Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: «Παίζει ή δεν παίζει» ο Πούτιν με τη συμφωνία για τα σιτηρά;

Ρωσία: «Παίζει ή δεν παίζει» ο Πούτιν με τη συμφωνία για τα σιτηρά;

Η Ρωσία θα στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία και το Κατάρ θα πληρώσει το αντίτιμο, γράφουν οι Financial Times, μπλόφα του Πούτιν υποπτεύεται η Corriere della Sera.

«Coup ou pas cap» είναι η διάσημη γαλλική φράση, που σημαίνει «παίζεις ή δεν παίζεις».

Αυτή είναι η πρόκληση που πετά και πάλι στα πόδια της Δύσης ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας μεν ότι αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά, πυροδοτώντας φόβους για επισιτιστικό Αρμαγεδδών τον επόμενο χειμώνα, μόνο και μόνο για να δηλώσει στη συνέχεια ότι μπορεί να επιστρέψει σε αυτήν, αν διευκολυνθούν οι ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Δημοσίευμα των Financial Times έγραψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος προωθεί σχέδιο για τη δωρεάν προμήθεια τους στην Αφρική, με παράλληλο αποκλεισμό των ουκρανικών εξαγωγών σε αυτές τις αγορές. Η πρόταση του Κρεμλίνου φέρεται να περιλαμβάνει τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ, αλλά καμιά από τις δύο χώρες δεν φαίνεται να έχει συμφωνήσει με το συγκεκριμένο σχέδιο.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η Ρωσία θα στείλει ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών στην Τουρκία, το Κατάρ θα πληρώσει το αντίτιμο και στη συνέχεια αυτά θα εξαχθούν στις χώρες που έχουν ανάγκη στην Αφρική.

Ράλι στις τιμές των τροφίμων

Η συμφωνία για τα σιτηρά που επιτεύχθηκε στις 22 Ιουλίου του 2022 μεταξύ Ρωσίας και ΟΗΕ με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, ένα από τα ελάχιστα διπλωματικά επιτεύγματα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επέτρεψε την εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων τους τελευταίους 12 μήνες.

Αφού ανανεώθηκε δυο φορές φτάνοντας μέχρι τις 17 Ιουλίου, η Ρωσία αποσύρθηκε τελικά από τη Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, όπως ονομάζεται, υποστηρίζοντας πως η Δύση δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απέρρεαν από μια παράλληλη συμφωνία διευκόλυνσης των εξαγωγών ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, παρά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις.

Με φόντο τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς της στις πόλεις λιμάνια της Ουκρανίας τις τελευταίες μέρες, οι Financial Times γράφουν ότι το Κρεμλίνο θεωρεί «δέλεαρ» την προσφορά δωρεάν σιτηρών για τις φτωχότερες χώρες ενόψει της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής, προκειμένου να κερδίσει τη συμπάθεια των χωρών της και να δημιουργήσει ένα διεθνές κύμα κατά των δυτικών κυρώσεων.

Αλήθεια ή ψέματα, οι διεθνείς αναλυτές επικεντρώνονται στον εφιάλτη της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επέστρεψε, ενώ το ράλι στις τιμές των τροφίμων μαστίζει σχεδόν όλη τη Δύση.

Η μπλόφα του Ρώσου προέδρου

Με σχετικό άρθρο της η Corriere della Sera διαφωνεί κάθετα με τα παραπάνω και υπενθυμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει αποδειχτεί σπουδαίος παίκτης στη μπλόφα τα 23 χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξουσίας, διερωτάται αν παίζει και πάλι το ίδιο παιχνίδι ξανά.

Μάλιστα, ο Φεντερίκο Ραμπίνι, που υπογράφει το σχετικό κείμενο, επιχειρηματολογεί ότι με δεδομένο ότι η χώρα που ωφελήθηκε περισσότερο από αυτή τη συμφωνία ήταν η Κίνα, που αγόρασε 7.9εκατ. κυβικούς τόνους ουκρανικών σιτηρών, θα διακινδυνέψει ο Πούτιν μια ρήξη με την ηγεσία της, στην οποία βασίζεται για μια σειρά εξαιρετικά σημαντικά θεμάτων και πρωτίστως για να είναι η «σκιά» της πίσω από την ανοιχτή αντιπαράθεση του με τις ΗΠΑ;

Με δεδομένο επίσης ότι η Ρωσία έχει πλεόνασμα αγροτικής παραγωγής (έχει ήδη πλημμυρίσει τις παγκόσμιες αγορές με φθηνό σιτάρι) το οποίο πρέπει να διαθέσει για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες των αγροτών της και να τροφοδοτήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα, η ιταλική εφημερίδα αναρωτιέται αν όλα αυτά είναι μια προσπάθεια του Πούτιν να αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά με τα σιτηρά από τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα είναι σύντομα και πάλι σε ισχύ, κάνει αρκετούς αναλυτές να πιστεύουν, όχι φυσικά ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα, αλλά σίγουρα ότι ο Πούτιν ανακατεύει την τράπουλα υπέρ της Ρωσίας ξανά.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024