Τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη
Μία πόλη - φάντασμα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια της Αγκυρας και του ψευδοκράτους, στις μεθοδεύσεις σχετικά με το Κυπριακό. Με όχημα τον τουρισμό επιχειρείται εποικισμός των Κατεχομέων διά της πλαγίας οδού.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Δημιουργία τετελεσμένων και ψυχολογίας ενός νέου εποικισμού επιχειρούν Τουρκία και κατοχικές δυνάμεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Στόχος να δημιουργήσουν την εικόνα μιας ταχύτατα αναπτυσσόμενης περιοχής, η οποία μόλις αλωθεί πλήρως θα περάσει στην εποχή της τουριστικής ανάπτυξης με ιλιγγιώδεις ρυθμούς που ίσως εμμέσως θα συμβάλει – με τον δικό της τρόπο – και στην προσπάθεια αλλαγής του στάτους του ψευδοκράτους.
Αξιοποιώντας ενδεχομένως και τις αλλαγές στη γεωπολιτική σκακιέρα, αλλά και τη στροφή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων με τις γείτονες χώρες και τελικά στην προώθηση και των συμφερόντων του και στο Κυπριακό.
Το ζήτημα έφερε στην επικαιρότητα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Μπακίς», η οποία – όπως μετέδωσε το ΡΙΚ – φιλοξένησε δηλώσεις τούρκου επιχειρηματία, ο οποίος έφτασε να ανακοινώσει ότι έχουν αρχίσει οι κρατήσεις για το 2025, σε ξενοδοχεία τα οποία αγόρασε στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ενδιαφέρον ότι το όνομα του επιχειρηματία δεν ανακοινώνεται παρά την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο «ανώνυμος» επιχειρηματίας, ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει ήδη αγοράσει τέσσερα ξενοδοχεία (τα τρία υποτίθεται από τον Απρίλιο), 86 διαμερίσματα και 20 στρέμματα γης στην περίκλειστη Αμμόχωστο. Ενώ σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, όπως μεταδίδονται από το ΡΙΚ, ο επιχειρηματίας φέρεται να δήλωσε ότι άλλοι 29 ιδιοκτήτες ξενοδοχείων του έχουν υποβάλει τις προτάσεις τους προκειμένου να αγοράσει τα ξενοδοχεία τους. Και ο ίδιος υποτίθεται ότι τις αξιολογεί.
Κατά την εκτίμηση του δε, το Βαρώσι ετοιμάζεται να ζήσει τις παλιές του μέρες και ο ίδιος είναι ευτυχισμένος για τη «θετική στάση» της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στο θέμα της Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με την ίδια πηγή – να παίρνουν θάρρος και άλλοι τούρκοι επιχειρηματίες και να προχωρούν σε επενδύσεις. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είναι ο ίδιος που είχε κάνει δηλώσεις και τον περασμένο Απρίλιο, αποκαλύπτοντας ότι είχε αγοράσει τρία ξενοδοχεία από τους Ελληνοκύπριους στους οποίους ανήκαν.
«Στο τέλος τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν»
Για δυσάρεστη εξέλιξη μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι επιβεβαιωμένος ο ισχυρισμός του εν λόγω επιχειρηματία ότι αγόρασε τέταρτο ξενοδοχείο πέρα από τα όσα στην περιφραγμένη περιοχή και τόσα διαμερίσματα.
Ωστόσο και ο Ιωάννου αναγνώρισε ότι η το αδιέξοδο στο Κυπριακό και το πάγωμα των συνομιλιών θα φέρουν χειρότερες εξελίξεις τόσο στο θέμα της Αμμοχώστου όσο και του Κυπριακού γενικότερα. Προέβλεψε δε ότι αν δεν υπάρξουν κινήσεις ώστε η Αγκυρα να πιεστεί και να επιστρέψει στις συνομιλίες «οι πωλήσεις θα συνεχιστούν, τα ξενοδοχεία στο τέλος θα λειτουργήσουν σε 2-3 χρόνια». Με τον δήμαρχο Αμμοχώστου να μην αποδίδει την ευθύνη αποκλειστικά σε αυτούς που πωλούν τις περιουσίες τους.
Η Τουρκία στην ατζέντα των ΥΠΕΞ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στις Βρυξέλλες στο γεύμα των ΥΠΕΞ της ΕΕ το μενού θα έχει Τουρκία και ευρωτουρκικές σχέσεις. Με ευρωπαϊκές πηγές να έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ανησυχίες και των Βρυξελλών. Σημειώνουν δε ότι η Αγκυρα είναι μία χώρα με εξαιρετική σημασία για την Ευρώπη, ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να μιλάμε για μία επανεκκίνηση των σχέσεων, αλλά για μία διερεύνηση προθέσεων. «Μπορούμε να το δοκιμάσουμε», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Το ερώτημα είναι αν η ΕΕ θα δείξει διάθεση να πιέσει για το Κυπριακό, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ή να παρακάμψουν το Κυπριακό προκειμένου να προχωρήσουν στα ευρωτουρκικά.
Να σημειωθεί ότι στη σημερινή συζήτηση οι υπουργοί Εξωτερικών τόσο της Ελλάδας όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να θέσουν για μία ακόμα φορά τις κόκκινες γραμμές τους και να υπογραμμίζουν ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνάνε – μεταξύ άλλων – και από την Κύπρο.
Με την υπόθεση των Βαρωσίων να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις εξελίξεις αφού όσον αφορά την περίκλειστη πόλη υπάρχουν ξεχωριστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καθορίζουν το καθεστώς τους και παραβιάστηκαν με την απόφαση για το άνοιγμα της. Μία πόλη -φάντασμα που κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα σημαντικό χαρτί στα χέρια της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, στις μεθοδεύσεις σχετικά με το Κυπριακό. Και ενώ ήδη στην κατεχόμενη Κύπρο αυξάνονται διαρκώς οι επισκέπτες από Ισραήλ, Βρετανία και αλλού που επιλέγουν να επενδύσουν και σε ακίνητα.
Χαρδαλιάς και Φλώρος στον Χριστοδουλίδη
Στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Τρίτη πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να παραστούν και στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 49 ετών από την τουρκική εισβολή. Χθες Χαρδαλιάς και Φλώρος έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ο ΥΦΕΘΑ είχε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο Γ’.
Στην Κύπρο βρίσκεται και ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ πως η ««η Ελλάδα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, στον δίκαιο αγώνα της για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής. Κοινός στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις