Κοντά στο τέλος της θητείας του στο Δήμο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης κάνει τον απολογισμό και θεωρεί ότι έγιναν πολλά στην Αθήνα. Υπερασπίζεται τις παρεμβάσεις που έχει κάνει στην πόλη, θεωρεί ότι αγκαλιάζονται από τους κατοίκους, αναγνωρίζει καθυστερήσεις στον «Μεγάλο Περίπατο» και τονίζει ότι δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στην πόλη μια ισχνή μειοψηφία που περιφέρει τη «διαμαρτυρία» της από το Λόφο Στρέφη, στην Ακαδημία Πλάτωνος και στο Πάρκο Δρακοπούλου στα Πατήσια.

Θεωρεί ότι η Αθήνα δεν έχει φτάσει ακόμη σε ένα σημείο υπερτουρισμού όπως π.χ. η Βαρκελώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τα προβλήματα. Θέλει να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τον πολιτισμό στην πόλη και να φέρει νέες πρακτικές στην καθαριότητα. Θέλει να μειώσει και άλλο τα δημοτικά τέλη, αλλά και να ζητήσει να αρχίσουν να πληρώσουν δημοτικά τέλη και τα κυβερνητικά κτίρια. Θεωρεί μάχη τις δημοτικές εκλογές και πιστεύει ότι απέναντι στην ακροδεξιά υπάρχει ήδη ένα αρραγές δημοκρατικό μέτωπο. Ως προς τις πολιτικές του φιλοδοξίες θεωρεί ύψιστη τιμή να συνεχίσει να υπηρετεί ως Δήμαρχος Αθηναίων.

Η Αθήνα δεν πρέπει να γίνει μια τουριστική αρχαιοελληνική Ντίσνεϊλαντ

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης και οι δημοσιογράφοι του in κ. Ανδρέας Παναγόπουλος και Παναγιώτης Σωτήρης

Για το έργο της πρώτης τετραετίας: «Έχω τη συνείδησή μου καθαρή ότι κάναμε μεγάλη προσπάθεια»

 Ο Κώστας Μπακογιάννης εκτιμά ότι έκανε μια μεγάλη προσπάθεια στην πρώτη τετραετία και για την καθημερινότητα και ως προς τις μεγάλες παρεμβάσεις. Ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει το έργο στην καθαριότητα: «επανασχεδιάσαμε την υπηρεσία, την αναδιοργανώσουμε, προμηθευτήκαμε υλικό εξοπλισμού από νέους κάδους μέχρι νέους κάδους ανακύκλωσης με απορριμματοφόρα, νέα μηχανήματα, πιεστικά πλυστικά και ταυτόχρονα αλλάξαμε φιλοσοφία».

Για τον «Μεγάλο Περίπατο»: «Ναι καθυστερήσαμε»

Απαντώντας για τον «Μεγάλο Περίπατο» στην Πανεπιστημίου, παραδέχεται ανοικτά ότι το βασικό πρόβλημα ήταν ότι το έργο καθυστέρησε. Από την άλλη υπογραμμίζει ότι κατάφερε η δημοτική αρχή να κάνει την Πλατεία Ομονοίας να είναι μια νέα πλατεία, με καθαριότητα, με διαφάνεια ικανή προσελκύσει νέες επενδύσεις. Αντίστοιχα για το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος θεωρεί επιτυχία ότι με την παρέμβαση που έγινε φαίνεται ως να ήταν πάντα έτσι. Πέραν της Πανεπιστημίου, σημειώνει και την επαναλειτουργία του Θεάτρου του Λυκαβηττού και υπογραμμίζει ότι ο Δήμος Αθηναίων δουλεύει σε πολλά μέτωπα.

Για τις αντιδράσεις στις αναπλάσεις: «Περιφερόμενος θίασος 100 ανθρώπων»

Στο δήμαρχο Αθηναίων τέθηκε το ερώτημα γιατί σε μια σειρά από παρεμβάσεις στο δήμο, όπως είναι η ανάπλαση του Λόφου Στρέφη, τα έργα στην Ακαδημία Πλάτωνος και τα έργα στο Πάρκο Δρακοπούλου, υπάρχουν αντιδράσεις.

Ο Κώστας Μπακογιάννης επιμένει ότι είναι «οι ίδιοι εκατό άνθρωποι» και ότι πρόκειται για «έναν περιφερόμενος θίασο που μεταφέρεται από το Στρέφη στο Δρακοπούλου, στην Ακαδημία Πλάτωνος» και ότι κατά τη γνώμη του «σε  αυτή την πόλη δεν μπορεί να κάνουν κουμάντο οι ελάχιστες ισχνές μειοψηφίες», ενώ υποστηρίζει ότι δεν ξεριζώνονται δέντρα και γίνονται έργα υποδομών.

Για τη γραμμή 4 του Μετρό: «Παραπονιέμαι γιατί αυτό το έργο άργησε 10 και 15 χρόνια»

Ως προς τις αντιδράσεις για τα εργοτάξια του Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, στην Πλατεία Κολωνακίου και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης επιμένει ότι το παράπονό του είναι γιατί το έργο αυτό άργησε 10 και 15 χρόνια. Όμως, δηλώνει ότι προσπαθεί να έχει άριστη συνεργασία με την Αττικό Μετρό για να περιορίσει την όχληση. Ως προς τα δέντρα που κόβονται επιμένει ότι ήδη κάθε χρόνο τοποθετούνται 1000 επιπλέον δέντρα σε όλη την Αθήνα και ότι θα προστεθούν ακόμη περισσότερα, ενώ επισημαίνει ότι «πετύχαμε να γίνουν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για κάθε πλατεία του μετρό για την επόμενη μέρα και να γίνουν από τώρα για να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα και να τεθούν και σε διαβούλευση.

Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο δημότης της Αθήνας να τα πληρώνει και το κράτος και τα υπουργεία και οι υπηρεσίες… Και το Μέγαρο Μαξίμου.

Για τις γειτονιές: «Το θέμα δεν είναι πόσα έργα κάνουμε, αλλά σε πόσες γειτονιές θα κάνουμε»

Για το δήμαρχο Αθηναίων η Αθήνα έχει 129 γειτονιές και χρειάζονται έργα σε όλες. Στέκεται στα έργα για την καθαριότητα και τη σταδιακή εισαγωγή των υπόγειων κάδων που μειώνουν την όχληση και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, στην αλλαγή του φωτισμού, με χρήση LED, τη χρήση αυτοματισμών για την καταγραφή των βλαβών, τη διαμόρφωση νέων πάρκων σε πολλές γειτονιές, τις δέκα νέες παιδικές χαρές που προστίθενται κάθε χρόνο, τα γήπεδα που ανακαινίζονται και το μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων.

Για τα προβλήματα στους δρόμους από έργα στα δίκτυα: «Θα απαιτούμε πλήρη αποκατάσταση και όχι απλώς ένα μπάλωμα»

Σε σχέση με το διαρκές πρόβλημα που υπάρχει με τα έργα στα δίκτυα που συνεπάγονται μια διαρκή φθορά στους δρόμους, ο Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι φέρνει νέα κανονιστική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, που θα απαιτεί να δηλώνονται εκ των προτέρων όλα τα έργα που θα γίνουν, προγραμματισμένα και έκτακτα, να υπάρχουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και πλήρης αποκατάσταση του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου μετά και όχι απλό μπάλωμα.

Για τον κίνδυνο του υπερτουρισμού: «Η Αθήνα δεν πρέπει να γίνει μια τουριστική αρχαιοελληνική Ντίσνεϊλαντ»

Ο δήμαρχος Αθηναίων εκτιμά ότι η Αθήνα απέχει αρκετά από το να γίνει Βαρκελώνη ως προς τα προβλήματα από την τουριστική ανάπτυξη, κάτι που δίνει την ευκαιρία για καλύτερη προετοιμασία. Ωστόσο, εκτιμά ότι χρειάζεται ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις που θα έχει λογο ο Δήμος, ενώ επιμένει ότι ο βασικό δρόμος για να μη γίνει η Αθήνα μια τουριστική αρχαιοελληνική Ντίσνεϊλαντ είναι να διατηρηθούν οι μεικτές χρήσεις στις γειτονιές και γι’ αυτό θεωρεί σημαντικά τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση σε νέους και νέες για να γυρίσουν στην πόλη.

Για το Πάρκο Ελευθερίας: «Θέλουμε να επανενώσουμε τον χώρο»

Για το Πάρκο Ελευθερίας, με τον βαρύ ιστορικό συμβολισμό που φέρνει το γεγονός ότι το ΕΑΤ-ΕΣΑ ήταν τόπος βασανιστηρίων στη διάρκεια της χούντας, τα έργα που γίνονται σκοπό έχουν να επανενώσουν το χώρο, να διαμορφώσουν μια νέα βιβλιοθήκη που θα λειτουργεί και ψηφιακά και κυρίως να διαμορφώσουν ένα σημείο συνάντησης για τη νεολαία και ταυτόχρονα μια τόνωση της ιστορικής μνήμης.

Για την Αθήνα του πολιτισμού: «Να είμαστε υπερήφανοι για το σύγχρονό μας εαυτό»

Ο Κώστας Μπακογιάννης εκτιμά ότι «υπάρχει μια εξαιρετική ομάδα η οποία δουλεύει από την Τεχνόπολη μέχρι τις βραδιές πολιτισμού που διοργανώνει», συμβάλλοντας στην εικόνα μιας δυναμικής ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, ενώ για την επόμενη τετραετία στέκεται στα εξής: την μετατροπή του παλαιού χώρου των δικαστηρίων στην Πλατεία Δικαιοσύνης σε σύγχρονο χώρο τέχνης, τη λειτουργία του Εμπρός στου Ψυρρή με πιο συνεργατικό και ανοιχτό τρόπο και την αποκατάσταση του αναπαυτήριου του Πικιώνη, του «Έλληνα Γκαουντί» όπως λέει χαρακτηριστικά, στον Λουμπαρδιάρη. Όσο για Ολύμπια, το Δημοτικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» ο σκοπός είναι να είναι ένα θέατρο πόλης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Για το πρόβλημα των αστέγων: «Δεν υπάρχει άστεγος που να μην έχει ένα κρεβάτι σε συνθήκες αξιοπρέπειας»

Ο δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζει ότι το νέο πολυδύναμο κέντρο που λειτουργεί στην Πλατεία Βάθη παρέχει σημαντική υποστήριξη στους αστέγους, ενώ λειτουργεί συμπληρωματικά με τον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και τη βοήθεια στο σπίτι, το 1595 και την πρωτοβουλία μαζί με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ για έναν ξενώνα για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών και το street work.

Για την ασφάλεια: «Επιμένουμε στο αστυνομικό της γειτονιάς – να ακουστούν οι κραυγές απόγνωσης των Αθηναίων»

Για το ζήτημα της ασφάλειας, ο Κώστας Μπακογιάννης επιμένει στην προληπτική κοινοτική συστηματική αστυνόμευση, τον «αστυνομικό της γειτονιάς» και πιστεύει ότι πρέπει να ακουστούν οι «κραυγές απόγνωσης των Αθηναίων», ενώ θεωρεί βήμα προόδου ότι «κλείσαμε, πάντα με εντολή εισαγγελέα, και απελευθερώσαμε μια σειρά από καταλήψεις»

Ο στόχος: «Δουλεύουμε με κοστολογημένο πρόγραμμα για να γίνει η Αθήνα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα»

Ο Κώστας Μπακογιάννης θεωρεί ότι μπορεί να μιλά με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και για το έργο που έχει γίνει και για το έργο που θα γίνει από την διπλή ανάπλαση για το γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη διαμόρφωση ενός ακόμη πνεύμονα πρασίνου μέχρι τα έργα στο Πάρκο Ελευθερίας.

 

Για τα οικονομικά του δήμου: «Θα μειώσουμε ξανά τα δημοτικά τέλη»

Για τα οικονομικά του δήμου ο Κώστας Μπακογιάννης υπογραμμίζει τη θετική αξιολόγηση που έχει ως προς την πιστοληπτική ικανότητα και τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που έχει πια στη διάθεσή του ο δήμος και δηλώνει ότι στον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου θα υπάρξει και νέα μείωση 5%, ώστε  η συνολική μείωση να φτάσει το 10% ενώ υπάρχουν και εξαιρέσεις με σαφή κοινωνικά κριτήρια.

