Ναυάγιο στην Πύλο: «Χτυπάει η καμπάνα» και για τη Frontex – Έρευνα από την Ευρωπαία Συνήγορο του Πολίτη
Η Έμιλι Ο'Ρέιλι θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει την εικόνα γύρω από τις ενέργειες της Frontex στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.
- «Έτσι έπρεπε» - Η κυνική απάντηση του 33χρονου που μαχαίρωσε και σκότωσε τον εργοδότη του στην Καλαμάτα
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Δύο από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στα Βαλκάνια
Δεν είναι μόνο το ελληνικό Λιμενικό που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ και οργανώσεων για τα δικαιώματα των προσφύγων για τις ενέργειές του στο πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αλλά και η Frontex.
Τώρα, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο’Ρέιλι άνοιξε έρευνα ιδίας πρωτοβουλίας με σκοπό να διευκρινίσει τον ρόλο της Frontex στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Ελλάδας στις 14 Ιουνίου, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Τι ζητά η Συνήγορος του Πολίτη
Η κ. O’Ρέιλι ζήτησε να επιθεωρήσει ένα ευρύ φάσμα εγγράφων σχετικά με τις αρμοδιότητες του Frontex για τη διάσωση όσων βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης έκθεσης (Serious Incident Report) σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα που αφορούν στο σκάφος Adriana καθώς και εκθέσεις για άλλα πρόσφατα περιστατικά που είχαν ως συνέπεια απώλειες ζωών στη Μεσόγειο.
Σε συντονισμό με τον Έλληνα ομόλογό της
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Συνήγορος του Πολίτη συντονίζει την έρευνά της με τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη Ανδρέα Ποττάκη, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει πώς αντιμετώπισαν οι ελληνικές αρχές το σκάφος Adriana.
«Ενώ ο ρόλος των ελληνικών αρχών διερευνάται σε εθνικό επίπεδο, ο ρόλος της Frontex στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί. Έχει αναφερθεί ότι σε αυτήν την περίπτωση η Frontex ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές για την παρουσία του πλοίου και πρόσφερε βοήθεια, αλλά δεν είναι σαφές τι άλλο θα μπορούσε ή τι έπρεπε να κάνει», σημειώνει η κ. O’Ρέιλι.
Στη συνέχεια συμπληρώνει ότι «η μετανάστευση στην Ευρώπη θα συνεχιστεί και εναπόκειται στην ΕΕ να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσει με τρόπο που διατηρεί τα θεμελιώδη δικαιώματα και δεν παραβλέπει τον ανθρώπινο πόνο που αναγκάζει τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή έξω από τις χώρες καταγωγής τους».
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη σχεδιάζει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες και σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τυνησία σχετικά με τη διαχείριση των συνόρων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις