Καύσωνας: «Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να αναστραφεί η κλιματική αστάθεια» – Επιστήμονας προειδοποιεί
Ανέφερε πως έως το 2050 θα είναι τα κρίσιμα χρόνια για τη λύση του προβλήματος
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Για καύσωνες που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στην Βόρεια Αμερική και στην Ασία μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Καρτάλης.
«Αυτή η συστοιχία των καυσώνων είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα γιατί δεν εμφανίζεται συχνά και συνήθως το ένα φαινόμενο επηρεάζει το άλλο ή το ενισχύει» εξήγησε ο ίδιος.
«Η κατάσταση προφανώς θα διορθωθεί, δεν μπορούμε να έχουμε καύσωνα όλο το καλοκαίρι, όμως τα δείγματα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά με την έννοια ότι επιβεβαιώνονται όλες εκείνες οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας ότι θα έχουμε στην περιοχή της Μεσογείου περισσότερους, μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας, καύσωνες» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Τόνισε πως αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσαρμόσουμε τη ζωή μας, την οικονομία μας και την ανάπτυξη της χώρας πάνω σε μία νέα συνθήκη.
«Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να τις διεκδικήσει ο πολίτης και προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και στην κυβέρνησή του και γενικότερα στο διεθνές σύστημα. Αν τελικά η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να πάρει τα μέτρα που όλοι ξέρουμε στην επιστημονική κοινότητα ποια είναι για να λυθεί το πρόβλημα, το πρόβλημα και θα σταματήσει σταδιακά, θα είναι πιο αργή η εξέλιξη του, και τελικά σε βάθος χρόνου μπορεί και να αναστραφεί» επισήμανε.
Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που ενδεχομένως θα χρειαστεί για να αναστραφεί αυτή η κλιματική αστάθεια απάντησε:«Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία. Τα μέτρα είναι επιθετικά και είναι -σύμφωνα με αυτά που έχει εντοπίσει η διεθνής κοινότητα- αλλά θα χρειαστούν περισσότερες δεκαετίες για να επανέλθει η κατάσταση στη θερμοκρασία που ήταν πριν και να μην υπάρχουν τα προβλήματα που διαπιστώνουμε σήμερα στη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη».
Όσον αφορά στην οικολογική καταστροφή που συντελείται με τις πυρκαγιές, επισήμανε:
«Μια ακόμα προτεραιότητα που προκύπτει είναι το ότι πρέπει να προστατέψουμε εφεξής τις περιοχές Νατούρα στη χώρα μας. Η χώρα έχει 27% της κάλυψης στις περιοχές Νατούρα. Να διαφυλαχθεί αυτό το εντυπωσιακό φυσικό κεφάλαιο, χωρίς κανένα κίνδυνο τα επόμενα χρόνια.
»Και επειδή βλέπουμε τους κλιματικούς κινδύνους να προκύπτουν όλο και περισσότερο, θα πρέπει να υπάρχουν καλύτερα σχέδια προσαρμογής και ανθεκτικότητας, όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον και τις πόλεις.
»Οι πόλεις είναι ο μεγάλος ασθενής αυτής της υπόθεσης γιατί το 70% των πολιτών της χώρας ζει σε αυτές και εκτίθεται σε αυξημένες θερμικές συνθήκες λόγω και των υλικών που έχουν, αλλά και των πηγών θερμότητας. Χρειάζεται να κάνουμε μια βαθιά τομή σε όλες τις δράσεις που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ένας πολίτης μπορεί να προστατευτεί. Σχέδια ανθεκτικότητας της πόλης, προστασία της αγροτικής παραγωγής από τις αυξημένες θερμοκρασίες και έλλειψη του νερού. Επίσης, προστασία του τουρισμού.
»Το βλέπουμε τώρα, όχι σε σχέση μόνο με την πυρκαγιά, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει μια τάση αρκετά ένα τμήμα του τουριστικού ρεύματος -όχι υποχρεωτικά στη χώρα μας αλλά γενικά στη Μεσόγειο- να την αποφεύγει και να μην έχει ψηλές θερμοκρασίες. Αυτά όλα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη για την επόμενη μέρα».
»Θα πρέπει να περάσουμε από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αυτές αποτελούν τη λύση» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι μέχρι το 2050 ακολουθούν τα κρίσιμα χρόνια για την λύση του προβλήματος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις