Κοινό ψάρι ενυδρείου αναγνωρίστηκε ως νέο είδος
Ψάρι που πωλείται εδώ και 15 χρόνια σε καταστήματα ενυδρείων κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του στην επιστημονική βιβλιογραφία.
- Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας: Χτύπησε τη γυναίκα του και την έσερνε με το αυτοκίνητο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
- Όταν ο μισθός δεν φτάνει – Ακρίβεια και φόροι ροκανίζουν το εισόδημα
Μια γρήγορη αναζήτηση σε ιστοσελίδες για ενυδρεία αρκεί για να βρει κανείς αυτό το ψαράκι με την κόκκινη ουρά, είδος στην οικογένεια του κυπρίνου που πωλείται με την ονομασία «redtail garra».
Όμως, παρόλο που κυκλοφορεί σε καταστήματα κατοικιδίων εδώ και 15 χρόνια, το ψάρι παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστο στην επιστήμη. Κι αυτό επειδή η «ανακάλυψη» ενός νέου είδους απαιτεί την περιγραφή ατόμων που συλλέγονται στο φυσικό τους περιβάλλον, κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί στην περίπτωση του redtail garra.
‘Επειτα από τόσα χρόνια, το ψαράκι κάνει επιτέλους το ντεμπούτο του στην επιστημονική βιβλιογραφία, χάρη σε ιχθυολόγους που το εντόπισαν σε ένα μικρό ποτάμι κοντά στα σύνορα Ταϊλάνδης – Μιανμάρ, έναν παραπόταμου του ποταμού Αταράν.
Η επίσημη περιγραφή του είδους δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Zootaxa και περιλαμβάνει την παραπάνω εικόνα.
«Όταν συλλέξαμε τα πρώτα δείγματα νομίζαμε ότι [το ψάρι] ήταν διαδεδομένο στη Μιανμάρ λόγω της δημοφιλίας του στο εμπόριο ψαριών ενυδρείου» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Λάρι Πέιτζ, ιχθυολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα.
«Τελικά όμως δεν είναι. Βρίσκεται μόνο στη λεκάνη του ποταμού Αταράν. Οι πληροφορίες για την φυσική ιστορία του ήταν λιγοστές».
Οι ερευνητές γνώριζαν πού περίπου έπρεπε να ψάξουν, καθώς είχαν τη βοήθεια ενός ερασιτέχνη ιχθυολόγου ονόματι Νον Πανιτβόνγκ, ο οποίος είχε εντοπίσει πρώτος το ψάρι το 2006 και το έφερε τελικά στο εμπόριο. Προς τιμήν του, οι ερευνητές βάφτισαν το νέο είδος Garra panitvongi.
Ίσως η επιλογή ονόματος είναι ατυχής, δεδομένου ότι το εμπόριο άγριας ζωής είναι μεγάλη πληγή για τα οικοσυστήματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις