Τι χωρίζει τους τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ
Συγκλίσεις και αποκλίσεις στον οδικό χάρτη για τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας και το ντιμπέιτ
Η κλειστή σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής υπό τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνιας Σβίγκου και τον αναπληρωτή Γιώργο Βασιλειάδη στην Κουμουνδούρου έφερε τους τέσσερις υποψηφίους (Εφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας) για την προεδρία του κόμματος κοντά και σε μια ανίχνευση προθέσεων, αλλά και σε μια καταγραφή των θέσεών τους για τα διαδικαστικά (που πάντα είναι και πολιτικά).
Υπήρξε η ανάγκη μιας θεσμικής θωράκισης μιας διαδικασίας που έμοιαζε λίγο να είναι κατακερματισμένη αυτές τις ημέρες και παρά του γεγονότος πως αν εξαιρεθούν μερικές βολές, δεν έχει υψηλή πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ των μνηστήρων. Εξού και η σύσκεψη.
Εδώ αναδείχθηκαν οι διαφορετικές αποχρώσεις σε θέματα όπως το ποιος θα μπορεί να ψηφίσει για νέο πρόεδρο (μέλη ή και φίλοι) και βέβαια τον τρόπο ή και τον χρόνο του ντιμπέιτ. Ολοι συμφωνούν πως ο χρόνος είναι λίγος μα και σε αυτό το στενό πλαίσιο, αναδεικνύονται οι προσλήψεις και αναγνώσεις του καθενός εκ των τεσσάρων για το κόμμα, την ταυτότητα, την πλεύση του χώρου στη μετά Τσίπρα εποχή.
Ξεκινάμε από τις πρώτες αποφάσεις.
Το κόμμα θα κάνει κεντρική καμπάνια με σύνθημα το «Ελάτε να ψηφίσετε» – προφανής πονοκέφαλος και αγωνία για όλους είναι η συμμετοχή των πολιτών. Η διαδικασία θα είναι ίδια με εκείνη που εξέλεξε απ’ τη βάση τον Τσίπρα. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να προσέρχεται και την ημέρα εκλογής του προέδρου (10 Σεπτεμβρίου), να εγγράφεται μέλος και να ψηφίζει. Θα συγκροτηθεί και Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), ενώ τα εκλογικά τμήματα θα είναι πάνω από 700 και με 3.000 εκλογικούς αντιπροσώπους.
Η Εφη Αχτσιόγλου
Πώς φτάσανε εδώ; Η πλευρά της Αχτσιόγλου κινείται προσεκτικά με τις κομματικές διαδικασίες και θεωρεί πως σωστά ο οδικός χάρτης ακολουθεί τη διαδικασία που είχε ξανακάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή προέδρου. «Θα πρέπει να φέρουμε εμείς τον ΣΥΡΙΖΑ στη ζωή των μελών και των φίλων μας και όχι να περιμένουμε να χωρέσουν όλοι και όλες σε ένα προκατασκευασμένο κοστούμι», είχε πει στην ΚΕ του κόμματος που ανακοίνωσε την πλατφόρμα της.
Είναι θετική με το ντιμπέιτ επίσης αλλά όχι για άμεσα, τέλη Ιουλίου, λόγω πύρινων μετώπων. Και οι περιοδείες της ξεκινούν αυτή την εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη και μετά από τα Γιαννιτσά, τη γενέτειρά της.
Ο Νίκος Παππάς
Ο πρώτος που έθεσε την ιδέα των ντιμπέιτ και μάλιστα δύο τον αριθμό – πρότεινε και δεύτερο πριν από το συνέδριο (κανείς άλλος δεν θέλει άμεσα τηλεμαχία πάντως) – ήταν ο Νίκος Παππάς. Ο Παππάς θέλει να τηρηθεί το καταστατικό ως προς το ποιοι θα ψηφίζουν ενώ εμμένει σε μια στρατηγική απεύθυνσης στους μεσαίους, αφού την Παρασκευή είδε τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Σε ένα ντιμπέιτ που θα έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικού διαλόγου επιμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δίνει έμφαση στο ταυτοτικό μέρος της συζήτησης, ενώ θέλει και διαδικασίες εκλογής καρμπόν όπως αυτές που έχουν ξαναγίνει με την εκλογή Τσίπρα. Η ίδια η υφή επίσης των περιοδειών του τον διαφοροποιεί αφού οι παρουσίες του δεν θα έχουν έναν στενό αρχηγικό χαρακτήρα αλλά τη μορφή προγραμματικών εκδηλώσεων, όπως αυτή που σχεδιάζει για την πράσινη μετάβαση στην Κρήτη με τους συνεργάτες του.
Ο Στέφανος Τζουμάκας
Η πλευρά Τζουμάκα, τέλος, προσήλθε στην όλη διαδικασία εκλογής με τη βολή πως απαιτείται Πολιτική, όχι συνδικαλισμός αλλά και με μια άποψη πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι ένα κόμμα μηχανισμών αλλά ένας λαϊκός χώρος με απεύθυνση.
- Ενισχύθηκε ο Πανσερραϊκός: Ανακοίνωσε τον Γκαμπριέλ Πιρές
- Μοζαμβίκη: 33 νεκροί και πάνω από 1.500 κρατούμενοι δραπέτευσαν μετά από εξέγερση
- Ακίνητα: Σε μια πλατφόρμα οι πραγματικές τιμές στην επικράτεια
- Καλά νέα για όσους νοσταλγούν το πρώτο τους Nokia
- Έρευνα για τις αντιδράσεις των φιλάθλων της Γιούβε Στάμπια μετά το γκολ του Μουσολίνι
- Athens Launches App to Enhance Public Safety