Καύσωνας: «Μπαράζ» ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας – Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα
250 κλιμάκια επιθεώρησης της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, πραγματοποιούν εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Δεκάδες κλιμάκια του υπουργείο Εργασίας βρίσκονται στον δρόμο, έχοντας ξεκινήσει «σαφάρι» σε χώρους εργασίας, πραγματοποιώντας εξονυχιστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις για την τήρηση των κανόνων τις ημέρες του καύσωνα.
Συγκεκριμένα 250 κλιμάκια επιθεώρησης της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, πραγματοποιούν εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους. Στόχος είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, η προστασία των εργαζομένων, η συνεπής εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, κατά τις ημέρες του καύσωνα.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από ομάδες δύο ατόμων σε συνεργασία με τροχαία. Το πρόστιμο για κάθε επιχείρηση που παρανομεί είναι 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Έπεσαν τα πρώτα πρόστιμα
Μέχρι στιγμής παρατηρήθηκε πως στις 21/07/2023 δούλευαν παρά τον καύσωνα σε:
- Εργοτάξιο: Δύο εργαζόμενοι ήταν μέσα και δούλευαν με κλειστές τις πόρτες. Επιβλήθηκε πρόστιμο 4.000 €.
- Οικοδομή: Πέντε εργαζόμενοι που διαπιστώθηκε πως δούλευαν στις 15:00 το μεσημέρι. Επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000€.
Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας
Ειδικότερα έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα delivery σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.
Στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε:
1.Την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.
2. Την παροχή εξ αποστάσεως εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
5.Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες
Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
Διαμόρφωση/επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00.
Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15ο C).
6.και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας
Πέραν της συσσώρευσης θερμότητας από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία υπό συνθήκες καύσωνα – για την αντιμετώπιση της οποίας προβλέπεται η χρήση καλυμμάτων κεφαλής και αυχένα και άλλων προστατευτικών μέσων του δέρματος, π.χ. αντηλιακών κρεμών – οι υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος κατά το θέρος αποτελούν πρόσθετο επιβαρυντικό παράγοντα για τους εργαζόμενους που εκτίθενται ήδη σε ακτινοβολούμενη θερμότητα λόγω της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. σε εγκαταστάσεις χυτηρίων και μεταλλουργίες).
Για τις περιπτώσεις τέτοιων δυσμενών συνθηκών στους χώρους εργασίας διατίθενται, ούτως ή άλλως, μια σειρά από μέσα ατομικής προστασίας μερών ή ολόκληρου του σώματος (π.χ. σκούρα γυαλιά προστασίας των οφθαλμών σε κλιβάνους βιομηχανιών τροφίμων, ασπίδες προστασίας του προσώπου, ολόσωμες θερμομονωτικές στολές κ.ά.), τα οποία ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί στους εργαζόμενους αφού πρώτα λάβει υπόψη του την έγγραφη γνώμη του Τεχνικού Ασφαλείαςκαι του Ιατρού Εργασίας (αν προβλέπεται) και αξιολογήσει κατά πόσον ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εργασίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις