Εύα Περόν: Η γνωριμία που άλλαξε τη ζωή της και «γέννησε» τη θρυλική Εβίτα
«Χωρίς εμένα η Εύα Ντουάρτε δεν θα γινόταν Εβίτα Περόν»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο κόσμος είναι μικρός! Διαφορετικά πώς να εξηγήση κανείς μερικές απρόοπτες συναντήσεις; Ποιος θα εφαντάζετο ποτέ ότι σ’ ένα μπαρ του Παρισιού μπορούσε να συναντήση ένα μιγάδα από τους ερυθροδέρμους του Μεξικού, κι’ ότι ο μιγάς αυτός είναι ο άνθρωπος εις τον οποίον οφείλεται ένα από τα ιστορικώτερα ειδύλλια της εποχής μας – το ειδύλλιον της Εύας Περόν και του δικτάτορος της Αργεντινής; Η Εβίτα πέθανε, αλλ’ ο μιγάς που ακούει εις το όνομα Αρρόι και ήρθε στο Παρίσι για να δείξη τους χορούς των ερυθροδέρμων, δακρύζει όταν αναφέρει το όνομά της.
«Α, η Εβίτα!» λέγει και τα εξωτικά μάτια του παίρνουν μια μυστηριώδη έκφρασι αναπολήσεως. Πού και πώς εγνώρισε την Εβίτα Περόν ο χορευτής του «λιν κιν ζαάκ», ενός χορού των παλαιών Μαζιάς, των ερυθροδέρμων του Μεξικού, που είχαν αναπτύξει έναν περίφημον πολιτισμόν; «Λιν κιν ζαάκ» θα πη: «Φως, δημιουργία, έρως». Είναι ο τίτλος του εξωτικού χορού, αλλά, όπως λέει ο εξωτικός χορευτής, «λιν κιν ζαάκ» ήταν και η αξέχαστη Εβίτα.
Γιατί τι άλλο –λέγει– ήταν και η δική της ζωή, παρά «φως, δημιουργία και έρως»; Πού την εγνώρισε; «Πάνε πολλά χρόνια από τότε» λέγει ο εξωτικός χορευτής. «Η Εύα Περόν ήταν τότε ακόμα η Εβίτα Ντουάρτε. Εγώ την έμαθα να χορεύη, την εποχή που δούλευε στο Ράντιο Μπελγκράνο του Μπουένος Άιρες. Ετοιμαζόταν να παίξη σ’ ένα φιλμ, την Κόρη του τσίρκου. Εκείνη την εποχή η Εβίτα είχε χοντρές γάμπες κι’ εγώ της έκανα συχνά μασάζ για ν’ αδυνατίση. Ήταν ένας άγγελος καλωσύνης. Ποτέ μου δεν πέρασα από το Μπουένος Άιρες χωρίς να με καλέση στο μέγαρό της. Κι’ ο στρατηγός Περόν, ο άντρας της, μου φέρθηκε πάντοτε καλά.
Όπως έλεγαν κι’ οι δυο τους, σ’ εμένα χρωστούσαν την γνωριμία τους και τον μεγάλο τους έρωτα, που τους ένωσε για πάντα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου την πρώτη φορά που συναντήθηκαν. Ήταν ένα βράδυ, κατά την διάρκεια μιας λαϊκής εορτής στο Λούνα Παρκ του Μπουένος Άιρες. Μαζί μου είχα έναν Περουβιανό φίλο μου που έπαιζε άρπα. Κουβεντιάζαμε. Η Εβίτα Ντουάρτε, μόλις με είδε, ήρθε και κάθησε στο τραπεζάκι μας.
Έξαφνα ήρθε ένας συνταγματάρχης που ήταν γνωστός του φίλου μου. Ο φίλος μου έκανε τις συστάσεις: «Η δεσποινίς Εύα Ντουάρτε… ο συνταγματάρχης Ζουάν Περόν». Την συνέχεια την ξέρετε… Εξ άλλου την έχει αφηγηθή η Εβίτα στα απομνημονεύματα που άφησε».
*Αποσπάσματα από άρθρο που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 4 Δεκεμβρίου 1952 και έφερε τον τίτλο «Χωρίς εμένα η Εύα Ντουάρτε δεν θα γινόταν Εβίτα Περόν».
«ΤΑ ΝΕΑ», 4.12.1952, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»
Η Εύα Περόν (María Eva Duarte de Perón), γνωστή ανά την υφήλιο με το θρυλικό υποκοριστικό Εβίτα, γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1919 και απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1952, σε ηλικία μόλις 33 ετών, χτυπημένη από τον καρκίνο.
Η Εβίτα υπήρξε η Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 έως το θάνατό της, ως σύζυγος του τότε προέδρου της Αργεντινής και ηγέτη του κινήματος του περονισμού, Χουάν Ντομίνγκο Περόν (Juan Domingo Perón, 1895-1974).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις