Υποκλοπές: Η ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει 92 στόχους του Predator και βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό
Το σκάνδαλο των υποκλοπών ξανάρχεται στο πολιτικό προσκήνιο, μετά και το πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Στις επίκεντρο επαναφέρει το σκάνδαλο των υποκλοπών η αντιπολίτευση, μετά τις αποκαλύψεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τα μηνύματα που έλαβαν 92 «στόχοι» του Predator.
Όπως ανακοίνωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι άγνωστοι που χρησιμοποίησαν το κακόβουλο λογισμικό Predator της Intellexa, προσπάθησαν να επιμολύνουν πολυάριθμους χρήστες κινητών τηλεφώνων, στέλνοντας περισσότερα από 350 γραπτά μηνύματα που όλα αποσκοπούσαν στην εγκατάσταση του παράνομου λογισμικού.
Παράλληλα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπογράμμισε ότι τα SMS που εμφάνιζαν ως αποστολέα την ειδική εφαρμογή για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 «διαπιστώθηκε ότι δεν εστάλησαν εν τέλει από αυτή την εφαρμογή» και «έκρινε ότι δεν προκύπτει περιστατικό παραβίασης (διαρροής) δεδομένων από τους επίσημους φορείς της διαδικασίας εμβολιασμού».
«Η Αρχή συνέστησε ομάδα έρευνας για την εν λόγω υπόθεση και έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της έρευνάς της, στις οποίες συγκαταλέγονται η έκδοση προσωρινών διαταγών για την αναστολή διαγραφής προσωπικών δεδομένων, η διενέργεια ερευνών και επιτόπιων ελέγχων σε ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους φορείς, η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών από εταιρείες και φορείς εντός και εκτός Ελλάδας (όπως ενδεικτικά από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το Citizen Lab, την Google, τη Meta, εταιρείες παροχής υπηρεσιών αποστολής μηνυμάτων SMS μέσω διαδικτύου, εταιρείες παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων), η έκδοση απόφασης επιβολής προστίμου σε μία από τις ελεγχόμενες εταιρείες, λόγω μη συνεργασίας με την Αρχή, και η ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών επί των ευρημάτων στον αντίστοιχο χρόνο εντοπισμού τους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Αρχή.
«Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, έχει διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν απόπειρες εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Μια τέτοια απόπειρα πραγματοποιείται μέσω αποστολής μηνύματος SMS προς τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ενός αποδέκτη-στόχου. Τα μηνύματα SMS αυτού του είδους περιέχουν σύντομο κείμενο και σύνδεσμο σε ιστοσελίδα, ο οποίος είναι παραπλανητικός, καθώς έχει μεγάλη ομοιότητα με μια πραγματική ιστοσελίδα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο αποδέκτης του μηνύματος SMS ενεργοποιήσει τον σύνδεσμο που περιέχεται σε αυτό, επιλέγοντάς τον, τότε λαμβάνει χώρα εγκατάσταση του κατασκοπευτικού λογισμικού στη συσκευή του. Τα μηνύματα SMS έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου (Web to SMS) με χρήση προπληρωμένων καρτών. Επισημαίνεται ειδικά ότι σε αυτά τα μηνύματα SMS διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα, προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό» συμπληρώνει η ΑΔΑΕ, τονίζοντας ότι «κατά τις έρευνές της η Αρχή εντόπισε πάνω από 350 μηνύματα SMS τα οποία σχετίζονται με τις παραπάνω απόπειρες, εκ των οποίων πάνω από 220 περιείχαν παραπλανητικό σύνδεσμο ιστού. Πάνω από 120 μηνύματα πιθανολογείται ότι έχουν σταλεί για λόγους δοκιμής προς αταυτοποίητα κινητά προσωρινής, σύντομης χρήσης («burner phones»). Η Αρχή έχει ήδη αποστείλει αναλυτική ενημέρωση προς τους συνδρομητές και χρήστες 92 τηλεφωνικών αριθμών οι οποίοι έλαβαν μήνυμα SMS με τα παραπάνω χαρακτηριστικά».
Ζητά εξηγήσεις η αντιπολίτευση
Μπορεί το θέμα των υποκλοπών να βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης πριν τις εκλογές του Μαΐου, ωστόσο η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας «οδήγησε» αλλού τη ρητορική των ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.
Τώρα, πλέον, με τα επίσημα στοιχεία της Αρχής, η αντιπολίτευση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Ζητά εξηγήσεις από την κυβέρνηση, δείχνοντας ουσιαστικά με το δάχτυλο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τονίζει ότι δεν πρόκειται για μια παρακολούθηση ιδιώτη από κάποιον άλλον ιδιώτη, αλλά για μια συντονισμένη επιχείρηση συστηματικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών.
Σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι «οι πρόσφατες αποκαλύψεις πως στελέχη της Intellexa είχαν αναπτύξει τέτοια σχέση με την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε διόρθωναν ακόμη και προσχέδια μνημονίων συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Ελλάδας με τις υπηρεσίες της Βόρειας Μακεδονίας, είναι η πλέον τρανή απόδειξη για το ποιοι κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις των 92 αυτών ατόμων».
«Σε συνδυασμό με τις διευκολύνσεις που παρείχε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις Intellexa και Krikel για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα με άδεια μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών, ολοκληρώνουν πλήρως την εικόνα των ευθυνών», προσθέτει η Κουμουνδούρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει επίσης ότι «καθώς ήδη έχει αποδειχθεί πως στόχοι του Predator είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση και με τον συμβατικό τρόπο από την ΕΥΠ, δηλαδή με εισαγγελική εντολή, αναμένουμε πως η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο κάποια από τα 92 άτομα που ταυτοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν παρακολουθηθεί και με εντολή της εποπτεύουσας εισαγγελέως της ΕΥΠ».
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σχολιάζοντας την πρώτη δημόσια θεσμική καταγραφή του εύρους του σκανδάλου των υποκλοπών, χαρακτηρίζει ανησυχητική την παραδοχή ότι διαβρώθηκε η κρατική ηλεκτρονική εφαρμογή εμβολιασμού και καλεί τη δικαιοσύνη να ενεργήσει καθώς πλέον έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία.
«Είναι ανατριχιαστική πραγματικά η έκταση του ιστού παρακολούθησης, που εξυφάνθηκε» προσθέτει ο Τομέας Θεσμών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
«Οποιαδήποτε επέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής, όπως και της ΑΔΑΕ, που διερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ειδικότερα σε αυτό το στάδιο» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.
Οι αποκαλύψεις για την Intellexa από τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών τέθηκε η Intellexa, η εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator, με έδρα την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με άρθρο της Washington Post η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εκτός από την Intellexa έβαλε στην ίδια λίστα ελέγχου εξαγωγών και την Cytrox με έδρα την Ουγγαρία, με στόχο την αντιμετώπιση της κατάχρησης του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού, που απειλεί την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο εταιρείες μπήκαν στη «μαύρη λίστα» λόγω της «εμπορίας κυβερνοεφαρμογών που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση πρόσβασης σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας έτσι την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις