Συνολάκης: Διπλάσια η υπερθέρμανση στην Αν. Μεσόγειο
«Το λιώσιμο των πάγων γίνεται επειδή η μέση θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνεται» ανέφερε ο Κώστας Συνολάκης
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Ο Κώστας Συνολάκης μίλησε σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τον παρατεταμένο καύσωνα. «Δεν πρόκειται ξαφνικά να έχουμε άμμο παντού, να γίνουμε Σαχάρα ή Ντουμπάι, αλλά είναι γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από το παγκόσμιο μέσο όρο», εκτιμά ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή.
Ακόμη, επιβεβαιώνει ότι η λειψυδρία και η ερημοποίηση αποτελούν επακόλουθα της αποσταθεροποίησης του κλίματος ωστόσο επισημαίνει ότι αν δεν είχε γίνει πόλεμος στην Ουκρανία η απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα το 2025 στην Ελλάδα δεν θα είχε μετατεθεί.
«Βλέπουμε φαινόμενα που αναμένονταν μετά το 2030, μετά το 2040»
Ο κ. Συνολάκης μίλησε με θλίψη για την πτώση του Canadair υπενθυμίζοντας ότι «οι άνθρωποι είχαν απογειωθεί στις 11 το πρωί και πάλευαν τέσσερις ώρες με τις φλόγες. «Η πτήση ήταν τόσο χαμηλή ακριβώς για να βοηθήσει την κατάσβεση. Δέκα μέτρα πιο πάνω να ήταν δεν θα είχε συμβεί αυτό, αλλά φυσικά θα μάθουμε το τι έγινε», είπε, συμπληρώνοντας ότι «τα εναέρια μέσα δεν είναι, δεν είναι πανάκεια».
«Βλέπουμε φαινόμενα που αναμένονταν μετά το 2030, μετά το 2040. Εισπράττουμε ήδη δυστυχώς τις εκτιμήσεις για ένταση, διάρκεια και συχνότητα. Η Ανατολική Μεσόγειος θερμαίνεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από το παγκόσμιο μέσο όρο και οι λόγοι δεν είναι ακόμα απόλυτα κατανοητοί. Φανταστείτε ότι είμαστε φούρνο και ψηνόμαστε με διπλάσιο ρυθμό από τους υπόλοιπους».
Ο μισός βαθμός παραπάνω σε θερμοκρασία είναι πάρα πάρα πολύ για τη θάλασσα., επισημαίνει ο κ. Συνολάκης και εξηγεί:
«Φέτος είχαμε ακραίες θερμοκρασίες στη θάλασσα που σε μερικές περιοχές φτάσανε μέχρι και τρεις και τέσσερις βαθμούς πιο ζεστά. Σαν να υπάρχει η θερμοκρασία του καλοκαιριού από τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Αλλά η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά μισό βαθμό και βάσει ισπανικής έρευνας, είναι τεράστιο νούμερο γιατί η θάλασσα θερμαίνεται πολύ πιο αργά από την ατμόσφαιρα. Η θάλασσα έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το οποίο σημαίνει ότι παίρνει πολύ καιρό να θερμανθεί και μετά θα πάρει πολύ καιρό να ψυχρανθεί. Αυτό μας ανησυχεί γιατί η θάλασσα ελέγχει όλο το κλιματικό σύστημα, της γης».
Φέτος στην Ανταρκτική χάθηκε ένα μέγεθος σχεδόν το ίδιο με την Αγγλία. Το λιώσιμο των πάγων γίνεται κυρίως επειδή η μέση θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνεται, αλλά επίσης αυξάνεται και η μέση θερμοκρασία της θάλασσας».
«Δεν πρόκειται να γίνουμε Ντουμπάϊ ή Σαχάρα»
Αυτό το οποίο θα δούμε θα είναι ερημοποίηση, κάτι σαν τούνδρα και λειψυδρία. Η ποιότητα της ζωής μας θα μειωθεί πάρα πάρα πάρα πολύ, εκτιμά ο κ. Συνολάκης αλλά δεν δηλώνει απαισιόδοξος για την Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση είχε πολύ μεγάλη κλιματική φιλοδοξία. Είχε βάλει πάρα πολύ φιλόδοξους στόχους πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακριβώς επειδή είχαμε αυτό το πισωγύρισμα του πολέμου στην Ουκρανία, πρέπει να μην εκτροχιαστεί ο στόχος για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και για μείωση παγκοσμίως κατά 55% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030,«, είπε ο καθηγητής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις