Ισραήλ: Η μάχη για την ψυχή της Ιερουσαλήμ θα κριθεί μέσα στον (αν)ήσυχο Αύγουστο
Πρόκειται για μια σύγκρουση των εγγενών εντάσεων ανάμεσα στην εβραϊκή και τη δημοκρατική φύση του κράτους, συνοψίζει ο Guardian.
Στις (αν)ήσυχες μέρες του Αυγούστου θα αποφασιστεί το μέλλον του Ισραήλ.
Τα δύο βασικά ερωτήματα, που θα απαντηθούν τον επόμενο μήνα, στον απόηχο της ψήφισης της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης το μεσημέρι της Δευτέρας, εν μέσω μιας θυελλώδους συνεδρίασης στην Κνεσέτ (τη Βουλή της χώρας) είναι 1) τι σκοπεύει να κάνει το κίνημα των διαμαρτυριών και 2) πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, που έχει πυροδοτήσει ίσως τη σοβαρότερη εσωτερική κρίση από την ίδρυση του Ισραήλ πριν από 75 χρόνια, επί της ουσίας ακυρώνει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο σημαίνει ότι η Βουλή θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να απορρίπτει τις αποφάσεις του.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ηγείται της πιο υπερεθνικιστικής και περισσότερο θρησκευτικά συντηρητικής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, και είναι αποφασισμένος να την κρατήσει ενωμένη, ακόμη κι αν με τη στάση του βαθύνει τους διχασμούς του Ισραήλ, γράφει ο Guardian.
Εμφύλιος πόλεμος στο Ισραήλ;
Τι κι αν οι περισσότεροι από τους μισούς Ισραηλινούς φοβούνται τώρα ότι η χώρα τους οδεύει σε εμφύλιο πόλεμο, την ώρα που το ένα πέμπτο αυτών ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, ο εφτάψυχος «Μπίμπι» ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας του και δεν ανησυχεί ούτε για την απειλή χιλιάδων στρατιωτικών έφεδρων να παρουσιαστούν για υπηρεσία, στην περίπτωση που ο νόμος τεθεί σε ισχύ, παρά το επίφοβο κενό ασφαλείας που θα δημιουργηθεί.
«Καθοδόν προς το καλοκαιρινό διάλειμμα, ο νόμος δεν έχει επίσημα ακόμη υπογραφεί, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει τη νέα δύναμη της πριν τον Οκτώβριο», σημειώνει η πολιτική αναλύτρια Ντάλια Σάιντλιν από το Century Foundation.
«Ωστόσο τώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, θεωρώ δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν απολύσεις και προσλήψεις αξιωματούχων στη διάρκεια της καλοκαιρινής ανάπαυλας. Το κίνημα των διαμαρτυριών μπορεί να ατονίσει στη διάρκεια του επόμενου μήνα, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστεί», προσθέτει η ίδια.
Για τους ανθρώπους και από τα δύο στρατόπεδα, αυτή η μάχη αφορά την ψυχή του Ισραήλ, είναι μια σύγκρουση των εγγενών εντάσεων ανάμεσα στην εβραϊκή και τη δημοκρατική φύση του κράτους.
Υπέρμαχοι vs επικριτές
Οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης, που εισήχθη αμέσως μόλις ο Νετανιάχου επέστρεψε στην πρωθυπουργία τον Δεκέμβριο, λένε ότι χρειάζεται καλύτερη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της κυβέρνησης και καταπολέμηση της ολοφάνερης αριστερής προκατάληψης στις αποφάσεις του μη εκλεγμένου Ανώτατου Δικαστηρίου.
Οι επικριτές της επιχειρηματολογούν ότι θα επιτρέψει στην απλή πλειοψηφία στην Κνεσέτ να ακυρώσει σχεδόν όλες τις αποφάσεις του δικαστηρίου και να δώσει στους πολιτικούς μεγαλύτερο έλεγχο στους διορισμούς στην έδρα. Το δίχως άλλο, οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν και τον Νετανιάχου να αποφύγει τη δίωξη στη δίκη του για διαφθορά, καθώς ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες.
Η ολοκληρωτική προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η ενίσχυση του παραδοσιακού θρησκευτικού νόμου, ο περιορισμός της ελευθερίας του λόγου και η κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και των αραβικών κοινοτήτων είναι όλα τους θέματα που κυριαρχούν στην ατζέντα του συνασπισμού.
Η αποδυνάμωση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο ελέγχου και ισορροπίας, όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα, είναι απαραίτητη για την προώθηση των παραπάνω στόχων.
Νίκη Νετανιάχου;
Ο Νετανιάχου πέτυχε μια ακόμη προσωπική νίκη με αυτή την ψηφοφορία, γράφει άλλο άρθρο του Guardian για το ίδιο θέμα. Κατάφερε να κατευνάσει τη δεξιά βάση, που οργίστηκε με την αναβολή του περασμένου Μαρτίου, και να ενώσει τον περίπου ανεξέλεγκτο συνασπισμό του.
Όμως η κρίση δεν έχει υποχωρήσει και ο ίδιος παρουσιάζεται αδύναμος, όμηρος των απαιτήσεων για τη διατήρηση της κυβέρνησής του.
Η αποκάλυψη αυτή την εβδομάδα ότι έχει προβλήματα με την καρδιά του και ότι έβαλε βηματοδότη, ενίσχυσαν την άποψη πολλών ότι μετά από έξι θητείες στην εξουσία ο «Βασιλιάς Μπίμπι», πλησιάζει το λυκόφως της βασιλείας του.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ισραηλινοί διαδηλωτές κέρδισαν τον πρώτο γύρο της μάχης για τη δικαστική αναθεώρηση τον Μάρτιο, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να αναβάλει τις προτάσεις της και να ανοίξει διάλογο με την αντιπολίτευση.
Σαν το Brexit ή τον Covid
Μετά την κατάρρευση όμως των συνομιλιών τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει με την ψήφιση του πρώτου σκέλους της μεταρρύθμισης, καταργώντας την ρήτρα της «λογικότητας». Η επιτυχία του συνασπισμού τη Δευτέρα αφήνει την τελευταία μάχη για την πορεία του Ισραήλ να δοθεί τον Οκτώβριο.
Το πέρα δώθε θα μπορούσε να είναι ατελείωτο, εκτιμά ο Ανσέλ Πφέφερ, βιογράφος του Νετανιάχου και αρθρογράφος στην εφημερίδα Haaretz. «Το ζήτημα αυτό μοιάζει με το Brexit ή τον Covid. Απορροφά όλο το οξυγόνο από οτιδήποτε άλλο» λέει χαρακτηριστικά, αφήνοντας στον επόμενο μήνα να δείξει που θα γείρει τελικά η πλάστιγγα.
- Διανυκτέρευση σε υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει το Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν
- Αστυνομία για Ακούνια: «Βρέθηκε κρεμασμένος με ένα σεντόνι»
- Ανησυχία από την αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις – Τι συμβαίνει με τον νέο ιό στην Κίνα
- Κώστας Σημίτης: Η γνωριμία σε πάρτι στο Λονδίνο πριν 63 χρόνια και οι δύο κόρες (εικόνες)
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Αντίστροφη μέτρηση για την αποψινή τελετή απονομής
- Κώδικας οδικής κυκλοφορίας: Ολα τα πρόστιμα – Πότε αφαιρείται το δίπλωμα, αναλυτικά παραδείγματα