«Outlaws: The Good Thief»: To podcast στην Αμερική για τη ζωή του Βασίλη Παλαιοκώστα
Οι εταιρείες Kaleidoscope & iHeartPodcasts παρουσιάζουν το podcast «Outlaws: The Good Thief», στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς ιστορία του πιο διαβόητου ληστή τραπεζών της Ελλάδας, του Βασίλη Παλαιοκώστα.
Η Kaleidoscope, η παγκόσμια εταιρεία podcasting με έδρα τη Νέα Υόρκη, και η iHeartPodcasts, ο νούμερο 1 εκδότης podcast παγκοσμίως σύμφωνα με την Podtrac, ανακοίνωσαν την έναρξη μιας νέας σειράς οκτώ τμημάτων, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 12 Ιουλίου.
Το «Outlaws: The Good Thief», θα αφηγηθεί την αληθινή ιστορία του Βασίλη Παλαιοκώστα. Ο Παλαιοκώστας σε διάστημα είκοσι ετών ενορχήστρωσε μερικές από τις πιο ευρηματικές ληστείες τραπεζών και αποδράσεις της χώρας ενώ πολλοί τον ονόμασαν «Ρομπέν των Δασών» της Ελλάδας.
Το podcast θα αποκαλύψει πώς ένα φτωχό παιδί από τα βουνά έγινε ένας από τους πλέον καταζητούμενους της Ιντερπόλ, μέσα από συζητήσεις με συμμαθητές, δημοσιογράφους, διεθνείς αξιωματούχους, αρκετούς υψηλόβαθμους αστυνομικούς ακόμη και έναν πρώην πρωθυπουργό.
Ο Oz Woloshyn και ο Mangesh Hattikudur, συνιδρυτές της Kaleidoscope, αναφέρουν πως ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι σαν μια «διασταύρωση» ενός ήρωα δράσης της πραγματικής ζωής και ενός φιλόσοφου.
«Οι ληστείες τραπεζών και οι αποδράσεις του είναι κινηματογραφικές. Την ίδια ώρα, είναι και ένας σοσιαλιστής που προσπαθεί να φτιάξει ένα κατεστραμμένο σύστημα. Είναι σαν ένας “Ρομπέν των Δασών” στα μάτια του κόσμου που όμως θέλει να πλουτίσει και ο ίδιος στην πορεία!».
Ποιος είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας;
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται στις λίστες με τους πιο καταζητούμενους κακοποιούς της Ιντερπόλ και είναι επικηρυγμένος για 1.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικογενειακό περιβάλλον του, ο Βασίλης Παλαιοκώστας ήταν ένα εσωστρεφές παιδί με έντονο το αίσθημα της αδικίας.
Η δεκαετία του 1990 διακρίνεται από ανθρωποκυνηγητό και από ένα συνεχές «παιχνίδι γάτας και ποντικιού» ανάμεσά στις Αρχές και τον ίδιο. Τον Απρίλιο του 1990 ο Παλαιοκώστας συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει από τη φυλακή οδηγώντας ένα κλεμμένο όχημα.
Από εκεί όμως δραπέτευσε τον Ιανουάριο του 1991 με ένα αυτοσχέδιο σχοινί από δεμένα σεντόνια.
Μαζί με τον αδελφό του θα δημιουργήσουν μια ομάδα που θα απαρτίζεται από τους ιδίους, τον Κώστα Σαμαρά, τον Μιχάλη Μακρυγιάννη και τον Παύλο Κερεμίδη. Ο στόχος πλέον θα προσανατολιστεί στις τράπεζες οπού τα ποσά είναι ιλιγγιώδη. Η ομάδα διαπράττει 16 καταγεγραμμένες ληστείες σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το πιο «δυνατό» χτύπημα των αδελφών Παλαιοκώστα ήταν μία επίθεση που έγινε τον Ιούνιο του 1992 σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα με λεία 125.000.000 δραχμές.
Οι αποδράσεις
Πέρα από ληστείες, ο Βασίλης Παλαιοκώστας με την ομάδα του έκανε και απαγωγές.
Ο ίδιος συλλήφθηκε τέσσερις φορές και κατάφερε να αποδράσει και τις τέσσερις. Η ικανότητά του να μεταμφιέζεται, να μπορεί να κρύβεται κάτω από τη… μύτη των Αρχών και να συνεχίζει τη ζωή του έχοντας κατά περιόδους εκατοντάδες αστυνομικούς να τον αναζητούν, έχει γιγαντώσει όλα αυτά τα χρόνια τη φήμη του.
Τα κλιμάκια που είχαν σχηματιστεί από την Ασφάλεια με αποκλειστικό σκοπό τον εντοπισμό του δεν κατάφεραν να βρουν τα ίχνη του, χωρίς όμως να έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια των Αρχών.
Στις 4 Ιουνίου του 2006, ένα ελικόπτερο που εκτελούσε αερομεταφορές αναψυχής για λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας ενοικίασης Airlift απογειώνεται με δυο επιβάτες. Ο ένας από αυτούς, λίγα λεπτά αργότερα, σημαδεύει τον πιλότο με ένα όπλο. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Νίκος Παλαιοκώστας και είχε ως γνώμονα να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει.
Εντός ολίγων λεπτών, το ελικόπτερο βρίσκονταν πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι φρουροί υπέθεσαν ότι πρόκειται για μια επιθεώρηση, παρόλο που δεν είχαν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Καθώς το ελικόπτερο πλησίαζε, ο πιλότος φώναξε προς τους φρουρούς ότι οι επιβάτες είναι οπλισμένοι. Σύντομα οι φύλακες αντιλήφθηκαν τι γινόταν, όμως ήταν ήδη αργά.
Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει και σύντομα οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι έτρεχαν προς το ελικόπτερο.
Μετά από την κινηματογραφική αυτή απόδραση, ο Αλκέτ Ριζάι και ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθησαν αρκετά γρήγορα. Ο Βασίλης ωστόσο έμεινε ελεύθερος και συνέχισε να δρα ενώ η αστυνομία κατάφερε να τον συλλάβει μετά την απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά.
Η δεύτερη απόδραση με ελικόπτερο
Κατά την προδικαστική του ακρόαση στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2009, συγκεντρώθηκαν πολλοί άνθρωποι έξω από το δικαστήριο υποστηρίζοντας τον Παλαιοκώστα. Αγρότες, φοιτητές και αναρχικοί φώναζαν για «Λευτεριά στον Παλαιοκώστα». Ο ίδιος δήλωνε στο δικαστήριο «Έπαιξα και έχασα, η αστυνομία νίκησε».
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του, ο Βασίλης Παλαιοκώστας δραπετεύει ξανά από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο. Οι κρατούμενοι που παρακολουθούσαν από την φυλακή πανηγύριζαν και οι φύλακες είχαν μείνει για ακόμα μια φορά εκτεθειμένοι.
Το βιβλίο του Βασίλη Παλαιοκώστα
Λεπτομέρειες για την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού δίνει ο Βασίλης Παλαιοκώστας μέσα από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Μία φυσιολογική ζωή».
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αρνείται σχεδόν όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας περιέγραψε και το πως κατάφερε να αποδράσεις από τις φυλακές Κορυδαλλού το 2009, μαζί με τον έτερο καταδικασθέντα Αλκέτ Ριζάι.
«Περάσαμε μαζί την πόρτα και ο Αλκέτ την έκλεισε πίσω του. Έβγαλε από τη μέση την αλυσίδα, την πέρασε γύρω από τα κάγκελα και την κλείδωσε με λουκέτο. Ο υπάλληλος προαυλίου δεν το κούνησε ρούπι παρά καθόταν όπως όλοι οι κρατούμενοι και απολάμβανε το απρόσμενο θέαμα. Οι αισθήσεις μας βρίσκονταν σε ύψιστο συναγερμό. Η αδρεναλίνη έσπαγε κοντέρ. Αφήναμε πίσω μας το κτηριακό συγκρότημα του Κορυδαλλού, πετώντας προς τη γλυκιά ελευθερία».
Πού βρίσκεται σήμερα
Μπορεί λιτοί και δεμένοι στην Ελλάδα να ψάχνουν ένα του σημάδι, ωστόσο τα ίχνη του νούμερο ένα καταζητούμενου στη χώρα έχουν χαθεί ολοσχερώς.
Η Ασφάλεια Αττικής πάντως εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και φαίνεται πως πιστεύουν πως φρόντισε να το σκάσει από τη χώρα και να αφοσιωθεί στην οικογένειά του.
Πριν φύγει όμως, ο Βασίλης Παλαιοκώστας προέβη σε μία ακόμα επίθεση. Συγκεκριμένα, είχε στείλει φάκελο βόμβα τον Φεβρουάριο του 2009 στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αποδέκτη τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο φάκελος εξερράγη στα χέρια του υπασπιστή του υπουργού με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του.
Το ερώτημα που προσπαθούν να απατήσουν σήμερα οι Αρχές είναι ένα: Πού είναι ο Βασίλης Παλαιοκώστας;
Τα πρώτα επεισόδιο είναι διαθέσιμα για τους ακροατές εδώ.
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία