Την Τρίτη η ψηφοφορία για την ψήφο των αποδήμων – Οι θέσεις των κομμάτων
«Ναι» από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Με ευρύτατη πλειοψηφία, πάνω από τη συνταγματική εντολή των 200 ψήφων, αναμένεται να περάσει την Τρίτη στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων.
Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ «όχι» είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
«Παρών» δηλώνουν Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση.
Για μία ρύθμιση τολμηρή, χωρίς κομματικό χρώμα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση για τη στάση τους.
Μίλησε για μία βαθιά εκσυγχρονιστική πρωτοβουλία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι με τη ρύθμιση διευρύνεται σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές ο κατάλογος των εκλογέων. Όπως τόνισε, οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο όπου κατοικούν.
«Οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, τόσο περισσότερο την αγαπούν», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή και κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου.
Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει όμηρος κακού παρελθόντος
Παράλληλα, σχολίασε την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στηλιτεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτέθηκε στον Κυριάκο Βελόπουλο μιλώντας χαρακτηριστικά για… «παλικάρια της φακής».
«Θέλω να συγχαρώ τα κόμματα που επέλεξαν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω να μιλήσω και για τις τρεις αρνήσεις, οι οποίες ακόμα διαφαίνονται. Δεν θα ασχοληθώ πολύ με την επιλογή του ΚΚΕ να ακολουθεί το δρόμο του μοναχικού αναχρονισμού. Θα ήθελα να σχολιάσω τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραμένει αδιόρθωτη και όμηρος κακού παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και προσέθεσε: «Ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα, ανασύρετε τα ίδια επιχειρήματα του κ. Τσίπρα. Δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Αυτά τα επιχειρήματα έχουν πλήρως αποδομηθεί».
Όπως σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Η ζωή τα έφερε έτσι, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να είναι πιο υπεύθυνη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά και την προοπτική της επιστολικής ψήφου. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση», όπως είπε.
«Στόχος μας να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και μισό αιώνα. Να εκπληρώσουμε ένα χρέος απέναντι στους απόδημους. Συνιστά πράξη ευθύνης, αντανακλά τις προσδοκίες και τα συμφέροντα του έθνους εντός και εκτός συνόρων, με σεβασμό σε όσους κρατούν ψηλά τη γαλανόλευκη παντού», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Φάμελλος: Ψηφοθηρικό το νομοσχέδιο
Συγκεκριμένη πρόταση νόμου ώστε οι απόδημοι να εκπροσωπούνται μέσω βουλευτών επικρατείας κατέθεσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί.
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Φάμελλος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι «υπονομεύετε έτσι και καταστρατηγείτε τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος, γιατί δεν δημιουργείτε τις αναγκαίες συναινέσεις και το φέρνετε με μία διαδικασία fast track».
Θύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών επικρατείας και να υπάρχει το δικαίωμα και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού».
Και τόνισε ότι «η ομογένεια δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση με όρους κομματικού ακροατηρίου. Γι’ αυτό και η πρόταση της τροπολογίας μας, αλλά και της ομογένειας, είναι το ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο», προσέθεσε.
Μάλιστα, απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί της μη συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «η Αριστερά, ιστορικά, ήταν, είναι και θα παραμείνει πατριωτική δύναμη ευθύνης, που προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
»Και ως πατριωτική δύναμη, αλλά και γιατί θεωρούμε τους απόδημους εθνικό κεφάλαιο, σας καλούμε και τώρα να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας θέσαμε: Να μας πείτε γιατί δεν δέχεστε την πρόταση του ΣΑΕ για την ψήφο των αποδήμων; Γιατί δεν δέχεστε την τροπολογία μας, που εφαρμόζει την πρόταση του Συντάγματος για βουλευτές των αποδήμων;».
Ανδρουλάκης: Στεκόμαστε αξιακά και όχι ψηφοθηρικά
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για βιωματική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την ομογένεια, από την ίδρυσή του, και υπενθύμισε πως οι κυβερνήσεις του ψήφισαν ειδικό αναπτυξιακό νόμο, δημιούργησαν δίκτυα της παγκόσμιας ομογένειας και έφεραν πραγματική επανάσταση στο θέμα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης.
«Το έργο μας λοιπόν αποδεικνύει ότι οι απόψεις μας γι’ αυτά τα θέματα δεν είναι συγκυριακές, αλλά έχουν καθαρά εθνικό και αξιακό χαρακτήρα» σημείωσε, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν πήραμε αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των Ελλήνων του εξωτερικού, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσάς», προσέθεσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Υποστήριξε πως «μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών Επικρατείας από τον απόδημο ελληνισμό».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς αυτό να εξαρτάται από την οικονομική τους επιφάνεια ή τις ευελιξίες που τους δίνει η εργασία τους.
«Απαιτείται και ένα ευρύτερο πλέγμα πολιτικών, κυρίως στην παιδεία και τον πολιτισμό, με αξιοποίηση και των σύγχρονων, ψηφιακών δυνατοτήτων για να διατηρήσουμε άρρηκτους τους δεσμούς των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, κάνοντας εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά σχολεία και οι μαθητές τους στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.
Κουτσούμπας: Επιχειρείτε αλλοίωση του εκλογικού σώματος
Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «;αυτό που πάτε να κάνετε είναι μια μεγάλων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος».
Ο κ. Κουτσούμπας ρώτησε την κυβέρνηση εάν αυτή η «βιασύνη» να φέρει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, συνδέεται με την επιδίωξη να προωθηθούν οι διευθετήσεις με την Τουρκία, ενώ προειδοποίησε ότι προετοιμάζεται ένας «οδυνηρός και απαράδεκτος συμβιβασμός».
Αναφορικά με το νομοσχέδιο, κατήγγειλε ότι τους ομογενείς «τους βλέπετε σαν κουκιά».
Υπενθύμισε πως το ΚΚΕ έχει ιστορικούς δεσμούς με τους Έλληνες μετανάστες, όμως «εμείς τοποθετούμαστε από θέσεις αρχών» και προτείνουμε να διευκολυνθούν να ψηφίσουν αυτοί που έχουν πραγματικούς δεσμούς με την Ελλάδα και θα δεχθούν τις συνέπειες των πολιτικών επιλογών τους,
«Αυτό που πάτε να κάνετε είναι μια μεγάλων διαστάσεων αλλοίωση του εκλογικού σώματος» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην περάσει η κυβερνητική «προπαγάνδα» γι’ αυτό το νομοσχέδιο, δυναμώνοντας τον αγώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in