Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Υπέρ τάχθηκαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Με ευρύτατη πλειοψηφία, αποτέλεσμα των ψήφων από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιατών, Νίκης και Πλεύσης Ελευθερίας, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς για τους Έλληνες του εξωτερικού, καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για τη στάση που θα τηρήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, τα δύο κόμματα εξέφρασαν αντιρρήσεις για την ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία.
Κεραμέως: Να μην χαθεί η ευκαιρία
«Να μην χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία, να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, διότι όλα έχουν τη σημασία τους στην άρση των περιορισμών και, για πρώτη φορά, μετά από 48 χρόνια, ένας Έλληνας πολίτης, εγγεγραμμένος στους Καταλόγους, να μπορεί να ψηφίσει χωρίς κανέναν περιορισμό» σημείωσε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.
Απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ η υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. «Εμείς πρεσβεύουμε και έχει ακουστεί, επανειλημμένως, ότι όσοι είναι, ήδη, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αυτοί να έχουν αυτή τη διευκόλυνση για την άσκηση δικαιώματος ψήφου. Αυτή είναι η θέση μας» πρόσθεσε η κυρία Κεραμέως.
«Άνθρωποι, που μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα, να μπορούν να το κάνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία όσο πιο κοντά γίνεται στον τόπο της κατοικίας τους» ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «όσο πιο εύκολο το καθιστούμε το να ασκήσεις το δικαίωμα της ψήφου τόσο αυτό οδηγεί σε μια σύσφιξη σχέσεων, σε μια ενδυνάμωση σχέσεων» συμπλήρωσε.
Να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα ζήτησαν οι ομογενείς
Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τοποθετήθηκαν και στελέχη της ελληνικής ομογένειας, που ζήτησαν το νομοσχέδιο να περάσει από τη Βουλή με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.
Η εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας Παρισίων και περιχώρων Σέτα Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «άδικους» τους περιορισμούς. «Είμαστε η ψυχή και φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Προβάλουμε και στηρίζουμε τα εθνικά θέματα. Το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον. Έχουμε περιουσίες και συγγενείς. Άρα ουσιαστικός δεσμούς» συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος των Ελλήνων της Γερμανίας Κωνσταντίνος Καχριμανίδης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η ψήφιση του νόμου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες. Ζητάμε την κατάργηση των περιορισμών και πλήρες εκλογικό δικαίωμα. Ζητάμε να στηρίξετε το αίτημα μας αυτό όλοι».
Ο Μωυσής Νικολαΐδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, σημείωσε πως «είμαστε υπέρ να ψηφίζουν όλοι απόδημοι Έλληνες από τον τόπο κατοικίας τους», ξεκαθαρίζοντας ότι η Βουλή θα πρέπει μετέπειτα να εξετάσει το θέμα της επιστολικής ψήφου αλλά και δημιουργίας εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.
Ο Λεωνίδας Ραπτάκης από την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού ανέφερε ότι «εμείς είμαστε οι πρέσβεις αλλά και η γέφυρα με την Ελλάδα» ενώ ο κ. Σπύρος Μεζίτης πρόεδρος των ελληνικών ιατρικών συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά ζήτησε ανεμπόδιστη ψήφο για τους απόδημους Έλληνες.
- Μαγδεμβούργο: Ο ψυχίατρος είχε διατυπώσει απειλές τον Μάιο κάτω από ανάρτηση της υπουργού Εσωτερικών
- ΗΠΑ: Ο φαλακρός αετός κατάφερε να κατονομαστεί ως «εθνικό πτηνό» χάρη σε έναν 78χρονο με εμμονή
- Χούθι: Αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ με πύραυλο και drones
- Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ζητά από το Πεντάγωνο να εντατικοποιήσει τις παραδόσεις όπλων
- Συρία: Δεκατέσσερις νεκροί αστυνομικοί από στρατιώτες του έκπτωτου καθεστώτος Άσαντ
- «Μόνος στο Σπίτι»: Βρήκε αγοραστή η διάσημη έπαυλη του «Home Alone»