Για τα κρατικά κτίρια: «Να πληρώσουν δημοτικά τέλη υπουργεία» …και το Μέγαρο Μαξίμου

Ως προς τα ανταποδοτικά τέλη ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει το πρόβλημα που υπάρχει με τα κρατικά κτίρια, όπως είναι τα υπουργεία, που απαλλάσσονται των δημοτικών τελών παρότι λαμβάνουν υπηρεσίες από το Δήμο, όπως είναι η καθαριότητα και ο φωτισμός δρόμων και εξωτερικών χώρων. «Τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνετε εσείς ως δημότης της Αθήνας να τα πληρώνει και το κράτος και τα υπουργεία και οι υπηρεσίες». Και αυτό σημαίνει ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου.

Για τα αδέσποτα: «Θα ανοίξει το δημοτικό κτηνιατρείο»

Για τα ζώα στην πόλη, ο Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει ότι πλέον σπανίζουν τα σκυλιά στους δρόμους, γιατί υπάρχει το νέο κέντρο φιλοξενίας αδέσποτων, ο Σωκράτης, και ένα πρόγραμμα υιοθεσιών, ενώ σύντομα θα ανοίξει το δημοτικό κτηνιατρείο, ενώ συνεχίζονται παρεμβάσεις όπως οι ποτίστρες, ιδίως εν μέσω καύσωνα.

 

Για την κλιματική αλλαγή: «Εάν δεν δράσουμε τώρα σε μερικές δεκαετίες η Αθήνα θα είναι αβίωτη για τα παιδιά μας»

Μπροστά στον κίνδυνο που αποτελεί η κλιματική αλλαγή ο Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνει τα μέτρα που λαμβάνονται όπως είναι η προσπάθεια να αυξηθούν τα δέντρα που φυτεύονται και συνολικά η επένδυση στο πράσινο και στους ελεύθερους χώρους. Έπειτα σημειώνει τα συντριβάνια που αυξάνονται και που επίσης διαμορφώνουν ένα καλύτερο μικροκλίμα, τη χρήση νέων υλικών στα πεζοδρόμια και τις διαρκείς αναβαθμίσεις στα δημοτικά κτίρια. Όμως, σημειώνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι ούτως ή άλλως στο επίκεντρο του σχεδιασμού.

Για τις δημοτικές εκλογές: «Είναι μια μάχη και η κάλπη είναι πάντοτε άδεια»

Ο Κώστας Μπακογιάννης επιμένει ότι οι εκλογές είναι ούτως ή άλλως μια μάχη. Δηλώνει πάντας ότι η προεκλογική του εκστρατεία είναι ότι «εδώ και μήνες κάνω τη δουλειά μου», όπως και ότι όταν έρθει θα καταθέσει τον απολογισμό και τη δουλειά του

 

Για την ακροδεξιά: «Θα βρεθούν αντιμέτωποι με δημοκρατικό μέτωπο “μπετον”»

Για το ενδεχόμενο να προσπαθήσει η ακροδεξιά να θελήσει να χρησιμοποιήσει την Αθήνα ως εφαλτήριο για να επανέλθει στο προσκήνιο, ο Κώστας Μπακογιάννης επιμένει ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με «με ένα δημοκρατικό μέτωπο ενιαίο και θα είμαστε όλοι πέρα και πάνω από κόμματα, ιδεολογίες, παρατάξεις, φιλοδοξίες, σκοπιμότητες. Σας διαβεβαιώ. Μπετόν χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς ναι μεν, αλλά χωρίς συμψηφισμούς. Η Αθήνα ήταν, είναι και θα είναι μια δημοκρατική πόλη».

Για το πολιτικό του μέλλον: «Είναι τεράστια τιμή να υπηρετεί κανείς την Αθήνα»

Ο Κώστας Μπακογιάννη θέτει ως πολιτικό ορίζοντα να ολοκληρώσει «πέντε δημιουργικά χρόνια στον Δήμο Αθηναίων», θεωρώντας τιμή να υπηρετεί «την πόλη των πόλεών μας», όπως την αισθάνεται. Υπενθυμίζει παράλληλα πως και για το Δήμο Καρπενησίου και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κα για τον Δήμο Αθήνας, διάφοροι είχαν πει ότι δεν θα ολοκλήρωνε τη θητεία του και θα «μεταπηδούσε» στην κεντρική πολιτική, αλλά τους διέψευσε και ολοκλήρωσε τις θητείες.