Ο λόγος που απαγορεύεται να δημοσιεύετε την κάρτα επιβίβασης στα social media
Καλό είναι να το αντιμετωπίζεται όπως κάθε ευαίσθητο προσωπικό σας έγγραφο
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Χειμώνιασε για τα καλά: Βροχές και χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας
Όλοι μας, είτε ταξιδεύουμε συχνά με το αεροπλάνο, είτε όχι, γνωρίζουμε πως η κάρτα επιβίβασης (boarding pass) περιέχει ορισμένες πληροφορίες για τον εκάστοτε επιβάτη.
Το όνομα, τον αριθμό πτήσης και της θέσης μέσα στο αεροσκάφος.
Γνωρίζατε όμως ότι τα εισιτήρια, είτε πρόκειται για έντυπη είτε για ηλεκτρονική έκδοση, περιέχουν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες από αυτές που είναι ορατές με γυμνό μάτι.
Πιο συγκεκριμένα, το barcode πάνω σε ένα boarding pass μπορεί να αποκαλύψει δεδομένα όπως ο αριθμός ενός συχνού επιβάτη (frequent-flyer), κάποια στοιχεία επικοινωνίας του ταξιδιώτη ή άλλες λεπτομέρειες σε σχέση με την ταυτότητά του.
Ο ερευνητής σε θέματα ιδιωτικότητας, Μπιλ Φίτζεραλντ, αναφέρει μεταξύ άλλων στο Conde Nast Traveller: «Oι πληροφορίες διαφέρουν από barcode σε barcode ή από εταιρεία σε εταιρεία. Κάθε επιβάτης πρέπει να ξέρει προκαταβολικά ότι ένας κωδικός προς σκανάρισμα εμπεριέχει πληροφορίες για εσάς, τα πράγματα σας και τον προορισμό που πηγαίνετε».
Επιπλέον οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τa barcode περιέχουν στοιχεία της άδειας οδήγησης και του διαβατηρίου, καθώς είναι έγγραφα που πρέπει να τα παρέχουν στην αεροπορική εταιρεία ή στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον Φίτζεραλντ.
Ως εκ τούτου, οι έντυπες εκδόσεις του ταξιδιωτικού εγγράφου θα πρέπει να απορρίπτονται με προσοχή.
«Αν έχετε barcode σε κάτι, δεν πρέπει να το πετάτε στα σκουπίδια, εκτός αν θέλετε κάποιος να το πάρει, και σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να το δημοσιεύετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» επισημαίνει ο ίδιος.
Για του λόγου το αληθές, τον Μάρτιο του 2020, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ ανέβασε μία φωτογραφία από το boarding pass του για μια πτήση της Qantas στο Instagram.
Με μόνη πηγή αυτή την εικόνα, ένας χάκερ, ο Alex Hope, κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον αριθμό τηλεφώνου, τον αριθμό διαβατηρίου και άλλα προσωπικά δεδομένα του Αυστραλού πολιτικού.
Εάν χρησιμοποιηθούν επιδέξια, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» τους ταξιδιώτες, όπως την πλαστογράφηση ταυτότητας.
«Επομένως, αν ανησυχείτε για την κλοπή της ταυτότητάς σας, είναι ένα πολύ απλό βήμα που πρέπει να κάνετε, να μην μοιράζεστε barcode με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή» τονίζει ο Φίτζεραλντ.
Οι χάρτινες κάρτες επιβίβασης, ενώ χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, εξακολουθούν να απαιτούνται σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στην περίπτωση αλλαγής θέσης.
Για τους ταξιδιώτες που προτιμούν να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους αντί για χάρτινο εισιτήριο, ο Φίτζεραλντ συνιστά να τραβήξουν ένα στιγμιότυπο οθόνης του κωδικού QR στην κάρτα επιβίβασης και να το αποθηκεύσουν στις φωτογραφίες, για να αποφύγουν την εγκατάσταση πρόσθετης εφαρμογής.
Αυτό που προτείνεται, είναι να σκίζουμε το boarding pass σε πολλά κομματάκια πριν το πετάξουμε στα σκουπίδια. Γενικά καλό είναι όταν ταξιδεύετε να αντιμετωπίζετε ό,τι σχετίζεται με το αεροπορικό σας εισιτήριο, σαν ευαίσθητο προσωπικό έγγραφο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις