Βίντεο: Γιγάντιος κρατήρας στη Σιβηρία μεγαλώνει λόγω της κλιματικής αλλαγής
Ο κρατήρας Μπαταγκάικα είναι ο μεγαλύτερος που έχει εμφανιστεί στην τούνδρα καθώς το μονίμως παγωμένο έδαφος αρχίζει να λιώνει.
Εντυπωσιακά πλάνα από drone καταγράφουν το δραματικό ανάγλυφο του κρατήρα Μπαταγκάικα στη ρωσική Άπω Ανατολή, ένα χάσμα μήκους ενός χιλιομέτρου που σχηματίζει τον μεγαλύτερο «θερμοκαρστικό κρατήρα» του κόσμου.
Ο κρατήρας, βάθους 100 μέτρων, άρχισε να σχηματίζεται μετά την αποψίλωση του γύρω δάσους τη δεκαετία του 1960, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθεί στον καλοκαιρινό ήλιο το μονίμως παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας, γνωστό ως περμαφρόστ.
«Εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1970, αρχικά ως ρεματιά. Μετά άρχισε να επεκτείνεται από το λιώσιμο της ζέστης της ηλιόλουστες ημέρες» λέει στο Reuters ο Έρελ Στρούκοφ, κάτοικος της περιοχής και εξερευνητής του κρατήρα.
Στην παγωμένη Δημοκρατία του Σάκχα της Ρωσίας, ο κρατήρας Μπταγκάικα είναι γνωστός και ως «πύλη στον κάτω κόσμο».
Η υποχώρηση του εδάφους μέσα στον κρατήρα συχνά αποκαλύπτει οστά μαμούθ και άλλων ζώων της τελευταίας εποχής των πσγετώνων, η οποία έληξε πριν από περίπου 12.000 χρόνια.
Παρόμοιοι αλλά μικρότεροι θερμοκραστικοί κρατήρες από την τήξη του περμαφρόστ έχουν εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της Αρκτικής, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής 2,5 φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όριο.
Θεμέλια που υποχωρούν, τοίχοι που ραγίζουν, δρόμοι που στραβώνουν και διαλύονται είναι μερικές από τις επιπτώσεις στις υποδομές της Ρωσίας, του Καναδά και της Σκανδιναβίας.
Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, ο κρατήρας Μπαταγκάικα μεγάλωνε κατά περίπου δέκα μέτρα τον χρόνο έως το 2016, ρυθμός που ολοένα μεγαλώνει καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει.
Παρόλο που ο κρατήρας προσελκύει τουρίστες, η εμφάνισή του είναι «σημάδι κινδύνου» λέει ο Νικότα Τανανιάεφ, ερευνητής του Ινστιτούτου Περμαφρόστ «Μέλνικοφ» στο Γιακούτσκ.
Το πέρμαφτοστ στην παγωμένη τούνδρα, η οποία αντιστοιχεί στο 65% της έκτασης της Ρωσίας, περιέχει γιγάντιες ποσότητες μισοσαπισμένης οργανικής ύλης, η οποία καθώς ξεπαγώνει απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες άνθρακα που παρέμενε παγιδευμένος στο υπέδαφος εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Οι θερμοκαρστικοί κρατήρες της Σιβηρίας γίνονται έτσι μια ορατή προειδοποίηση για μια αλυσιδωτή αντίδραση που απειλεί να επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις