Πολωνία: Kάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη
Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες την Πολωνία ότι έχει «σχέδια εκδίκησης» και ότι επιθυμεί να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Ο Ρώσος πρέσβης στην Πολωνία κλήθηκε σήμερα «επειγόντως» στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από δηλώσεις που έκανε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη Βαρσοβία «προκλητικές». Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες την Πολωνία ότι έχει «σχέδια εκδίκησης» και ότι επιθυμεί να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία, ένας ισχυρισμός που έχουν διατυπώσει και στο παρελθόν ρωσικές αρχές.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι δυτικές επαρχίες της σημερινής Πολωνίας ήταν «ένα δώρο του Στάλιν» που δόθηκαν στους Πολωνούς στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε μετά από «προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και απειλές και άλλες εχθρικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Πολωνία και τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Πάβελ Γιαμπλόνσκι.
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Πούτιν
«Η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη», τόνισε σε δημοσιογράφους μετά από αυτήν. «Τα σύνορα μεταξύ χωρών είναι απολύτως αμετακίνητα και η Πολωνία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αναθεώρησή τους», τόνισε ο Πολωνός υφυπουργός. Χθες βράδυ, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι απάντησε στο Twitter στον Πούτιν, λέγοντας ότι «ο Στάλιν ήταν ένας εγκληματίας πολέμου, υπεύθυνος για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών» κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Γιαμπλόνσκι, αυτό είναι «μια απόπειρα να εξαγνίσουν τον εγκληματία πολέμου που ήταν ο Στάλιν από έναν άλλο εγκληματία πολέμου που είναι ο Πούτιν σήμερα». Σε εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν το 1945 από τις μεγάλες δυνάμεις στο τέλος της παγκόσμιας σύγκρουσης, τα σύνορα της Πολωνίας μετακινήθηκαν περίπου 300 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, σε σύγκριση με τα σύνορα πριν τον πόλεμο. Η Σοβιετική Ένωση διατήρησε έτσι τα πολωνικά εδάφη που είχε προσαρτήσει το 1939, ενώ στην Πολωνία δόθηκαν ορισμένες περιοχές που ανήκαν στη Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις