Μητσοτάκης: Ερχονται μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και πρόστιμα για την κατάχρηση της πρακτικής των εκπτώσεων
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους τελικούς δείκτες που θα κρίνουν «και συνολικά την επιτυχία της πολιτικής μας».
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Στη λήψη μέτρων κατά της αισχροκέρδειας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο κ. Μητσοτάκης, σε δήλωση μετά την ενημερωτική σύσκεψη στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας και ο Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε στους ελέγχους για την προστασία του καταναλωτή για τα καθορισμένα περιθώρια κέρδους, λέγοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει πια τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να μπορεί να έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα του τι γίνεται στην αγορά.
Παράλληλα προανήγγειλε την επιβολή προστίμων σε όσες επιχειρήσεις «κάνουν κατάχρηση της πρακτικής των εκπτώσεων, παραπλανώντας ουσιαστικά τους καταναλωτές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ανάπτυξη την οποία οραματιζόμαστε στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές», και αυτή η ανάπτυξη θα στηριχτεί με στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες όπως είπε θα έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα. «Και το μετρήσιμο αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει τελικά είναι η βελτίωση των μισθών και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας. Αυτοί είναι οι τελικοί δείκτες οι οποίοι θα κρίνουν και συνολικά την επιτυχία της πολιτικής μας».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση των ελέγχων στην αγορά, σημειώνοντας ότι «…η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη, αλλά πρέπει ακόμα να κάνουμε πολλά πράγματα για να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια απέναντι στην ακρίβεια».
Εθεσε δε σαν πρώτη προτεραιότητα την προστασία των καταναλωτών από την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση «και βεβαίως από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μέσα από την ισχυροποίηση των ελέγχων στην αγορά αλλά και με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία».
Ολη η δήλωση του πρωθυπουργού
Πιο αναλυτικά ο πρωθυπουργός μετά την συνάντηση δήλωσε:
«Η ανάπτυξη είναι προϋπόθεση συλλογικής ευημερίας αλλά και κοινωνικής συνοχής. Κατά συνέπεια οι πολιτικές οι οποίες δρομολογούνται από το Υπουργείο έχουν ξεχωριστή σημασία στον συνολικό μας σχεδιασμό.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ειδικά της ακρίβειας στα τρόφιμα, η οποία φαίνεται να είναι εξαιρετικά επίμονη. Όπως γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, έχουμε ξεδιπλώσει εδώ και καιρό ένα συνολικό σχέδιο για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις από την εισαγόμενη ακρίβεια και πολλές από τις πρωτοβουλίες οι οποίες αναπτύσσονται, εντάσσονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους ελέγχους οι οποίοι γίνονται στην αγορά για τα καθορισμένα περιθώρια κέρδους τα οποία έχουμε νομοθετήσει, αλλά και ελέγχους που αφορούν συνολικά την προστασία του καταναλωτή από πρακτικές οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και δεν θα γίνουν ανεκτές.
Αναφέρομαι, για παράδειγμα, σε πρακτικές οι οποίες κάνουν κατάχρηση της πρακτικής των εκπτώσεων, παραπλανώντας ουσιαστικά τους καταναλωτές. Θα υπάρχουν πολύ σύντομα ανακοινώσεις από το Υπουργείο και επιβολές των σχετικών προστίμων, ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πια τους μηχανισμούς αλλά και εκείνα τα εργαλεία για να μπορεί να έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα του τι γίνεται πραγματικά στην αγορά.
Από εκεί και πέρα, προφανώς και η ανάπτυξη την οποία οραματιζόμαστε στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, και πολλές από τις πρωτοβουλίες οι οποίες δρομολογούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης ακριβώς εκεί κατατείνουν.
Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική μεταποίηση, να στηρίξουμε την ελληνική βιομηχανία, η οποία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια. Και γι’ αυτό υπάρχουν πολλά διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία.
Θέλουμε, όπως είπες Υπουργέ, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν διαμετακομιστικό κόμβο και να αξιοποιήσουμε με αυτόν τον τρόπο τη γεωγραφική μας θέση αλλά και τις σημαντικές υποδομές τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας.
Θέλουμε να στηρίξουμε την καινοτομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, όπου έχουν γίνει θαύματα, θα έλεγα, τα τελευταία χρόνια, με ένα νέο οικοσύστημα το οποίο έχει δείξει μια μεγάλη δυναμική. Αλλά να είμαστε και πιο αποτελεσματικοί στο πώς συνδέουμε τα δημόσια κονδύλια τα οποία διοχετεύουμε στην έρευνα με την πραγματική παραγωγή στην πατρίδα μας.
Πολλές, λοιπόν, οι δράσεις, κ. Υπουργέ, κα Υφυπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κα και κύριοι Γενικοί, που θα πρέπει να δρομολογήσουμε τα επόμενα χρόνια. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι ο σύμμαχος της υγιούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Και χαιρόμαστε γιατί συνολικά -αν βλέπει κανείς τη μεγάλη εικόνα- βιώνουμε σήμερα μία επενδυτική άνοιξη στην πατρίδα μας που αφορά πολλούς διαφορετικούς τομείς, η οποία είναι και απότοκο του γεγονότος ότι η Ελλάδα μπαίνει πια σε έναν ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο.
Ακριβώς αυτή την ανάπτυξη θέλουμε να στηρίξουμε με στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες όμως -το τονίζω- θα έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και το μετρήσιμο αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει τελικά είναι η βελτίωση των μισθών και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας. Αυτοί είναι οι τελικοί δείκτες οι οποίοι θα κρίνουν και συνολικά την επιτυχία της πολιτικής μας».
Η δήλωση Σκρέκα
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μετά την συνάντηση δήλωσε: «Είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρουσιάσαμε τους βασικούς άξονες προτεραιότητας που έχει το υπουργείο μας για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Ο πρώτος άξονας προτεραιότητας έχει να κάνει με την προστασία της ελληνικής οικογένειας και των Ελλήνων καταναλωτών από την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση και βεβαίως από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, μέσα από την ισχυροποίηση των ελέγχων στην αγορά αλλά και με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα φανούν σύντομα, ήδη η Ελλάδα έχει από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη, αλλά πρέπει ακόμα να κάνουμε πολλά πράγματα για να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια απέναντι στην ακρίβεια.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την ισχυροποίηση και τον μετασχηματισμό του οικονομικού υποδείγματος της χώρας, μέσα από την προώθηση και στήριξη της ελληνικής μεταποίησης και της βιομηχανίας, η οποία δημιουργεί σταθερές θέσεις εργασίας και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Προστατεύουμε τα ελληνικά προϊόντα μέσα από ελέγχους που κάνουμε, και τα ελληνικά παραγόμενα προϊόντα, προϊόντα ΠΟΠ, τα οποία είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Βοηθούμε και διευκολύνουμε, ακόμα περισσότερο, το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στη χώρα, στηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, start-ups, οι οποίες είναι εκείνες που θα προσδώσουν ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία.
Και βεβαίως προωθούμε στρατηγικές που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα και με τη δημιουργία και μετασχηματισμό της Ελλάδας σε έναν βασικό διαμετακομιστικό κόμβο, αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις