Ρούλα Πισπιρίγκου: «Οι γονείς ήταν αφοσιωμένοι στη μεταξύ τους σχέση», κατέθεσε ψυχολόγος
Η ψυχολόγος Δέσποινα Σαββόγλου, η οποία είχε αξιολογήσει τις ζωγραφιές του παιδιού και είχε κάνει συνεδρίες με την κατηγορούμενη μητέρα και τον πατέρα της Τωρτζίνας Μάνο Δασκαλάκη
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Οι υψηλοί τόνοι ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στην τελευταία συνεδρίαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας με κατηγορούμενη την Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς λόγω θερινών διακοπών η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου.
Η σκυτάλη των ερωτήσεων πέρασε σήμερα στον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορούμενης Αλέξη Κούγια, ο οποίος ολοκλήρωσε την εξέταση τριών ακόμα μαρτύρων κατηγορίας , αμφισβητώντας ευθέως την αξιοπιστία της κατάθεσής τους εμμένοντας στον ισχυρισμό της εντολέως του ότι δεν ήταν εκείνη που αφαίρεσε τη ζωή της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας όπως κατηγορείται.
Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε η ψυχολόγος Δέσποινα Σαββόγλου, η οποία είχε αξιολογήσει τις ζωγραφιές του παιδιού και είχε κάνει συνεδρίες με την κατηγορούμενη μητέρα και τον πατέρα της Τωρτζίνας Μάνο Δασκαλάκη, όπως και με άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του 9χρονου παιδιού.
Στην κατάθεσή της στο δικαστήριο η κ. Σαββόγλου είχε αναφέρει πως με βάση την αξιολόγηση των «εργαλείων» μέσα από το φακό της δικής της επιστήμης κατέληξε στην κρίση πως η Τζωρζτίνας ήταν ένα παιδί που δεν εξέφραζε τα συναισθήματά του στους γονείς του και πως η συγκεκριμένη οικογένεια είχε την τάση «για αντικατάσταση για αυτό που χάθηκε και όχι να βιωθεί αυτό που έγινε». Επιπλέον, είχε επισημάνει πως οι γονείς αυτοί «ήταν αφοσιωμένοι στη μεταξύ τους σχέση» με την Ρούλα Πισπιρίγκου να μην μπορεί να επικεντρωθεί στις κόρες της «εξαιτίας πρώην συντρόφων του συζύγου της» και τον Μάνο Δασκαλάκη να δουλεύει συνεχώς έχοντας αναθέσει την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών σε εκείνη.
Ο Αλέξης Κούγιας έθεσε υπό αμφισβήτηση της αξιοπιστία της μάρτυρος και δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση για ψευδορκία αλλά και για παράνομη μαγνητοφώνηση και χρήση αρχείου προσωπικών δεδομένων, επειδή η μάρτυρας ,όπως είπε, είχε ηχογραφήσει στον υπολογιστή της τις συνεδρίες που είχε στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης της με τον Μάνο Δασκαλάκη και την Ρούλα Πισπιρίγκου.
Κούγιας: Σας ζητήθηκε να αξιολογήσετε ξανά ζωγραφιές;
Μάρτυρας: Ναι μου έχει ζητηθεί για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης.
Κούγιας: Έχετε ακούσει ποτέ συνάδελφό σας να δεχθεί να αξιολογήσει τον ψυχικό κόσμο ενός παιδιού που δεν ζει μέσα από τέσσερις ζωγραφιές; Μπορείτε να μου πείτε γιατί κάνατε συνεδρίες με Δασκαλάκη και κατηγορουμένη αφού είχατε εντολή να αξιολογήσετε τις ζωγραφιές;
Μάρτυρας: Αυτό προστάζει το πρωτόκολλο.
Κούγιας: Η κ. κατηγορούμενη λέει ότι τη συναντήσατε 2 φορές και με αυτά που τη ρωτούσατε γέλαγε και αγανακτούσε.
Μάρτυρας: Σε εμένα μου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδώσω την αλήθεια.
Κούγιας: Από πού είχατε εντολή να συζητάτε σαν την κουτσομπόλα προσωπικά θέματα του κ. Δασκαλάκη και της κατηγορούμενης;
Μάρτυρας: Η εντολή ήταν να αποφανθώ και για το ψυχικό δεσμό του παιδιού με τους γονείς και για οτιδήποτε συναφές. Έστειλα έγγραφο στην ανακρίτρια και είπα ότι με τις 4 ζωγραφιές δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα και ότι θα χρειάζονταν συνεδρίες με τους γονείς. Ζήτησα να ενημερωθώ για τα σχολικά πλαίσια.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας έθεσε τις ερωτήσεις του στην παιδονευρολόγο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου Πολυξένη Πελεκούδα. Μάλιστα, ο συνήγορος είχε επιδώσει νωρίτερα εξώδικο στη συγκεκριμένη μάρτυρα. Η κ. Πελεκούδα διευκρίνισε ότι ουδέποτε κατέθεσε στο δικαστήριο για αληθή επιληπτικά επεισόδια στο παιδί και πως ουδέποτε κατήγγειλε το ΥΔΕΖΙ. « Ο κ. Κούγιας έβγαλε ανακοίνωση που λέει ότι εγώ είπα ότι η Τζωρτζίνα έκανε αληθή επιληπτικά επεισόδια» ανέφερε μεταξύ άλλων μάρτυρας.
Αλ. Κούγιας: Είπατε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τυπικά επιληπτικά, όμως «δεν μπορώ να αποκλείσω ότι ήταν επιληπτικά».
Μάρτυρας: Ναι, αλλά πρόσθεσα ότι μετά το 24ωρο εγκεφαλογράφημα απομακρύνθηκε η πιθανότητα επιληπτικών σπασμών με μεγάλη επιστημονική ακρίβεια.
Αλ. Κούγιας: Αφού ήσασταν υποψιασμένοι ότι τα επεισόδια τα προκαλούσε η μητέρα δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε εισαγγελέα;
Μάρτυρας: Εγώ έκανα ότι καλύτερο για να προστατεψω το παιδί, να πάει στη ΜΕΘ και να ενημερώσω τους συναδέλφους μου την Αθήνα.
Κούγιας: Ξέρετε πως ήταν η συμπεριφορά της μητέρας όταν πήρε το παιδί στο σπίτι;
Μάρτυρας: Ήταν ένα εξαιρετικά φροντισμένο παιδί.
Τέλος, ο συνήγορος εξέτασε τον παιδίατρο του νοσοκομείου του Ρίου, Άρη Μπερτζουάνη, ο οποίος επανέλαβε πως οι γιατροί στο παιδιατρική κλινική «στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης είχαν συζητήσει το ενδεχόμενα τα επεισόδια που εμφάνιζε η Τζωρτζίνα να είναι απότοκος κακοποιητικής συμπεριφοράς της μητέρας της. Κάποιες από τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στο συγκεκριμένο μάρτυρα ήταν οι εξής:
Κούγιας: Δεν έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε εισαγγελέα αφού είχατε αυτές τις υποψίες;
Μάρτυρας: Όταν έχουμε επεισόδια που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε υποψιαζόμαστε πολλά πράγματα. Μεταξύ άλλων και αυτό το ενδεχόμενο. Αν έχουμε μεγάλες υποψίες ενημερώνουμε όπως έχουμε κάνει πολλές φορές. Εκείνη τη στιγμή αυτό το ενδεχόμενο ήταν χαμηλά στην διαφορική διάγνωση. Υπήρχε μεγάλη απορία και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει πως έκανε επεισόδια το παιδί μόνο στην κλινική και όχι στην ΜΕΘ.
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 6 Σεπτεμβρίου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις