Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Meta, Microsoft και Amazon συνεργάζονται σε υπηρεσία χαρτών

Meta, Microsoft και Amazon συνεργάζονται σε υπηρεσία χαρτών

Την κοινή ομάδα αποτελούν οι Meta Platforms, Microsoft και Amazon Web Services που μαζί με την TomTom απελευθερώνουν δεδομένα

Τρεις γίγαντες της τεχνολογίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία μιας άλλης επιλογής στην αγορά των διαδικτυακών χαρτών που μέχρι σήμερα πρακτικά κυριαρχείται από τις Apple και Google, οι οποίες χρεώνουν τους προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα ώστε να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες χαρτογράφησης.

Την κοινή ομάδα αποτελούν οι Meta Platforms, Microsoft και Amazon Web Services που μαζί με την TomTom απελευθερώνουν δεδομένα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις εταιρείες να δημιουργήσουν τους δικούς τους χάρτες, χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται στην Google ή την Apple.

Πιο συγκεκριμένα, το ίδρυμα Overture Maps (Overture Maps Foundation), το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, κατέγραψε 59 εκατομμύρια «σημεία ενδιαφέροντος», όπως εστιατόρια, ορόσημα, δρόμους και περιφερειακά σύνορα. Τα δεδομένα έχουν καθαριστεί και μορφοποιηθεί, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν ως βασικό στρώμα για μια νέα εφαρμογή χαρτών.

Η Meta και η Microsoft συνέλεξαν και δώρισαν τα δεδομένα στην Overture, σύμφωνα με τον Marc Prioleau, εκτελεστικό διευθυντή του OMF. Τα δεδομένα για τους τόπους είναι συχνά δύσκολο να συλλεχθούν και να αδειοδοτηθούν, και η κατασκευή δεδομένων χαρτών απαιτεί πολύ χρόνο και προσωπικό για τη συλλογή και τον καθαρισμό τους, δήλωσε στο CNBC σε συνέντευξή του.

«Έχουμε κάποιες εταιρείες που, αν ήθελαν να επενδύσουν για να δημιουργήσουν τα δεδομένα του χάρτη, θα μπορούσαν», δήλωσε ο Prioleau. Αντί να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα, είπε, οι εταιρείες ρωτούσαν: «Μπορούμε απλά να έχουμε συνεργασία γύρω από τον ανοιχτό βασικό χάρτη;».

Στόχος της Overture είναι να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για χάρτες, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν τους δικούς τους χάρτες.

Οι πρακτικές των Apple και Google

Για πολλές εταιρείες, η Google και η Apple δεν είναι ιδανικοί συνεργάτες, επειδή δεν παρέχουν πρόσβαση στα υποκείμενα δεδομένα. Αντ’ αυτού, οι εταιρείες αυτές επιτρέπουν στους κατασκευαστές εφαρμογών να χρησιμοποιούν τους χάρτες τους ως υπηρεσία και, σε πολλές περιπτώσεις, χρεώνουν κάθε φορά που γίνεται πρόσβαση στον υποκείμενο χάρτη.

Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές εφαρμογών πληρώνουν ανά χίλιες αναζητήσεις στους χάρτες Google Maps μέσω μιας διεπαφής προγραμματισμού εφαρμογών (API). Η Apple επιτρέπει δωρεάν πρόσβαση στους Χάρτες της Apple για τους προγραμματιστές εγγενών εφαρμογών, αλλά οι προγραμματιστές εφαρμογών ιστού πρέπει να πληρώνουν.

Η Overture προσφέρει μόνο τα υποκείμενα δεδομένα χαρτών, αφήνοντας στις εταιρείες να δημιουργήσουν το δικό τους λογισμικό πάνω σε αυτά.

Οι ψηφιακοί χάρτες είναι σημαντικοί για όλες σχεδόν τις εφαρμογές για κινητά. Οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η επαυξημένη πραγματικότητα και τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα, απαιτούν επίσης υψηλής ποιότητας λογισμικό χαρτογράφησης για να λειτουργήσουν. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της Overture, οι εταιρείες μπορούν να ενσωματώσουν τις ιδιόκτητες πληροφορίες τους, όπως ακριβείς τοποθεσίες παραλαβής για μια εφαρμογή παράδοσης, για να προσαρμόσουν τις προσφορές τους.

Η Overture δεν είναι ο πρώτος οργανισμός που προσπαθεί να δημιουργήσει δεδομένα χαρτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα ή φθηνά. Το OpenStreetMap, που ιδρύθηκε το 2004, δημιουργεί χάρτες χρησιμοποιώντας δεδομένα που προέρχονται από το πλήθος. Η Meta χρησιμοποιεί τα δεδομένα στους χάρτες της.

Ο Prioleau, ο οποίος εργαζόταν στη Meta μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, λέει ότι η Overture επιδιώκει να ξεχωρίσει τα δεδομένα της από αυτά του OpenStreetMap, καθώς είναι πιο προσεκτικά ελεγμένα και επιμελημένα.

Πρόκληση οι ενημερώσεις

Μια μεγάλη πρόκληση είναι η ενημέρωση των δεδομένων των χαρτών, καθώς οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι δρόμοι αλλάζουν. Το ίδρυμα ελπίζει ότι τα μέλη του μπορούν να συνεισφέρουν αρκετές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να είναι δυνατή η τακτική έκδοση ακριβών ενημερώσεων αντί για μια εφάπαξ απόρριψη δεδομένων. Ο Prioleau οραματίζεται τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και άλλων αυτοματοποιημένων τεχνικών για να βοηθήσει.

Πηγή: ΟΤ.gr

inView

Ποια είναι η πλατφόρμα Bluesky που έκλεψε 700.000 χρήστες από το X μετά τις αμερικανικές εκλογές;

Σύμφωνα με ειδικούς, το Bluesky έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» για τους πρώην πλέον χρήστες του Χ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024