Σεισμός: Σεισμική δόνηση 3,8 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Σκιάθου
Σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:15 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Σκιάθου.
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Δύο σεισμοί σημειώθηκαν ανοιχτά της Σκιάθου, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Στις 03:44 καταγράφηκε η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή 43 χλμ. βόρεια- βορειοανατολικά της Σκιάθου.
Το εστιακό βάθος σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν 17,1 χλμ.
Δύο ώρες αργότερα, συγκεκριμένα στις 05:15 το πρωί του Σαββάτου, σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρο ήταν στην ίδια θαλάσσια περιοχή, 42 χλμ. βόρεια- βορειοανατολικά της Σκιάθου και η δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 16,6 χιλιομέτρων.
Νέα μελέτη προσφέρει ελπίδα στη πρόγνωση των σεισμών
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, ανιχνεύει ανεπαίσθητες μετατοπίσεις του εδάφους περίπου δύο ώρες πριν από την εκδήλωση μεγάλων σεισμών.
«Αυτό μας λέει ότι οι σεισμοί είναι εκ φύσεως προβλέψιμοι» λέει στον δικτυακό τόπο του περιοδικού ο Κουέντιν Μπλέτερι του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής στη Γαλλία, επικεφαλής της διεθνούς μελέτης.
Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι το σήμα είναι δύσκολο να ανιχνευτεί με τις σημερινές τεχνικές και είναι απίθανο να αξιοποιηθεί σύντομα σε συστήματα προειδοποίησης.
H ερευνητική ομάδα αξιοποίησε τράπεζα δεδομένων στην οποία είχαν καταχωρηθεί μετρήσεις GPS για 90 σεισμούς άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Δέκτες GPS που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος ορισμένων μεγάλων ρηγμάτων σε όλο τον κόσμο καταγράφουν κάθε λίγα λεπτά μετατοπίσεις του εδάφους με ακρίβεια μερικών χιλιοστών.
Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι το έδαφος κατά μήκος των ρηγμάτων αρχίζει να μετατοπίζεται ανεπαίσθητα περίπου δύο ώρες πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου.
Σεισμοί εκδηλώνονται συνήθως στα σημεία επαφής δύο διαφορετικών τεκτονικών πλακών. Καθώς οι δύο πλάκες κινούνται ανεξάρτητα η μία από την άλλη, το ρήγμα συσσωρεύει τάσεις μέχρι τελικά να σπάσει, οπότε η μία πλάκα γλιστράει απότομα σε σχέση με την άλλη.
Οι ανεπαίσθητες μετατοπίσεις που ανίχνευσε η μελέτη συμβαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση προς την οποία κινείται τελικά το έδαφος την ώρα του σεισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις