Καύσωνας «Κλέων»: Στον «φούρνο» από σήμερα η χώρα με 45άρια – Οδηγίες προς τους πολίτες
Η θερμική εισβολή αναμένεται να κρατήσει για μία εβδομάδα
- Ουίνστον Τσώρτσιλ: Η iconic φωτογραφία του 1941, η φθηνή κόπια των 5.000 δολαρίων και το σκάνδαλο 83 χρόνια μετά
- Χαραμάδα ελπίδας για την κλιματική κρίση στη σύνοδο της G20
- Παύλος Μαρινάκης: Εκλογές το 2027 – Καμία ανησυχία στην κυβέρνηση για διαρροές στον προϋπολογισμό – Τι είπε για ΠτΔ και για ψήφο εμπιστοσύνης
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Θερμοκρασίες «φωτιά» αναμένεται να βιώσει η χώρα μας από σήμερα, καθώς το νέο «κύμα» καύσωνα έχει κάνει ήδη την εισβολή του από χθες, Πέμπτη (20/7) και αναμένεται να μας βασανίσει έως την ερχόμενη Παρασκευή (28/7).
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν την Κυριακή (23/7). Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως ενδεχομένως να είναι η θερμότερη ημέρα της 5ετίας.
Την Δευτέρα (24/7) θα σημειωθεί μία μικρή πτώση, ωστόσο την Τρίτη (25/7) o υδράργυρος θα χτυπήσει και πάλι «κόκκινο». «Από την ερχόμενη Τρίτη πιθανότατα θα μας απασχολήσει ένα νέο κύμα ζέστης ακόμα πιο ισχυρό, με τη θερμοκρασία τοπικά στα ηπειρωτικά -μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας- να ξεπερνά ακόμη και τους 44-45°C !» γράφει στη σχετική ανάρτησή του ο μετεωρολόγος.
Οδηγίες προς τους πολίτες – Ποιοι κινδυνεύουν
Εκτεταμένη αναφορά στους ηλικιωμένους και στα μικρά παιδιά, δύο από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο τα επόμενα 24ωρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, έκαναν οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας.
Τα πρέπει και δεν πρέπει του καύσωνα
Πρέπει
- να πίνουμε υγρά
- να έχουμε κλειστά παράθυρα
- να κάνουμε χλιαρά ντους
- να κάνουμε ελαφρύ ντύσιμο
- να έχουμε διατροφή με συχνά μικρά γεύματα όχι λιπαρά
Δεν πρέπει
- να υπάρχει έκθεση στον ήλιο, «ας μην βγούμε για ρακέτες αυτές τις ημέρες»
- να μην κάνουμε χρήση καφέ ή αλκοόλ
- να μην ασκούμαστε
- να μην χρησιμοποιούμε φούρνο
- να μην καπνίζουμε στο σπίτι
Οι οδηγίες για τα παιδιά
Για τα παιδιά η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για όσα είναι κάτω των 3 ετών. Πρέπει να κάνουμε έναν σχεδιασμό δραστηριοτήτων για τις επόμενες ώρες, είπε η ίδια.
Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμετούς και διάρροιες.
«Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Η οδηγία είναι ξεκάθαρη για τους γονείς: 12-5 τα παιδιά είναι μέσα σε κλειστό χώρο, ούτε καν στο μπαλκόνι με τέντα τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής. Όπως εξήγησε στα παιδιά η επιφάνεια του δέρματός τους είναι μεγαλύτερη από το βάρος τους και όταν ιδρώνουν χάνουν υγρά και αφυδατώνονται πιο γρήγορα.
Η αντίδραση σε θερμοπληξία ή θερμική εξάντληση
«Αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» εξήγησε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως εξήγησε αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμετούς και κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα».
«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δέρμα τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με πάγο και βρεγμένες πετσέτες και του βγάζουμε τα ρούχα για να αποβάλει τη θερμότητα ενώ τον μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις