Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αναμένει «καλή συνεργασία» με τον αντικαταστάτη του «εξαφανισμένου» κινέζου ΥΠΕΞ

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν αναμένει «καλή συνεργασία» με τον αντικαταστάτη του «εξαφανισμένου» κινέζου ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ αντικαταστάθηκε, αφού παρέμεινε μυστηριωδώς εξαφανισμένος για σχεδόν ένα μήνα, από τον γνώριμο Ουανγκ Γι, διευθυντή του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) δήλωσε σήμερα πως αναμένει «καλή συνεργασία» με τον κινέζο νέο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, μετά την απαλλαγή του Τσιν Γκανγκ από τα καθήκοντά του χωρίς να εξηγηθούν οι λόγοι.

Νέος… από τα παλιά

«Γνωρίζω τον Ουάνγκ Γι για πάνω από δέκα χρόνια. Εχουμε συναντηθεί επανειλημμένα», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις νήσους Τόνγκα. «Αναμένω να μπορέσω να συνεργαστώ καλά μαζί του, όπως στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Ηδη ως εκ του αξιώματός του ο διευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας ήταν ιεραρχικά ο κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης. Συζήτησε με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών την 13η Ιουλίου, στο περιθώριο συνόδου του ASEAN στην Τζακάρτα.

Την απομάκρυνση του 57χρονου άλλοτε ανερχόμενου αστέρα του κόμματος, Τσιν Γκανγκ, από το αξίωμά του έπειτα από μυστηριώδη απουσία περίπου ενός μήνα, χονδρικά μισό χρόνο αφού ανέλαβε, περιβάλλει ακόμη άφθονο μυστήριο.

Ουδέν σχόλιον

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης δεν έχουν εξηγήσει ρητώς τον λόγο της αντικατάστασής του. Το κινεζικό ΥΠΕΞ δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Είχε κάνει λόγο για πρόβλημα υγείας πρόσφατα. Ο κ. Τσιν εμφανίστηκε για τελευταία φορά την 25η Ιουνίου, όταν υποδέχθηκε ξένους επισκέπτες στο Πεκίνο.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπέγραψε χθες εκτελεστικό διάταγμα που επισημοποίησε την απόφαση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Live streaming: Ο ημιτελικός Ισπανία – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Σπουδαίο παιχνίδι για την Εθνική Παίδων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024