Η Bayer Ελλάς απόκτησε νέο χώρο και μάλιστα έναν που θα κάνει πολλούς να ζηλέψουν και προφανώς θα αποτελέσει ένα ακόμα κίνητρο για κάποιους να την επιλέξουν ως εργασιακό προορισμό. Τα νέα γραφεία της εταιρείας είναι πρωτοποριακά, βιοκλιματικά ουδέτερα και στημένα έτσι ώστε όλοι να αισθάνονται συνδεδεμένοι και μέλη της κοινής μεγάλης ομάδας.

Στο κέντρο του σχεδιασμού του κτηρίου βρίσκεται ο εργαζόμενος, όπως και στο κέντρο της γενικότερης HR στρατηγικής το ευ ζην του, είτε δουλεύει εντός, είτε εκτός εγκαταστάσεων. Από τις βασικές κατευθύνσεις αυτού του εγχειρήματος είναι από τη μία η δημιουργία όλων αυτών των προϋποθέσεων που θα βελτιώσουν την εργασιακή εμπειρία των εργαζομένων εξασφαλίζοντας την καλύτερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής  και από την άλλη ο περιορισμός του ανθρακικού αποτυπώματος και η προαγωγή της βιωσιμότητας.

Αλλά ας μιλήσουμε για αρχή για αυτές τις προϋποθέσεις. Τι συντελεί στη βελτίωση της εργασιακής εμπειρίας ενός εργαζομένου; Η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου εργασίας που να μπορεί στην πράξη καθημερινά να υποστηρίζει τις επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες του. Να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος τον τρόπο εργασίας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της ζωής του. Πώς γίνεται αυτό; Ο κάθε εργαζόμενος έχει την επιλογή είτε να έρχεται στο γραφείο ακολουθώντας ευέλικτο ωράριο προκειμένου να διασφαλιστεί αποτελεσματική συνεργασία και αλληλεπίδραση, είτε να μπορεί να εργαστεί απομακρυσμένα έχοντας όλα τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία για να κάνει άριστα τη δουλειά του. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι ένα υβριδικό μοντέλο θα έχει επιτυχία, ένας συνδυασμός τηλεργασίας και παρουσίας στον χώρο βάσει και των πρότζεκτ που τρέχουν, θα δώσει τα σωστά εργαλεία στον κάθε εργαζόμενο για να είναι τόσο παραγωγικός όσο και δημιουργικός. Γιατί εν τέλει, αισθάνεται και αυτός ότι είναι ένα δυναμικό κομμάτι στη λήψη των αποφάσεων όσον αφορά στη θέση και στα έργα που αναλαμβάνει.

Ένα τέτοιο υποστηρικτικό περιβάλλον δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας, ενδυνάμωσης και σύνδεσης του εργαζόμενου με την εταιρεία. Ο άνθρωπος πίσω από τη θέση έχει μία προσωπική ζωή που αν δεν καλύπτεται τότε μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και αυτό στην Bayer Ελλάς το γνωρίζουν, το σέβονται και το υπηρετούν. Η συνολική ευημερία και η ψυχική υγεία είναι καίριοι παράγοντες επιτυχίας και επαγγελματικής εξέλιξης για αυτό ένας φιλικός και συμπεριληπτικός χώρος μπορεί να φέρει την γενικότερη ισορροπία στη ζωή των μελών του.

Όπως αναφέρει η κ. Αγγέλικα Τζέμου, Head of HR, Μέλος ΔΣ & DE&I Country Lead, «Ο υβριδικός τρόπος εργασίας είναι η νέα κανονικότητα κατά την οποία αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία ενός σύγχρονου χώρου εργασίας. Αναγνωρίζουμε ότι δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας, δημιουργούμε παράλληλα μια κουλτούρα φροντίδας και συμπερίληψης, όπου όλοι νιώθουν ότι εκτιμώνται, υποστηρίζονται και ενδυναμώνονται. Σε αυτόν τον περιβαλλοντικά φιλικό και συμπεριληπτικό χώρο, προάγουμε τη συνεργασία, μέσα από την ευελιξία, την ενδυνάμωση την εμπιστοσύνη και την ισότητα. Συνειδητοποιήσαμε ακόμη περισσότερο τη σημασία να προσεγγίζουμε τον άνθρωπο – εργαζόμενο ως μία ολότητα που καλείται να διαχειριστεί πολλαπλούς ρόλους στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή.  Εστιάζουμε, λοιπόν, ολοένα και περισσότερο στο πώς μπορούμε να ενισχύσουμε ολιστικά τους εργαζόμενους, βοηθώντας τους να ζουν μία καλύτερη ζωή.»

Στην εταιρική κουλτούρα της Bayer προάγονται οι ισχυροί δεσμοί και η πεποίθηση ότι η καινοτομία ανθίζει σε περιβάλλον συμπερίληψης, ποικιλομορφίας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής συνείδησης. Είναι άξιο αναφοράς ότι η εταιρεία πιστεύει στους ανοιχτούς χώρους που ενθαρρύνουν τη συνεργασία και τη σύνδεση μεταξύ της ομάδας αλλά και των διαφόρων τμημάτων. Ακόμη,  προάγεται στην πράξη η βιωσιμότητα, αν σκεφτούμε ότι ο νέος χώρος οδηγεί σε μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 70% σε σχέση με τον παλιό, ότι σε αυτόν επιτυγχάνεται μία εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40%, ενώ έχει πραγματοποιηθεί μελέτη για την ακουστική και τον φωτισμό, με στόχο τη  μικρότερη  επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Σε αυτό, αν προσθέσουμε τον υβριδικό στόλο εταιρικών αυτοκινήτων (με εγκατάσταση σταθμών φόρτισης στις εταιρικές εγκαταστάσεις), την ελαχιστοποίηση της χρήσης χαρτιού και πλαστικού, ότι οι προμηθευτές τους έχουν επιλεχθεί με κριτήριο τη βιωσιμότητα, ενώ όλα τα  υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είτε στην κατασκευή είτε στον εξοπλισμό του χώρου είναι οικολογικά, τι άλλο μένει να πούμε; Τι έγινε με τα παλιά; Τους δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία ζωής και αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν 10 σχολεία, 1 περιφερειακό ιατρικό κέντρο και 8 τοπικά κέντρα για τους πολίτες.

Η Bayer Ελλάς υποστηρίζει με κάθε τρόπο και στην πράξη ότι αν θέλουμε ένα βιώσιμο μέλλον πρέπει να επενδύσουμε σε ένα παρόν που προάγει την καινοτομία, τη συνεργασία, την περιβαλλοντική φροντίδα και την ανάπτυξη. Μία τέτοια επένδυση που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο ευρώ δείχνει ακριβώς αυτήν τη δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία, στο περιβάλλον και φυσικά στην ενίσχυση της ομάδας της και την υποστήριξη του ανθρώπινου παράγοντα.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Τζέμου, «Η διαμόρφωσή αυτών των γραφείων αντικατοπτρίζει με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο την οπτική της εταιρείας μας.  Ο νέος χώρος δεν  είναι απλά ένας φυσικός χώρος για την εκπλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά και ένας χώρος που «μας συνδέει όλους, στηρίζοντας τις προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές φιλοδοξίες των ανθρώπων μας, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι είναι υπέροχο να είσαι ο εαυτός σου και υπέροχο να είσαι Bayer.»