Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γκάνα: Πως 176 θανατοποινίτες είχαν «τύχη βουνό» και τελικά… θα ζήσουν

Γκάνα: Πως 176 θανατοποινίτες είχαν «τύχη βουνό» και τελικά… θα ζήσουν

Φαίνεται πως για τους 176 κατάδικους στη Γκάνα, που ήταν προγραμματισμένο να εκτελεστούν, τελικά η 25η Ιουλίου ήταν η πιο τυχερή μέρα της ζωή τους.

Ο λόγος είναι ότι η Γκάνα ήρθε να προστεθεί στις υπόλοιπες 28 αφρικανικές χώρες που κατάργησαν τη θανατική ποινή. Έτσι, οι ποινές των 176 είναι πιθανό να μετατραπούν σε ισόβια κάθειρξη.

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο την Τρίτη 25 Ιουλίου στο πλαίσιο τροποποίησης νόμου περί ποινικών αδικημάτων, καταργώντας τη θανατικς ποινς για εγκλήματα όπως οι φόνοι, η γενοκτονία, η πειρατεία και το λαθρεμπόριο.

Ο βουλευτής της Γκάνας πίσω από το νομοσχέδιο Francis-Xavier Kojo Sosu χαιρέτισε την απόφαση. «Έχω δει από πρώτο χέρι ότι η θανατική ποινή δεν φέρνει αίσθημα δικαιοσύνης ή κλεισίματος στις οικογένειες των θυμάτων εγκλημάτων και ούτε αποτρέπει τους παραβάτες», είπε στον Guardian.

«Έχω δει επίσης ότι όσοι καταδικάζονται σε θάνατο τείνουν να είναι ευάλωτα άτομα από υποβαθμισμένα υπόβαθρα, τα οποία συχνά έχουν βιώσει βαθιά προσωπικά τραύματα. Η άποψή μου ήταν ότι εμείς ως έθνος ήμασταν καλύτεροι από αυτό. Εισήγαγα αυτά τα νομοσχέδια γιατί ήθελα τα δικαστήρια να πάψουν να επιβάλλουν μια απάνθρωπη τιμωρία».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της βρετανικής ΜΚΟ The Death Penalty Project, η οποία συνεργάστηκε στενά με τον Sosu πριν από την ψηφοφορία, δήλωσε: «Η απόφαση για κατάργηση της θανατικής ποινής καταδεικνύει τη δέσμευση της Γκάνα να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντανακλά τη βούληση των κατοίκων της Γκάνας, όπως αποτυπώθηκε σε έρευνα της κοινής γνώμης που έδειξε ότι η πλειοψηφία του κοινού θα αποδεχόταν την κατάργηση. Αυτό το ιστορικό βήμα τοποθετεί τη Γκάνα σταθερά στην παγκόσμια τάση για κατάργηση της θανατικής ποινής».

Σημειώνεται ότι το 2022, οι θανατικές ποινές επιβεβαιώθηκαν σε 52 χώρες, τέσσερις λιγότερες από το 2021, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική Samira Daoud, είπε ότι η ψηφοφορία ήταν «μια νίκη για όλους εκείνους που έκαναν ακούραστη εκστρατεία για να παραδώσουν αυτή τη σκληρή τιμωρία στην ιστορία και να ενισχύσουν την προστασία του δικαιώματος στη ζωή».

Δεν καταργήθηκε για όλες τις ποινές

Βέβαια, για την ακρίβεια η αυστηρότερη όλων τιμωρία, θα συνεχίζει να επιβάλλεται για πράξεις εσχάτης προδοσίας, προκαλώντας πολλούς να ζητάνε την πλήρη άρση της ποινής για όλα τα αδικήματα.

«Αν και μια απόφαση ορόσημο, η πλήρης κατάργηση αυτής της δρακόντειας τιμωρίας δεν θα ήταν πλήρης χωρίς την αναθεώρηση του συντάγματος, το οποίο εξακολουθεί να προβλέπει ότι η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με θάνατο» σημείωσε στη Guardian η Samira Daoud.

Μπορεί η Γκάνα να έχει πραγματοποιήσει εκτελέσεις από το 1993, αλλά τα δικαστήρια συνέχισαν να εκδίδουν θανατικές ποινές, συμπεριλαμβανομένων επτά πέρυσι. Η πρόεδρος της χώρας, Nana Akufo-Addo, πρέπει να υπογράψει το νομοσχέδιο για να τεθεί σε ισχύ.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024