Ευκαιρία για απασχόληση για 200 υποψήφιους εργαζομένους με αυτισμό
Η πλατφόρμα εύρεσης και διατήρησης εργασίας για άτομα με αυτισμό «JobsLink» έχει κινητοποιήσει τους υποψήφιους εργαζομένους, όμως, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων είναι περιορισμένη.
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Διακόσιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι με αυτισμό βρίσκονται εδώ και μήνες σε… αναμονή εργοδότη που θα τους δώσει την ευκαιρία να βρουν απασχόληση, να κατακτήσουν την αυτονομία τους και να ενσωματωθούν στην κοινωνία.
Πριν από περίπου έναν χρόνο η έναρξη λειτουργίας της πρωτοποριακής πλατφόρμας εύρεσης και διατήρησης εργασίας για άτομα με αυτισμό «JobsLink» του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger είχε προκαλέσει χαμόγελα και αισιοδοξία πως τα πράγματα για τους νέους στο φάσμα του αυτισμού θα αρχίσουν να αλλάζουν. Ηταν, άλλωστε, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια στην Ελλάδα για τη σύνδεση επιχειρήσεων με υποψήφιους εργαζομένους με ιδιαίτερο κοινωνικό, γνωστικό, αισθητηριακό προφίλ, που παρουσιάζουν δηλαδή διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ), αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας ή σύνδρομο Asperger. Κι έγινε πράξη χάρη στη δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Μέσα σε διάστημα 12 μηνών η πλατφόρμα έχει κινητοποιήσει 200 υποψήφιους εργαζομένους που περιμένουν να εργαστούν. Την ίδια στιγμή, όμως, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων είναι περιορισμένη. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος του Συλλόγου, ψυχολόγος Μαρία Ηλιοπούλου, είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, ωστόσο μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση υποψήφιων εργοδοτών για την αξιοποίηση των ταλέντων ατόμων με αυτισμό «ευελπιστούμε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις. Εχουν ήδη γίνει κάποιες συνεντεύξεις για δουλειά. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι νέοι με αυτισμό, αντί να είναι παθητικά άτομα που λαμβάνουν επίδομα από το κράτος, μπορούν να εργαστούν, να πληρώνουν φόρους, να είναι αγοραστικό κοινό».
Αρκετοί νέοι με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας έχουν πανεπιστημιακές σπουδές σε συγκεκριμένα πεδία, ιδίως της πληροφορικής, τυπικά προσόντα καθώς και εξαιρετικές δεξιότητες και ταλέντα. Αυτά τα εφόδια τους επιτρέπουν να απασχοληθούν σε επαγγέλματα όπως είναι οι προγραμματιστές υπολογιστών, τεχνικοί ασφαλείας υπολογιστικών συστημάτων, δημοσιογράφοι, στατιστικολόγοι καθώς και βοηθοί πωλήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο γιος της Ηλιοπούλου, ο οποίος, με σπουδές στο Πολυτεχνείο, εργάζεται τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Συχνά, ωστόσο, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την απόκτηση και τη διατήρηση μιας εργασίας λόγω της έλλειψης αμοιβαίας κατανόησης και υποστήριξης, κυρίως στα αρχικά στάδια. Οι εργαζόμενοι με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος μπορεί να χρειάζονται κάποια, συχνά απλή, υποστήριξη εντός του χώρου εργασίας. Για παράδειγμα, τα άτομα στο αυτιστικό φάσμα θέλουν ένα εργασιακό περιβάλλον όχι θορυβώδες, γιατί μπορεί να τα αποπροσανατολίσει» προσθέτει η Ηλιοπούλου.
Μέσω του προγράμματος «JobsLink»
Πλαισιωμένοι, λοιπόν, από εκπαιδευμένους μέντορες-διαμεσολαβητές, εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν, μέσω του προγράμματος «JobsLink», να βρουν υποστήριξη σε όλα τα στάδια της εργασιακής διαδρομής: από την κατάρτιση του βιογραφικού μέχρι την προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον και τη διαχείριση των υποχρεώσεων και των κοινωνικών συνθηκών στον χώρο της εργασίας.
Οι διαδικασίες πρόσληψης συχνά δημιουργούν εμπόδια για τους αυτιστικούς ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές μικρές και ομαλές προσαρμογές που μπορούν να γίνουν στις διαδικασίες πρόσληψης που θα βοηθήσουν τους υποψηφίους να υποβάλουν αίτηση για εργασία και θα τους επιτρέψουν να επιδείξουν τις δεξιότητές τους ως εργαζόμενοι.
«Ετσι, οι εργαζόμενοι με αυτισμό, με την καθοδήγηση ενός έμπειρου μέντορα, μπορούν να προσαρμοστούν ομαλά στο εργασιακό περιβάλλον και να ανταποκριθούν με επάρκεια – και συχνά σε πολύ υψηλό επίπεδο – στις εργασιακές απαιτήσεις. Παράλληλα, οι εργοδότες γίνονται κοινωνοί των ιδιαιτεροτήτων και των ταλέντων του εργαζομένου. Ο μέντορας γίνεται έτσι ο αναγκαίος κρίκος που συνήθως λείπει από την αλυσίδα για τη σταθερή εργασιακή συμπερίληψη στην πράξη».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις