Ιταλία: Καύσωνας και βροχοπτώσεις χωρίζουν την Ιταλία στα δύο – Τροπικό το κλίμα λέει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας
«Από τη μια, πληρώνουμε το τίμημα της κλιματικής αλλαγής, για την οποία θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη προσοχή πριν από αρκετά χρόνια, και, από την άλλη, την έλλειψη υποδομών επαρκών να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες»
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Στα δύο χωρισμένη Ιταλία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σαρώνουν τη χώρα.
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενόσω οι φλόγες κατατρώνε τον νότο της χώρας, την ώρα που σφοδρές καταιγίδες πνίγουν τον βορά της.
Οι πυρκαγιές στη Σικελία οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου του Παλέρμο, με το θερμόμετρο στην πόλη να σκαρφαλώνει στους 47 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα.
Μια 88χρονη γυναίκα φέρεται να πέθανε στο Σαν Μαρτίνο ντελε Σκάλε, μόλις λίγα μίλια μακριά από την πρωτεύουσα της Σικελίας, επειδή η αναστάτωση που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές εμπόδισε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φτάσουν έγκαιρα στο διαμέρισμα της, γράφει ο Guardian.
Τα θύματα των πυρκαγιών
Οι αρχές έκλεισαν μέρος του αυτοκινητόδρομου, καθώς αναφέρθηκαν περισσότερες από 55 πυρκαγιές στο νησί. Εκατοντάδες πυροσβέστες από άλλες περιοχές της Ιταλίας σπεύδουν για να βοηθήσουν στην μάχη με τις φλόγες.
«Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι παρόμοιο», λέει ένας κάτοικος του Σαν Μαρτίνο ντελε Σκάλε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. «Ήμασταν περικυκλωμένοι από φωτιά. Δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Διανυκτερεύσαμε στην πλατεία. Ήταν τρομερές στιγμές».
Οι καταιγίδες στη Λομβαρδία στοίχισαν τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σε κάμπινγκ στο Τσεντελόγκο όταν ένα δέντρο κατέρρευσε στη σκηνή της.
Μια 58χρονη γυναίκα πέθανε αφού καταπλακώθηκε από δέντρο στη Μόντσα και ένα ζευγάρι, μόλις 19 ετών και οι δύο τους, έχασαν τη ζωή τους όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου τους σε ολισθηρό δρόμο στο Βαρέζε.
Θερμοκρασίες ρεκόρ
Κοντά στο Παλέρμο, περισσότερες από 120 οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από τη Δευτέρα, καθώς σύννεφα καπνού προχωρούν προς το κέντρο της πόλης και οι σειρήνες πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων αντηχούν νυχθημερόν στους δρόμους της.
Οι θερμοκρασίες στο Παλέρμο εκτινάχθηκαν στα ύψη τη Δευτέρα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ για την πόλη των 44,8 βαθμών Κελσίου που είχε οριστεί το 1999. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής ανέφερε ότι καταγράφηκαν 47 βαθμοί Κελσίου στον ψηφιακό μετεωρολογικό σταθμό του στην κορυφή του μεσαιωνικού Παλάτζο ντι Νορμάνι στις 15:42 τοπική ώρα.
Νοσοκομεία σε όλη την πόλη ανέφεραν απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναζητούν επείγουσα περίθαλψη για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.
Στην πόλη της Κατάνια στην ανατολική Σικελία, οι θερμοκρασίες κινούνται κοντά στους 47 βαθμούς Κελσίου και οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνές διακοπές ρεύματος και προβλήματα με την παροχή νερού. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στη Φλωρίντια της Σικελίας τον Αύγουστο του 2021.
Από τον καύσωνα στις βροχοπτώσεις
Κι ενώ η ζέστη κόβει την ανάσα στο νότο, οι βόρειες περιοχές της Ιταλίας ζουν μια παρατεταμένη κακοκαιρία, που προκαλείται από την άφιξη ψυχρότερου αέρα από τη βόρεια Ευρώπη, με περισσότερες καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις προβλέψεις για τη Λομβαρδία, το Τρεντίνο Άλτο Άντιτζε, το Βένετο και το Φρίουλι Βενέτζια Γκιούλια.
Τη Δευτέρα, η κακοκαιρία έκοψε δέντρα και προκάλεσε προβλήματα στο μετρό του Μιλάνο, καθώς οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Τις σφοδρές καταιγίδες της νύχτας ακολούθησαν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες χαλαζοπτώσεις που κατέστρεψαν μέχρι και τη μύτη και τα φτερά ενός αεροπλάνου της Delta Air Lines που είχε προορισμό τη Νέα Υόρκη, αναγκάζοντάς το να εκτραπεί προς το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης. Η κλιματική κρίση τροφοδοτεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε συχνότερες και πιο θανατηφόρες καταστροφές από καύσωνες, πλημμύρες και πυρκαγιές.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα ενδεχόμενο και η Ιταλία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τώρα πια έχει ένα τροπικό κλίμα. Από τη μια, πληρώνουμε το τίμημα της κλιματικής αλλαγής, για την οποία θα έπρεπε να είχαμε δώσει μεγαλύτερη προσοχή πριν από αρκετά χρόνια, και, από την άλλη, την έλλειψη υποδομών επαρκών να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες», καταλήγει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις