«Οσο πιο πολύ πιέζετε, τόσο πιο σκληρά αντιστεκόμαστε»
Αλλη μία ημέρα αναταραχής στο Ισραήλ με χιλιάδες να βγαίνουν στους δρόμους κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου, που καταγγέλλεται ως περιορισμός της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων.
Ισραηλινοί διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομους και εισέβαλαν για λίγο στο χρηματιστήριο σε άλλη μια «Ημέρα αναταραχής» χθες, καθώς οι νομοθέτες ετοιμάζονταν να επικυρώσουν ένα από τα αμφισβητούμενα νομοσχέδια του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη δικαστική μεταρρύθμιση, πριν το κοινοβούλιο ολοκληρώσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι.
Χιλιάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, πολλοί κυματίζοντας ισραηλινές σημαίες και η αστυνομία ανέφερε ότι αρκετοί αυτοκινητόδρομοι αποκλείστηκαν. Δεκάδες εισήλθαν στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, πετώντας πλαστά χαρτονομίσματα ως σύμβολα διαφθοράς.
Η δικαστική μεταρρύθμιση – που καταγγέλλεται από τους αντιπάλους ως περιορισμός της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, αλλά από τον Νετανιάχου παρουσιάζεται ως τρόπος εξισορρόπησης κλάδων της κυβέρνησης – έχει πυροδοτήσει μια συνταγματική κρίση που διαρκεί εδώ και έξι μήνες και συνέβαλε στην ανησυχία των ΗΠΑ για τον σκληρό δεξιό συνασπισμό του και τα μέτρα που προωθεί.
Με τον πρωθυπουργό να διαθέτει άνετη πλειοψηφία στην Κνεσέτ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας μπορεί να βοηθήσει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο πριν από την τελική ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.
Οχι στη δικτατορία
«Είμαστε εδώ για να πούμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ: όσο πιο πολύ πιέζετε, τόσο πιο σκληρά αντιστεκόμαστε», είπε στο Reuters ο Τζόναθαν Εράν Κάλι, 62χρονος συνταξιούχος εργαζόμενος στον τομέα της τεχνολογίας, που συμμετείχε σε διαδήλωση έξω από το θέατρο Habimah στο Τελ Αβίβ. «Λέμε όχι στη δικτατορία». Ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά με μεταρρυθμίσεις σε «μετρημένα βήματα, ενώ συνεχίζει να ζητά ευρεία συναίνεση». Χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «λίγους φωνακλάδες, τους οποίους φουντώνουν τα μέσα ενημέρωσης».
Μια ομάδα που περιγράφεται ως έφεδροι στρατιωτικοί και οι οποίοι αντιτίθενται στη δικαστική αναθεώρηση επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο των ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στο Τελ Αβίβ. Ορισμένοι έφεδροι έχουν απειλήσει να μη λάβουν υπόψη τις εντολές κλήσης στο πλαίσιο της διαδήλωσης.
Αυτό προκάλεσε μια επίπληξη από τον ανώτατο στρατηγό Χέρτσι Χαλέβι, αφού ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να πατάξει την ανυπακοή. «Οποιος υποστηρίζει αυτήν τη στιγμή τη μη συμμετοχή βλάπτει τον ισραηλινό στρατό και επίσης βλάπτει την εθνική ασφάλεια», είπε ο Χαλέβι σε μια επιτροπή εποπτείας της Κνεσέτ.
27.000 ενστάσεις
Ακολουθώντας τακτική καθυστέρησης, η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση υπέβαλε 27.000 ενστάσεις στο νομοσχέδιο του κυβερνητικού συνασπισμού που περιορίζει την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει κυβερνητικές αποφάσεις ή διορισμούς αφαιρώντας από τους δικαστές την εξουσία να θεωρούν τέτοιες αποφάσεις «παράλογες».
Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχουν εκτός από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, υπερορθόδοξα, εθνικιστικά κόμματα. Οπως όλα δείχνουν, πάντως, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο στην ολομέλεια την Κυριακή για τις τελικές ψηφοφορίες.
Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στις ΗΠΑ. Κάποιοι Δημοκρατικοί βουλευτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα παρακολουθήσουν την ομιλία του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στο Κογκρέσο σήμερα, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και το ιστορικό της κυβέρνησης Νετανιάχου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Χέρτζογκ ξεκίνησε χθες τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και σήμερα μιλά σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι τεταμένοι λόγω της επέκτασης των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς και της δικαστικής αναθεώρησης που επιδιώκει η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Καρφί στο φέρετρο της ειρήνης
Στο Κογκρέσο, η βουλευτής Ιλχάν Ομάρ μέσω του Twitter ανέφερε: «Η ομιλία του ισραηλινού προέδρου Χέρτζογκ έρχεται εξ ονόματος της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία του Ισραήλ, σε μια εποχή που η κυβέρνηση υπόσχεται ανοιχτά ότι θα «συντρίψει» τις παλαιστινιακές ελπίδες για κρατική συγκρότηση – βάζοντας ουσιαστικά ένα καρφί στο φέρετρο της ειρήνης και λύση του κράτους».
Δεν είναι ασυνήθιστο για τα μέλη του Κογκρέσου να χάνουν τις ομιλίες ξένων ηγετών. Αρκετοί παρέλειψαν την ομιλία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Κογκρέσο τον Ιούνιο, επικαλούμενοι ζητήματα όπως ανησυχίες για τα δικαιώματα. Περισσότεροι από 50 Δημοκρατικοί έμειναν μακριά από μια ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο το 2015, η οποία θεωρήθηκε ως εναγκαλισμός των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου και ως αποδοκιμασία της πολιτικής τού τότε Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το Ιράν.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA