Ισραήλ: Παλαιστίνιοι και… έφεδροι στο ίδιο «στρατόπεδο» κατά Νετανιάχου;
Η ψήφιση της νομοθεσίας στο Ισραήλ που καθιστά την εκτελεστική εξουσία «απρόσβλητη» από τη δικαστική, έφερε απέναντι στον Νετανιάχου χιλιάδες εφέδρους. Κατά παράδοξο τρόπο, πολλοί Παλαιστίνιοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τους ένστολους, δηλαδή τους διώκτες τους, για διαφορετικούς λόγους.
Το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουλίου, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ Χερζλ Χαλέβι ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ότι παρά την άρνηση των εφέδρων να υπηρετήσουν, ο Στρατός ναι μεν παραμένει προς το παρόν, επιχειρησιακά ικανός, ωστόσο -σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού- η ετοιμότητα του στρατεύματος κινδυνεύει τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Χαλέβι εξέφρασε στον Νετανιάχου τον αντίκτυπο που θα είχαν στον στρατό οι δεκάδες χιλιάδες εφεδρικοί στρατιώτες που δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιαστούν για υπηρεσία.
Την ίδια στιγμή, ο γαλονάς όμως δεν παρέλειψε να θέσει επί τάπητος τα απαράδεκτα σχόλια κάποιων ακραίων βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού εναντίον εφέδρων πιλότων που είχαν απειλήσει να μην εμφανιστούν για υπηρεσία.
Οι ισραηλινοί στρατηγοί τρέμουν ότι δεκάδες χιλιάδες έφεδροι αναμένεται να απουσιάσουν από την εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις των επόμενων μηνών.
Γνωρίζουν καλά ότι η γκάφα της κυβέρνησης –«δικαστικό πραξικόπημα» κατά τη Ηaaretz- δεν θα αφήσει ανεπηρέαστους ακόμα και τους αξιωματικούς καριέρας, όταν θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίζουν τη θητεία τους.
Λάδι στη φωτιά, εξάλλου, έριξαν και οι υπερ-ορθόδοξοι Εβραίοι βουλευτές όταν μόλις μία ημέρα πριν την ψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου, υπέβαλαν νομοσχέδιο που απαλλάσσει τους Χαρεντίμ (υπερ-ορθόξους Εβραίους) από τη στράτευση θεωρώντας τη μελέτη του Τορά ως «κρίσιμη υπηρεσία».
ΟΗΕ: Η νομοθεσία στρέφεται κατά των Παλαιστινίων
Ταυτόχρονα με τον θυμό των εφέδρων, Παλαιστίνιοι πολιτικοί ακτιβιστές και αρθρογράφοι που παρακολουθούν στενά τη διαμάχη στο Ισραήλ γύρω από τη δικαστική μεταρρύθμιση, καθώς είναι διχασμένοι σχετικά με τις επιπτώσεις της στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.
Όπως έχει αναφέρει από τον Ιούνιο το REUTERS, επικαλούμενο δηλώσεις ειδικής επιτροπής (COI) που συστάθηκε από τον ΟΗΕ για το Ισραήλ, η δικαστική μεταρρύθμιση αποτελεί απειλή για τους Παλαιστίνιους.
Η επιτροπή, που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2021, διαπίστωσε ότι το Ισραήλ καταπνίγει όλο και περισσότερο τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων, «μέσω παρενόχλησης, απειλών, συλλήψεων, ανακρίσεων, αυθαίρετων κρατήσεων, βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης».
Η επιτροπή, η οποία διεξήγαγε περίπου 130 συνεντεύξεις, διαπίστωσε επίσης ότι οι παλαιστινιακές αρχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είχαν στοχοποιήσει Παλαιστίνιους ακτιβιστές για τα δικαιώματα.
Ειδικότερα, ανέφερε πως η νομοθεσία περιλαμβάνει νομοσχέδια που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φορολόγηση των φιλοπαλαιστινιακών ΜΚΟ και να περιορίσουν την ικανότητά τους να τεκμηριώνουν τις δραστηριότητες Ισραηλινών στρατιωτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Άλλες προτάσεις μελών του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αφαιρούσαν την ιθαγένεια από μέλη της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ και θα επέτρεπαν την απέλασή τους εάν διαπράξουν βία υπέρ των Παλαιστινίων, ανέφερε η έκθεση.
«Οι προτεινόμενες αλλαγές θα διαλύσουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της διάκρισης των εξουσιών και των ελέγχων και ισορροπιών που είναι απαραίτητα για τα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα», λέει η έκθεση.
«Οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά για τις πιο ευάλωτες και δυσμενείς κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων πολιτών», πρόσθεσε.
«Οι προτεινόμενες αλλαγές θα διαλύσουν τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της διάκρισης των εξουσιών και των ελέγχων και ισορροπιών που είναι απαραίτητα για τα δημοκρατικά πολιτικά συστήματα», ανέφερε.
Η κρίση θα κάνει τον Ισραηλινό στρατό αχαλίνωτο
Μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους ή τη Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο ως μέρος μιας προσπάθειας επανένωσης του ισραηλινού κοινού.
«Ο Νετανιάχου προσπάθησε, έτσι πήγε στη Γάζα, μετά στη Τζενίν, αλλά δεν κατάφερε να μετριάσει την κρίση», είπε ο λέει ο Παλαιστίνιος αναλυτής Ταλάλ Οκάλ. «Και δεν μπόρεσε να κλιμακώσει την κατάσταση με τη Χεζμπολάχ. Κάθε φορά που ο Νετανιάχου πηγαίνει για μερική κλιμάκωση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι διαδηλώσεις [στο Ισραήλ] επανέρχονται στους δρόμους. Από την αρχή της κρίσης στο Ισραήλ, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει ξεκινήσει γύρους μαχών με τους Παλαιστινίους ως μέσο αντιπερισπασμού, προσέθεσε ο Οκάλ.
«Γενικά, με κάθε γύρο επίθεσης που εξαπολύει η ισραηλινή κυβέρνηση, το ζήτημα της ικανότητας του Ισραήλ να αποτρέψει διαβρώνεται και το κύρος του στρατού, που ισχυρίζεται τι είναι ανίκητος, μειώνεται καθώς μένει αβοήθητος μπροστά σε λίγους αντιστασιακούς στη Τζενίν, στο στρατόπεδό του και στα χωριά του».
Σύμφωνα με τη παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds, «όταν ο Νετανιάχου αισθάνεται ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχό του, καταφεύγει σε επιθετικότητα, εναντίον Παλαιστινίων, του νότιου Λιβάνου, της Συρίας ή ακόμη και του Ιράν, με στόχο να αποσπάσει τη προσοχή από αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του Ισραήλ και να ενωθούν οι Εβραίοι για να υποστηρίξουν αυτή την επιθετικότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην εξωτερική κρίση έναντι της εσωτερικής».
Η παλαιστινιακή εφημερίδα προειδοποίησε ότι ο Νετανιάχου, «ο οποίος είναι ειδικός στην εξαπάτηση, μπορεί να ενώσει όλους τους Εβραίους εναντίον των Παλαιστινίων μέσω μιας σειράς επιθέσεων και πολέμων που εξαπολύονται εναντίον τους, είτε στη Δυτική Όχθη είτε τη Λωρίδα της Γάζας».
Η Al-Quds συμβούλεψε Παλαιστίνιους και Άραβες να είναι προσεκτικοί και να δώσουν προσοχή στις υποτιθέμενες προσπάθειες του Νετανιάχου. «Όπως και στο παρελθόν, το κράτος κατοχής θα λύσει τις κρίσεις και τα εσωτερικά του προβλήματα μέσω πολέμων και επιθετικότητας που μπορεί να διεξαχθούν ανά πάσα στιγμή», ανέφερε το κύριο άρθρο.
Ποιούς χαροποιεί η κρίση στο Ισραή – «Ευκαιρία να πέσει ο σιωνισμός»
Δεν είναι λίγοι οι Παλαιστίνιοι που εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κρίση θα σηματοδοτήσει την αρχή της «κατάρρευσης» της «σιωνιστικής οντότητας» και της «διάσπασης» της ισραηλινής κοινωνίας και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολλοί Παλαιστίνιοιναι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ολοένα και βαθύτερη κρίση, ειδικά σε ότι αφορά την άρνηση εφέδρων και πιλότων του Στρατού να υπηρετήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δικαστική μεταρρύθμιση, σχολιάζει η The Jerusalem Post. Επιπλέον, είναι δύσκολο να αγνοηθεί η αυξανόμενη ελπίδα μεταξύ των Παλαιστινίων αξιωματούχων στη Ραμάλα ότι η κρίση θα ανέτρεπε τελικά την ισραηλινή κυβέρνηση.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag «Η [σιωνιστική] οντότητα καταρρέει» έχει γίνει τάση σχεδόν από την αρχή των εκτεταμένων διαδηλώσεων στο Ισραήλ. Αρκετοί Παλαιστίνιοι και Άραβες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προέβλεψαν ότι η κρίση θα οδηγούσε στη «κατάρρευση» του Ισραήλ, ειδικά υπό το φως της αντίθεσης πολλών εφέδρων και πιλότων του Ισραηλινού Στρατού στη δικαστική μεταρρύθμιση.
Ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας που ζει στον Λίβανο έγραψε ως απάντηση στην επιδεινούμενη κρίση: «Πρέπει να προετοιμάσουμε τις αποσκευές μας για να επιστρέψουμε στην Παλαιστίνη. Η αντίστροφη μέτρηση για την καταστροφή της σιωνιστικής οντότητας έχει ξεκινήσει. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Ευκαιρία για του Παλαιστινίους
Ο Ταλάλ Οκάλ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι «βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ιστορική ευκαιρία» λόγω της παρουσίας της «πιο δεξιάς» κυβέρνησης στο Ισραήλ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση επικεντρώνει επί του παρόντος τις προσπάθειές της για να «σώσει το κεφάλι» του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες που σχετίζονται με διαφθορά, είπε.
Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αναλυτή, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει υποστήριξη στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, λόγω των πολιτικών της. «Η εσωτερική κρίση έχει κλιμακωθεί και λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις που απειλούν το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου. Το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ αυξάνεται για πολλούς λόγους που έκαναν τον Μπάιντεν να απορρίψει ασυνήθιστα την πρόσκληση του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο» είπε.
«Το γενικό εσωτερικό και εξωτερικό σκηνικό του φασιστικού-ρατσιστικού κράτους κατοχής σκοτεινιάζει μέρα με τη μέρα, καθώς οι εσωτερικές συνθήκες οδεύουν προς περισσότερη κοινωνική και θεσμική αποσύνθεση, η οποία φτάνει σε όλους τους κρατικούς θεσμούς, με σημαντικότερο τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας και αστυνομίας» είπε.
«Το επίπεδο βίας κατά των διαδηλωτών κατά του δικαστικού πραξικοπήματος έχει αυξηθεί, υποδεικνύοντας ότι ο κύκλος του πολέμου και της χρήσης βίας πρόκειται να διευρυνθεί. Σε εξωτερικό επίπεδο, η απομόνωση του Ισραήλ αυξάνεται και ο ρατσιστικός-φασιστικός χαρακτήρας του είναι όλο και πιο εμφανής. Χωρίς να πέσουμε στις ψευδαισθήσεις μιας ριζικής αλλαγής στην πολιτική των ΗΠΑ, η οποία δεν θα έρθει σε προοπτική, αυτή η κατάσταση αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία που οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν το δικαίωμα να σπαταλήσουν», είπε ο Οκάλ.
Με πληροφορίες από The Jerusalem Post, Reuters, Haaretz
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία με τον χρόνο αναμονής στις εφημερίες
- Επίσημο αίτημα για ανταλλαγή από τον Μπάτλερ: «Έχω χάσει τη χαρά του παιχνιδιού εδώ» (vid)
- Συρία: Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στα σχολικά μαθήματα
- Βενεζουέλα: «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια
- Δέσποινα Βανδή – Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα – Σε ποιον έπεσε το φλουρί
- Mε αγάπη, Μέγκαν Μαρκλ: Με νέα εκπομπή στο Netflix για μια «καλύτερη ζωή»