Ένα νέο κρούσμα κοροναϊού MERS (αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) δήλωσαν στις 10 Ιουλίου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε 28χρονο άνδρα από την πόλη Αλ Άιν στο Άμπου Ντάμπι.

Ο ασθενής δεν είχε ιστορικό άμεσης ή έμμεσης επαφής με δρομάδες καμήλες, κατσίκες ή πρόβατα.

Εισήχθη στο νοσοκομείο στις 8 Ιουνίου. Ένα ρινοφαρυγγικό επίχρισμα συλλέχθηκε στις 21 Ιουνίου και δοκιμάστηκε θετικό για MERS με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) στις 23 Ιουνίου 2023. Και οι 108 ταυτοποιημένες επαφές παρακολουθήθηκαν για 14 ημέρες από την τελευταία ημερομηνία έκθεσης στον ασθενή MERS-CoV. Δεν έχει εντοπιστεί κανένα δευτερεύον κρούσμα μέχρι σήμερα.

Από τον Ιούλιο του 2013, όταν τα ΗΑΕ ανέφεραν το πρώτο κρούσμα MERS, έχουν αναφερθεί 94 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του νέου κρούσματος, καθώς και 12 θάνατοι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων MERS που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ από το 2012 φτάνουν τις 2.605 άτομα, εκ των οποίων τα 936 έχασαν τη ζωή τους. Η πλειονότητα των κρουσμάτων έχει εντοπιστεί σε χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, αλλά και στην Κορέα τον Μάιο του 2015 αναφέρθηκαν 186 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα (185 στη Δημοκρατία της Κορέας και ένα στην Κίνα) και 38 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός αντικατοπτρίζει τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θανάτων που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ βάσει του IHR (2005) μέχρι σήμερα.

Ο ΠΟΥ συνεχίζει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση και διενεργεί αξιολογήσεις κινδύνου με βάση τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες.

Βάσει των δεδομένων, αναμένεται η αναφορά επιπλέον κρουσμάτων MERS από τη Μέση Ανατολή ή και άλλες χώρες όπου ο MERS κυκλοφορεί σε δρομάδες καμήλες.

Για το λόγο αυτό, ο ΠΟΥ τονίζει εκ νέου τη σημασία της ισχυρής επιτήρησης από όλα τα κράτη μέλη για τις οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και ο MERS, και την προσεκτική εξέταση τυχόν ασυνήθιστων περιστατικών.

Παρόλα αυτά, δεν συνιστά ειδικό έλεγχο στα σημεία εισόδου, ούτε συνιστά επί του παρόντος την εφαρμογή οποιωνδήποτε ταξιδιωτικών ή εμπορικών περιορισμών.

Επιδημιολογία

Το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) είναι μια ιογενής αναπνευστική λοίμωξη που προκαλείται από τον κοροναϊό MERS. Οι άνθρωποι μολύνονται από άμεση ή έμμεση επαφή με καμήλες δρομείς που είναι ο φυσικός ξενιστής και η πηγή της ζωονόσου.

Οι λοιμώξεις MERS κυμαίνονται από ασυμπτωματικά ή ήπια αναπνευστικά συμπτώματα έως σοβαρή οξεία αναπνευστική νόσο και θάνατο.

Η συνήθης εικόνα ατόμου με νόσο MERS είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Η πνευμονία είναι ένα κοινό εύρημα, αλλά όχι πάντα παρούσα. Γαστρεντερικά συμπτώματα, με διάρροια, έχουν επίσης αναφερθεί. Ο ιός φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε ηλικιωμένους, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως νεφρική νόσο, καρκίνο, χρόνια πνευμονοπάθεια και διαβήτη. Η σοβαρή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια που απαιτεί μηχανικό αερισμό και υποστήριξη σε μονάδα εντατικής θεραπείας με αποτέλεσμα υψηλή θνησιμότητα.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος διαθέσιμο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία, αν και αρκετά εμβόλια και θεραπείες ειδικά για τον MERS βρίσκονται σε εξέλιξη. Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και βασίζεται στην κλινική κατάσταση του ασθενούς.