για την απώλεια. Στις μεγάλες συναυλίες του σωματείου μας ήσουν πάντα παρών. Σε ευχαριστούμε και σε αποχαιρετούμε. Η ανάμνησή σου θα είναι πάντα ζωντανή γεμάτη καλοσύνη και φως» ανέφερε το σωματείο τραγουδιστών.

Τη σορό του δημοφιλούς ερμηνευτή συνόδευσαν οι μουσικοί του με τέσσερα μπουζούκια κι ένα κλαρίνο στο ρυθμό των τραγουδιών του αγαπημένου τους συνεργάτη. «Αθάνατος» ήταν η τελευταία κουβέντα των αγαπημένων του πριν τον αποχαιρετήσουν.