Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά τόσο με τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι έθεσε το ζήτημα της αποστρατικοποίησης νησιών στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, όσο και τα όσα είπε από τα Κατεχόμενα αλλά και η άρνηση χορήγησης άδειας για τη λειτουργία του δεκαπενταύγουστου, πήρε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα αλλαγής.

Με αφορμή λοιπόν αυτές τις νέες δηλώσεις και ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας ο Δημήτρης Μάντζος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι «η επαναφορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και ο ισχυρισμός του ότι το έθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη σπουδή της ελληνικής κυβέρνησης να δει ξανά μια ‘συγκρατημένη νέα αρχή’, μετά το Βίλνιους».

«Ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις»

Ο κ. Μάντζος πρόσθεσε ότι «οι χθεσινές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου από την κατεχόμενη Κύπρο, ανήμερα της επετείου του Αττίλα, καθώς και η άρνηση χορήγησης άδειας για τη λειτουργία του παγκόσμιου μνημείου της Μονής Παναγίας Σουμελά αποτελούν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας επιβεβαιώνει ότι η εξέλιξη και πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι ζήτημα επικοινωνιακών ‘καλών προθέσεων’ αλλά γεωπολιτικού ρεαλισμού». «Όσο συνεχίζεται η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης θα παραμένουν μακρινός και ανέφικτος στόχος» τονίζει.

Ο Δ. Μάντζος σημείωσε πώς «η όποια προσέγγιση οφείλει να γίνει πάνω στο σταθερό έδαφος του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμμαχιών της χώρας, με αταλάντευτη γραμμή και ενιαία φωνή για την υποστήριξη των εθνικών θέσεων, χωρίς παράθυρα παραχωρήσεων».