Ισπανία: Την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη μπορεί να φρενάρει ο… καύσωνας
Ο πόλεμος του Πούτιν και το Brexit αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς για τις πολιτικές φιλοδοξίες της ακροδεξιάς σήμερα στην Ευρώπη.
Μπορεί η κλιματική αλλαγή, ο αφόρητος καύσωνας και οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη να ανακόψουν το ανοδικό momentum της ακροδεξιάς προς την εξουσία;
Κάθε ιστορία έχει πολλές αναγνώσεις, υπενθυμίζει άρθρο γνώμης στον Observer, επιχειρηματολογώντας ότι όπως το Brexit αρχικά και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στη συνέχεια έσβησαν τη διάθεση για απεμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών από την ΕΕ, έτσι και όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, ίσως φρενάρουν τα ακροδεξιά κόμματα, που δεν πιστεύουν στη μεγάλη σημασία του περιβάλλοντος για το μέλλον της ανθρωπότητας, ούτε έχουν την παραμικρή ιδέα για την πράσινη οικονομία.
Καθ’ οδόν προς τις κάλπες της Κυριακής στην Ισπανία που όλα δείχνουν ότι το Vox, το οποίο έχει τις ρίζες του στον φασισμό του Φράνκο, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της εξουσίας με πρώτο βιολί το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα (ΡΡ), επαναλαμβάνοντας τον θρίαμβο των νεοφασιστών Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, η Ευρώπη βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή.
Στη γωνία η αριστερά
Οι φιλελεύθερες δυνάμεις και τα αριστερά κόμματα στις χώρες της έχουν στριμωχτεί στη γωνία από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, που προτάσσουν το τρίπτυχο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, αντιτίθενται στους γάμους ομοφυλοφίλων, θέλουν να τερματίσουν τη μετανάστευση και την πολυπολιτισμικότητα, δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή και θεωρούν ότι το έθνος τους είναι σημαντικότερο όλων των υπολοίπων.
Τα κόμματα αυτά έχουν ανεβάσει σημαντικά τα ποσοστά τους και βρίσκονται ήδη στις εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις της Φιλανδίας, της Δανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας και σύντομα, όπως φαίνεται, και σε αυτές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας.
Το κακό σενάριο, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, είναι την επόμενη μέρα κάποια από αυτά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας και να προσπαθήσουν να φτιάξουν τους κανόνες από την αρχή, ώστε να επιτρέπεται μόνο στα ακροδεξιά στελέχη τους να κυβερνούν τη χώρα, διαλύοντας την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τον ελευθερία του Τύπου.
The populist European right is putting its stamp on the EU – but Brexit and Putin have ensured the EU will pull through and emerge stronger, if battered. Europe is surging rightwards. But, as Britain has shown, the populist tide will start to ebb https://t.co/KUXL9x7V1i
— Will Hutton (@williamnhutton) July 16, 2023
Πούτιν & Brexit
Αυτό ακριβώς προσπαθούν σήμερα να κάνουν ο Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι και ο Ματέους Μοραβιέτσκι στην Πολωνία, γυρίζοντας πίσω τη χώρα στις καθολικές συντηρητικές ρίζες της. Ωστόσο παρά τη λαϊκίστική ρητορεία αμφοτέρων, ουδείς εκ των προαναφερομένων ζητά διαζύγιο από την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση των αναλυτών ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πόλεμος του και φυσικά το Brexit αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς, που καθορίζουν σήμερα τις πολιτικές φιλοδοξίες της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Απόδειξη αυτού η περίπτωση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, που είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και κατά του Πούτιν, αν και ούτε τους μετανάστες σώζει από τις ιταλικές θάλασσες, ούτε τους γάμους ομοφυλοφίλων επιτρέπει και τις φιλελεύθερες φωνές στα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης απολύει σωρηδόν.
Η Ευρώπη αύριο
Η Ευρώπη μπορεί να κλίνει προς τα δεξιά, αλλά το λαϊκίστικό κύμα θα συρρικνωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα καταλήγει αισιόδοξα ο πολιτικός οικονομολόγος, Γουίλ Χάτον, πρόεδρος της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, στον Observer, γιατί στο τέλος θα επικρατήσει η διάθεση των ανθρώπων για ευημερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη, όχι oi ακροδεξιές πολιτικές που στοχεύουν στην καταστολή τους.
Οι ελευθερίες που κερδήθηκαν δύσκολα δεν πρόκειται να αφεθούν να εξαφανιστούν έτσι απλά: οι γυναίκες σε όλη την Ευρώπη δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το δικαίωμα τους στην άμβλωση και οι ομοφυλόφιλοι δεν πρόκειται να σταματήσουν να ζητούν γάμο και παιδιά με τα άτομα της επιλογής τους, εξηγεί ο ίδιος, καταλήγοντας ότι αυτό που συμβαίνει είναι η διαδικασία για τη δημιουργία της Ευρώπης της επόμενης μέρας. Και ίσως να μην είναι τόσο άσχημη όσο κάποιοι φοβούνται και άλλοι φαντάζονται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις