Βουλή: Πολιτική αντιπαράθεση για το ν/σ της κυβέρνησης για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ
To νομοσχέδιο προβλέπει την κύρωση της ΠΝΠ για τη δυνατότητα να οδηγούν, μέχρι 31 Αυγούστου, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στρατιωτικοί, πυροσβέστες και υπάλληλοι δήμων
Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, τo νομοσχέδιο προβλέπει την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δυνατότητα να οδηγούν, μέχρι 31 Αυγούστου, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στρατιωτικοί, πυροσβέστες και υπάλληλοι δήμων, την παράταση των διοικήσεων των νοσοκομείων και διατάξεις για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί στις Επιτροπές της Βουλής κατά πλειοψηφία και σε β’ ανάγνωση, επί των άρθρων και του συνόλου του. Το καταψήφισαν στις Επιτροπές ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες», Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
ΝΔ: «Στόχος να σώσουμε ζωές το καλοκαίρι – Όχι οριστική λύση»
Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πράξη ευθύνης της κυβέρνησης για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών, κυρίως στα νησιά», διευκρινίζοντας ότι στόχος της ΠΝΠ δεν είναι να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, αλλά να σώσει ανθρώπινες ζωές στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν το καλοκαίρι.
Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η ΝΔ σκόπιμα δεν προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, εμμένοντας στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για «ψέματα και προπαγάνδα που δεν έχουν καμία βάση».
«Επικίνδυνη λύση – Απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις», λένε τα κόμματα
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ και τονίζοντας ότι «είναι άμεση ανάγκη να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού και όχι να αντιμετωπίζονται πρόχειρα και αποσπασματικά οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή μάλιστα που στην πρωτοβάθμια υγεία αναμένεται, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, να συνταξιοδοτεί το 70% των γιατρών».
«Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην στηρίξει με προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού τις έντονες ελλείψεις του ΕΚΑΒ και να προχωρήσει στη στελέχωσή του από άλλες υποστελεχωμένες υπηρεσίες από το Πυροσβεστικό Σώμα και τους ΟΤΑ», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Τσίμαρης.
Και προσέθεσε ότι «αυτές οι πρόχειρες παρεμβάσεις δεν θα λύσουν και δεν θα καλύψουν τα υπαρκτά προβλήματα. Υποβιβάζετε τον διασώστη σε ρόλο οδηγού», σημείωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «δεν έχει την πολιτική βούληση να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, γι’ αυτό και επιλέγει τη λύση των συνεχών παρατάσεων των συμβάσεων».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε εντελώς «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη τη ρύθμιση για το ΕΚΑΒ», με την οποία, όπως είπε, «καλούνται άσχετα άτομα να αντιμετωπίσουν την διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία σε εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτες καταστάσεις».
«Για τις ανάγκες ενίσχυσης του τουριστικού κεφαλαίου και όχι των πραγματικών αναγκών που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες γίνεται αυτό», τόνισε ο κ. Λαμπρούλης, ενώ επανέφερε την πρόταση του ΚΚΕ για ανοιχτούς διαγωνισμούς και γρήγορες διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών.
Ο ειδικός αγορητής της «Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχαήλ Χουρδάκης, μίλησε για «εμβαλωματικές λύσεις» που δεν στοχεύουν στην ουσιαστική μόνιμη κάλυψη των αναγκών, αλλά παραπέμπουν σε παράταση εργασίας και πρόσληψη ατόμων χωρίς ειδικά προσόντα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις