Τα Τίρανα τραβούν στα άκρα την υπόθεση Μπελέρη
Ως «ιδιαίτερα επιθετική κίνηση» χαρακτηρίζουν στην Αθήνα τη συνέχιση της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της εκλογής του και προκήρυξη νέων εκλογών
Διατεθειμένη να τραβήξει την υπόθεση της κράτησης του εκλεγμένου – πλέον – δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, στα άκρα και να ρισκάρει να τραυματίσει σοβαρά τις σχέσεις της με την Ελλάδα δείχνει η κυβέρνηση της Αλβανίας.
Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας ολοκλήρωσε την εξέταση του φακέλου της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη, για το ζήτημα τερματισμού της προφυλάκισής του και αποφάσισε να απορρίψει το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος. Μία απόφαση που όπως υπογράμμιζαν στα «ΝΕΑ» πηγές της Πειραιώς που παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης στενά χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερα επιθετική κίνηση» των Τιράνων απέναντι στην Αθήνα. Και αυτό ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, πριν από δύο εβδομάδες.
Σε εκείνη τη συνάντηση, στις 11 Ιουλίου, υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σαφώς στον Εντι Ράμα το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης του Μπελέρη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσής του άμεσα. Τότε ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει στον αλβανό ομόλογό του ότι μπαίνει και ζήτημα κράτους δικαίου στην Αλβανία. Για την Αθήνα άλλωστε η υπόθεση της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας συνδέεται και με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, με την ελληνική διπλωματία να έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει σχετικά τα Τίρανα και να έχει ήδη φέρει το ζήτημα και ενώπιον της ΕΕ.
Σχετική επιστολή για το θέμα είχε στείλει στις 19 Ιουλίου και στον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρέλι και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος υπογράμμιζε τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την τήρηση του κράτους δικαίου που έχουν αναλάβει τα Τίρανα στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας και καλούσε την ΕΕ να πάρει θέση για την προφυλάκιση Μπελέρη. Ο Σχοινάς στην επιστολή του ζητούσε και την παρέμβαση του Βαρέλι στις αλβανικές Αρχές και ανέφερε ότι η υπόθεση θα έχει συνέπειες και στην αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας.
Παράταση κράτησης
Πλέον όσοι παρακολουθούν την υπόθεση βλέπουν στην παράταση της κράτησής του, όπως λένε, προσπάθεια να χάσει το αξίωμά του, ακόμα και χωρίς καταδίκη, αφού, σύμφωνα με τον νόμο της Αλβανίας για την τοπική αυτοδιοίκηση και βάσει του άρθρου 62 παράγραφος 3, εάν ο εκλεγμένος δήμαρχος δεν εμφανιστεί εντός τριμήνου από την εκλογή του για να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα, μπορεί με σχετική εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου να χάσει τη θέση του.
Τότε διενεργούνται ξανά εκλογές και μέχρι την ανάδειξη της νέας δημοτικής Αρχής. Και ο δρόμος να χάσει ο Μπελέρης το αξίωμά του πλέον έχει ανοίξει αφού η τελεσίδικη απόφαση για την υπόθεσή του μπορεί να εκδοθεί ακόμα και έπειτα από έναν χρόνο. Με νομικούς ωστόσο να επισημαίνουν και μία άλλη πτυχή της ερμηνείας του νόμου, τονίζοντας ότι το όριο των τριών μηνών για την ορκωμοσία αφορά εκλεγμένους που δεν προσέρχονται οικειοθελώς να ορκιστούν, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του Μπελέρη.
Σε αυτά που μένει να διευκρινιστούν είναι και αν το τρίμηνο θα μετρήσει τελικά από την ημερομηνία εκλογής του Μπελέρη ή της συγκρότησης του Δημοτικού Συμβουλίου σε Σώμα και θα λήγει τον Αύγουστο ή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Αρμόδιες πηγές συνδέουν την εξέλιξη της υπόθεσης Μπελέρη και με την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων της αγοράς ακινήτων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που έχουν στόχο την εκμετάλλευση της αλβανικής Ριβιέρας, κάνοντας λόγο για ένα παιχνίδι τρομοκράτησης και παραδειγματισμού για το σύνολο των ανθρώπων της Χειμάρρας αλλά και της μειονότητας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις