Παρατείνονται οι επιδοτήσεις μέχρι το τέλος του έτους
Πώς διαμορφώνονται οι ενισχύσεις στα οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Θέμα λίγων ημερών θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την παράταση των έκτακτων μέτρων που ισχύουν από πέρυσι τον Αύγουστο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είχαν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων των τιμών.
Οπως αναφέρουν πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), για την παράταση του ισχύοντος πλαισίου μέχρι το τέλος του χρόνου, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να λάβει τέτοια απόφαση. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι σχεδόν κλειδωμένη η απόφαση του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη ώστε το τρέχον πλαίσιο να παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
«Κλειδωμένη» η παράταση των μέτρων
Οι πάροχοι τόνισαν στον υπουργό την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην αγορά για την ορθότερη προετοιμασία των μηχανισμών τους, αλλά και των καταναλωτών, προκειμένου να είναι ομαλή η επιστροφή στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει τις αποφάσεις της, αν και άλλες πηγές αναφέρουν πως θεωρείται κλειδωμένη η παράταση της ισχύος των μέτρων που θεσπίστηκαν το περσινό καλοκαίρι μέχρι και το τέλος του 2023.
Πληροφορίες φέρουν τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να χρειάζεται, επίσης, επιπλέον χρόνο διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά και σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αυτό θα σημαίνει πως στη χονδρεμπορική αγορά θα συνεχίζει να ισχύει το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούν, θα είναι εφικτή η επιδότηση των λογαριασμών – αν απαιτείται, θα παραμείνει παγωμένη η ρήτρα αναπροσαρμογής – και επιπλέον θα συνεχίσει να τρέχει το καθεστώς της ανακοίνωσης των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα κάθε 20ή ημέρα του τρέχοντος μήνα.
Πότε έληγαν τα μέτρα
Τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα έληγαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Ομως, η επάνοδος στην κανονικότητα απαιτούσε έναν επαρκή χρόνο για την ενημέρωση των τελικών καταναλωτών ως προς την αλλαγή των συμβάσεων. Ωστόσο, εν μέσω θέρους, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σύγχυση στους πελάτες των παρόχων, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα τιμολόγησης που είχε προτείνει η ΡΑΑΕΥ.
Από την 1η Οκτωβρίου κανονικά θα πρέπει να επανέλθει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, αλλά οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν στις 31 Ιουλίου επιστολές στους εκατομμύρια πελάτες τους ενημερώνοντάς τους για την αλλαγή των συμβάσεων. Επιπλέον θα χρειαζόταν να τους πληροφορήσουν και για τον μηχανισμό της ρήτρας δύο μήνες πριν από την εφαρμογή του. Κάτι που είναι επισφαλές με δεδομένη τη ρευστότητα στις τιμές ενέργειας.
Η στήριξη του Αυγούστου
Την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και για τον μήνα Αύγουστο αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Oι ενισχύσεις για οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
¢ Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση θα είναι 10 ευρώ/MWh ή 0,01 ευρώ/kWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
¢ Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh ή 0,05 ευρώ/kWh.
Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10 ευρώ/MWh ή 0,01 ευρώ/kWh.
Πηγή: Έντυπη Έκδοση Τα Νέα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις