«Τόσο περήφανη»: Η Heba Saadieh είναι η πρώτη Παλαιστίνια διαιτήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Η Heba Saadieh πρόκειται να γράψει ιστορία, καθώς θα γίνει η πρώτη Παλαιστίνια -άντρας ή γυναίκα- που θα διαιτητεύσει σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η Saadieh λέει στο Al Jazeera τι αγαπάει στη διαιτησία, τις προκλήσεις που έχει ξεπεράσει και τι σημαίνει να διευθύνει το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2023.
Η Heba Saadieh πρόκειται να γράψει ιστορία, καθώς θα γίνει η πρώτη Παλαιστίνια -άντρας ή γυναίκα- που θα διαιτητεύσει σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Θα διευθύνει την ένατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών που συνδιοργανώνουν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία από την Πέμπτη 19 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου.
Η 34χρονη με παλαιστινιακή καταγωγή μεγάλωσε στη Συρία. Το 2010, ενώ σπούδαζε αθλητική αγωγή στο πανεπιστήμιο, είδε ότι καμία γυναίκα δεν συμμετείχε σε εκπαίδευση διαιτησίας και έτσι αποφάσισε να το δοκιμάσει.
Μια τολμηρή απόφαση
Μετακόμισε στη Μαλαισία το 2012 μετά το ξέσπασμα του συριακού πολέμου και άρχισε να διαιτητεύει εκεί. Μετακόμισε με την οικογένειά της στη Σουηδία στα τέλη του 2016 στο πλαίσιο ενός προγράμματος επανεγκατάστασης των Ηνωμένων Εθνών και τώρα διαιτητεύει στην πρώτη κατηγορία του γυναικείου πρωταθλήματος της Σουηδίας και στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος ανδρών.
Έχει διευθύνει αγώνες του Κυπέλλου AFC γυναικών και του Ασιατικού Κυπέλλου, προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αγώνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Η Saadieh έχει επίσης συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Είναι επίσης καθηγήτρια φυσικής αγωγής, αλλά επί του παρόντος επικεντρώνεται στη διαιτησία πλήρους απασχόλησης πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο και στοχεύει να γίνει κορυφαία στον χώρο της.
Δείτε το βίντεο
«Είμαι τόσο υπερήφανη»
Μίλησε στο Al Jazeera για το τι αγαπάει στη διαιτησία, τις πιο δύσκολες πτυχές της δουλειάς και τις προκλήσεις που έχει ξεπεράσει, καθώς και για το τι θα σημαίνει να διευθύνει στο επερχόμενο τουρνουά.
«Είμαι τόσο υπερήφανη» δήλωσε στο Al Jazeera. «Και ελπίζω ότι μπορώ να ανοίξω αυτή την πόρτα και για άλλους».
Al Jazeera: Πώς προετοιμάζεστε για το Παγκόσμιο Κύπελλο;
Heba Saadieh: Η φυσική κατάσταση είναι το κυριότερο, αλλά και η παρακολούθηση βίντεο και το διάβασμα για τους αγώνες. Προπονούμαι δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ, και προσπαθώ να ξεκουράζομαι ενδιάμεσα, για να δίνω χρόνο στους μυς μου να αναρρώσουν.
Κάνω προπόνηση υψηλής έντασης, χαμηλής έντασης, δύναμης, τρέξιμο – τα πάντα – γιατί δεν τρέχουμε λιγότερο από έξι χιλιόμετρα στα 90 λεπτά. Πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα για πλήρες σπριντ. Πρέπει να προετοιμάσουμε τους μύες μας για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς.
Αλ Τζαζίρα: Πώς εξελίχθηκε η καριέρα σας ως γυναίκα διαιτητής στη Μαλαισία και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε;
Saadieh: Στην αρχή θυσίασα πολλά για να βρω ένα μέρος για προπόνηση. Προπονούμουν παντού: Στο δρόμο, στο πάρκινγκ. Είχα τραυματισμούς και έπρεπε να θεραπεύομαι και να φροντίζω τον εαυτό μου. Δεν ήταν εύκολο να βρω ανθρώπους να μου δώσουν συμβουλές σχετικά με αυτό ή να βρω κάποιους ανθρώπους να με βοηθήσουν, να μου δώσουν ανατροφοδότηση – ειδικά για τις επιδόσεις μου μετά τους αγώνες, αλλά τελικά, βρήκα αυτούς τους ανθρώπους.
Και, δυστυχώς, στη Μαλαισία δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες στη διαιτησία. Η Μαλαισία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και νομίζω ότι είχαν μόνο δύο ή τρεις γυναίκες διαιτήτριες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Hear Her Stories 📣 (@hearherstories)
Σε κάποιους δεν άρεσε
Στη Μαλαισία, δεν διαιτήτευα γυναικείο ποδόσφαιρο, έκανα κυρίως αγώνες ανδρών εκεί. Δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα θυμωμένους ανθρώπους εναντίον μου επειδή είμαι γυναίκα, αλλά ίσως στην αρχή συνάντησα κάποιους ανθρώπους που δεν τους άρεσε να βλέπουν γυναίκες στον αγώνα.
Μετά από αυτό, άρχισαν να έρχονται περισσότερες γυναίκες στη διαιτησία, οπότε έγινε πιο εύκολο. Το πρώτο βήμα είναι πάντα δύσκολο.
Ήμουν καθηγήτρια αθλητισμού – δεν παίρνεις πολλά χρήματα από τη διαιτησία στη Μαλαισία. Μερικές φορές, πλήρωνα περισσότερα από αυτά που έπαιρνα, έχανα χρήματα. Αλλά το έκανα επειδή αγαπώ αυτό που κάνω.
Al Jazeera: Τι είναι αυτό που αγαπάς στη διαιτησία;
Saadieh: Ταξιδεύουμε πολύ και συναντάμε διαφορετικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οπότε είναι ωραίο να βλέπεις νέους πολιτισμούς, νέες παραδόσεις … όπως όταν ταξιδεύω στην Ταϊλάνδη ή στο Λάος ή στη Μιανμάρ, για παράδειγμα, ή στην Αυστραλία, σε κάθε χώρα έχουν έναν ιδιαίτερο πολιτισμό που δεν έχω δει ποτέ.
Επίσης είμαστε μεταξύ 22 παικτών και σε κάθε κατάσταση, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αναλύσουμε για να βρούμε τη σωστή απόφαση, οπότε αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα. Μερικές φορές, κάνουμε λάθη επειδή είμαστε άνθρωποι. Οπότε αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά προσπαθούμε να είμαστε τέλειοι.
Al Jazeera: Υποθέτω ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει τη διαιτησία πιο δύσκολη πλέον, ειδικά με τα οργισμένα μηνύματα και τις προσβολές μετά από αγώνες.
Saadieh: Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά μαθαίνουμε από κάθε κατάσταση, μαθαίνουμε από κάθε αγώνα. Αλλά το σημαντικό είναι να συνεχίσουμε και να μην αφήνουμε τους άλλους να μας επηρεάζουν αρνητικά. Απλά επικεντρωνόμαστε στον στόχο μας.
Al Jazeera: Ποιες είναι οι χειρότερες πτυχές του να είσαι γυναίκα διαιτητής;
Saadieh: Το χειρότερο είναι ότι πρέπει να προπονούμαστε συνεχώς. Δεν έχει σημασία ο καιρός, απλά πρέπει να συνεχίσουμε να προπονούμαστε. Και μερικές φορές, όταν έχουμε αγώνες στο εξωτερικό, είμαστε μακριά από τις οικογένειές μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Al Jazeera: Πώς ήταν η εμπειρία της διαιτησίας στη Σουηδία; Ξεκινήσατε αμέσως τη διαιτησία στη Σουηδία ή χρειάστηκε κάποιος χρόνος;
Saadieh: Ναι, χρειάστηκε λίγος χρόνος – στην αρχή δεν ήταν εύκολο. Επειδή προέρχομαι από μια διαφορετική κουλτούρα και ένα διαφορετικό μέρος, έπρεπε να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά για να τους δείξω ότι άξιζα να βρίσκομαι εδώ και ότι άξιζα να μου δίνουν αγώνες.
*Με στοιχεία από aljazeera.com
- Η Kaizen Gaming επιβραβεύεται για την στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού της στα φετινά HR Awards, αποσπώντας 13 διακρίσεις
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου