ΣΥΡΙΖΑ: Ασκήσεις αρχηγίας και ποιοι με ποιον
Οι τέσσερις υποψήφιοι για την διαδοχή του κόμματος στην επόμενη του Αλέξη Τσίπρα εποχή οργανώνουν και τις πρώτες περιοδείες τους με σημείο προβληματισμού για όλους την συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές.
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανοίγουν τα χαρτιά τους, προχωρούν σε δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και κάνουν ασκήσεις «αρχηγίας» με τις παρεμβάσεις τους για τα θέματα επικαιρότητας (πχ πυρκαγιές). Στα στρατόπεδα ήδη σχεδιάζονται οι επόμενες παρουσίες και συνεντεύξεις τους ενώ κουκί- κουκί καταγράφονται αλλά και ανακοινώνονται ποια στελέχη στηρίζουν ποιον-α αυτές τις ημέρες.
Εν τω μεταξύ ήδη μεταξύ τους, υπάρχουν δίαυλοι και διαρκή επικοινωνία για την δομή και τον χρόνο των ντιμπέιτ (ιδέα του Ν. Παππά) που επί της αρχής είναι όλοι θετικοί αν και το ενδεχόμενο για τέλη Ιουλίου έχει απομακρυνθεί πλέον πολύ.
Οι τέσσερις υποψήφιοι για την διαδοχή του κόμματος στην επόμενη του Αλέξη Τσίπρα εποχή οργανώνουν και τις πρώτες περιοδείες τους με σημείο προβληματισμού για όλους την συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές.
Η Έφη Αχτσιόγλου
Σήμερα καταγράφει ήδη το μεγαλύτερο ρεύμα υποστηρικτών στελεχών του κόμματος. Παπαδημούλης, Ραγκουσης, Παπανάτσιου, Βουτυράκου, Χατζησωκράτης, Ακρίτα, Μαντζουράνης, Ζαχαριάδης, Μπαλτάς, Ξανθόπουλος, Κοντοτόλη, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης, Κοππά, Κατσέλη, Κορφιάτης, Βούτσης αλλά και ομάδα φεμινιστριών (Ακριβούλη, Σιάνου κα).
Ως τώρα οι παραπάνω έχουν σπεύσει με δημόσιες τοποθετήσεις τους να εξηγήσουν τον λόγο που στοιχίζονται με την Αχτσιόγλου για το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχει ενδιαφέρον πως η εν λόγω υποψηφιότητα συγκεντρώνει στήριξη από άλλοτε αντίπαλες ομάδες όπως του μεγάλου ρεύματος της Κίνησης Μελών και της Ομπρέλας.
Το ερώτημα για την Αχτσιόγλου είναι αν θα καταφέρει να συγκρατήσει τις δυνάμεις της Προοδευτικής Συμμαχίας –που είναι μετέωρες μετά την παραίτηση Τσίπρα- και πόσο ταυτοτικά θα κινηθεί. Ο φόβος ορισμένων πασοκογενών είναι πως η υποψηφιότητα αυτή είναι «στενή» και δεν καλύπτει το όλο κόμμα.
Η ίδια είπε (Open) ότι προσδοκά ένα κόμμα που «θα έχει δομές, κανόνες, που χρησιμοποιεί την τεχνική γνώση, τον τεχνοκρατισμό για να μπορεί να έχει θέσεις και προτάσεις που είναι πιο βαθιές».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Την Πέμπτη θα δει δημοσιογράφους στην οδό Κολοκοτρώνη και θα λύσει αρκετές απορίες για την πρόθεσή καθόδου του. Βέβαια μέχρι τώρα είχε την ευκαιρία να φωτίσει την πλατφόρμα του. Και στην ανακοίνωση υποψηφιότητά τους στου Ψυρρή, και στην διήμερη ΚΕ του σαββατοκύριακου και σε μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων.
Προφανώς μιλάμε για υποψηφιότητα αριστερής πλεύσης και με βλέμμα στις διεργασίες της ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και στους κινδύνους της Ακροδεξιάς. Με τον Τσακαλώτο στοιχίζεται η βάση της Ομπρέλας αλλά και έξω από αυτή πρόσωπα από πολλά ρεύματα. Βίτσας, Μαμουλάκης, Σταθάκης, Αγαθοπούλου, Στρατής, Καββαδία, Λάμπρου.
Στα συν η αξιοπιστία του Τσακαλώτου. Η κριτική που του γίνεται δε, είναι για το σκέλος της κυβερνητικής πολιτικής των συριζαικών ημερών που αφορά την φορολογία και το μαξιλάρι των 37 δις. Ο ίδιος αποκρούει την πολεμική λέγοντας πως δεν ήταν ποτέ πεδίο αντιπαράθεσης το εν λόγω θέμα, ούτε υπήρχε η δυνατότητα για λίγα ή πολλά δισ. λιγότερα ή περισσότερα λόγω των τότε δημοσιονομικών υποχρεώσεων.
Ο Νίκος Παππάς
Με τον πρώην υπουργό τάσσεται ένα μέρος της Κίνησης Μελών αλλά και πολλών πασοκογενών- την καμπάνια του τρέχει ο Αγγελος Τόλκας. Οι δεύτεροι έχουν την αγωνία του μετέωρου βήματος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Παππάς θέλει να εκπροσωπήσει το προοδευτικό Κέντρο- ανάμεσα σε άλλο- ως μέρος της ταυτότητας του κόμματος, όχι ως απλή απεύθυνση του.
Μιλά συχνά για τον πληθυντικό χαρακτήρα του χώρου ενώ ξορκίζει μια αναδίπλωση ταυτοτική στην ριζοσπαστική Αριστερά.
Ο Στέφανος Τζουμάκας
Η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού αιφνιδίασε πολλούς, όχι εκείνους που τον ξέρουν καλά. Μπορεί ο Στέφανος Τζουμάκας να μην είχε πει σε σχεδόν κανέναν την πρόθεση του αλλά είχε εκφράσει τους προβληματισμούς του ήδη απ’ την ήττα του Μάη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την θέση του στο νέο τοπίο.
Δεν θεώρησε ορθή την επιλογή Τσίπρα για παραίτηση ενώ σήμερα πιστεύει πως μπορεί να ηγηθεί ο ίδιος μιας γόνιμης συζήτησης για έναν κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζει λίγο μοναχικό καβαλάρη στην όλη κούρσα ενώ πρόσφατα δεν άφησε αναπάντητο πως ο παλιός του συναγωνιστής από την Κατάληψη της Νομικής του Φλεβάρη του 1973 και το αντιδικτατορικό κίνημα Νίκος Μπίστης, είπε πως ο Τζουμάκας πρέπει να παραμερίσει για να περάσουν οι νέοι. «Ο Νίκος έχει παράδοση στην πολιτική της ήττας», είπε βιτριολικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις