Παύλος Σιδηρόπουλος: «Να μ’ αγαπάς»
Ο ροκάς του «άντε και καλή τύχη μάγκες» ήταν μόλις 42 χρονών, όταν άφησε την τελευταία του πνοή, στις 6 Δεκεμεβρίου του 1990.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«Γιατί εγώ δεν είμαι ροκεντρολίστας από γεννησιμιού μου. Είχα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Αλλά το διάλεξα σαν τρόπο ζωής. Και ό,τι τράβηξα μετά το τράβηξα επειδή το ήθελα, όχι επειδή οδηγήθηκα προς τα κει»
Ο «ασυμβίβαστος» της ελληνικής ροκ μουσικής γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα στις 27 Ιουλίου 1948. Το όνειρό του ήταν να γίνει συγγραφέας. Είχε διαλέξει και ψευδώνυμο: Παύλος Αστέρης.
Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα στο ντουέτο «Δάμων και Φιντίας» και συνεργάστηκε επίσης με τα «Μπουρμπούλια», καθώς και με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80 συνεργάστηκε με το συγκρότημα «Απροσάρμοστοι». Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών, την παραμονή της συναυλίας του Robert Plant, της «φωνής» των Led Zeppelin, στο Σ.Ε.Φ. τον Δεκέμβριο του 1990.
Η μουσική πορεία που ξεκινά το 1970 από τη Θεσσαλονίκη
Σπουδάζει Μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί γνωρίζει τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιουργούν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Μαζί κυκλοφορούν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετέχουν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο».
Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύεται και τα «Μπουρμπούλια» ακολουθούν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος επιλέγει να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και συμμετέχει ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του: «Θεσσαλικός Κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».
Σπυριδούλα
Το 1976 δημιουργεί, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφορούν ίσως τον κορυφαίο δίσκο της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου». Και αυτό το σχήμα διαλύεται, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.
Το 1979 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιουργεί το σχήμα «Εταιρία Καλλιτεχνών», με αγγλικό στίχο, χωρίς όμως καμία δισκογραφική δουλειά. Την ίδια περίοδο κάνει και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ ο ίδιος ερμηνεύει και το soundtrack της ταινίας, τραγούδια του οποίου αποτελούν κάποια από τα πλέον γνωστά του, όπως το «Να μ’ αγαπάς». Επίσης, συμμετέχει στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή», που προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1.
Οι Απροσάρμοστοι
Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος καταλήγει σ’ ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί τους μέχρι το τέλος. Το 1982 κυκλοφορεί ο δίσκος «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για 3 κομμάτια, για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφορεί σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ» που είναι ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».
Η τελευταία συνέντευξη του Παύλου Σιδηρόπουλου
Έντεκα μέρες πριν τον θάνατό του ο Παύλος Σιδηρόπουλος θα μιλήσει στον Δημήτρη Δημητράκα και τον ρ/σ Rock fm (25.11.1990).
«Εγώ μετά τον Μαρκόπουλο (με τον οποίο δούλεψα εκείνη την εποχή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -γιατί δεν υπήρχε τίποτα στην Ελλάδα από ροκ κ.τ.λ. και προκειμένου να κάνω κάτι άλλο πήγα με τον Μαρκόπουλο και συνεργάστηκα-) έρχεται ένας φίλος και μου λέει:
«Κοίταξε να δεις, κάτι γίνεται στην Ελλάδα, κάτι ξεσηκώνεται πάλι. Υπάρχει ένα συγκρότημα που λέγεται «Σπυριδούλα», θες να πας να τους ακούσεις». Πήγα και τους άκουσα. Η αλήθεια είναι οτι ψιλά-έμεινα ευχαριστημένος. Πλακωθήκαμε στις πρόβες ένα χρόνο για να βγάλουμε το «Φλου» και δώσαμε περιορισμένες εμφανίσεις, κάναμε πρόβες. Η σχέση μας ήταν περισσότερο μουσική.»
Κάποιες άγνωστες πτυχές του καλλιτέχνη
Ο πατέρας του Κώστας καταγόταν από μεγαλοαστική οικογένεια καπνέμπορων του Πόντου και είχε τη βιοτεχνία παραγωγής χαρτιού ΕΛΦΩΤ.
Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της πεζογράφου και παιδαγωγού Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη, λογοτέχνιδος και πρώτης συζύγου του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.
Σαν μαθητής ο Σιδηρόπουλος έπαιρνε καλούς βαθμούς χωρίς να είναι ιδιαίτερα μελετηρός.
Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1967 πέρασε στο Μαθηματικό Τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στη Θεσσαλονίκη ήταν συμφοιτητής και συγκάτοικος με τον μετέπειτα τραγουδοποιό Βαγγέλη Γερμανό.
Το περίφημο τραγούδι «Στην Κ.» γράφτηκε για την Κάθυ με την οποία διατηρούσε σχέση για ένα διάστημα ο Παύλος Σιδηρόπουλος.
Στις 4 Δεκεμβρίου πήγε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα φωνητικά του τελευταίου του δίσκου αλλά ήταν μεθυσμένος, διαπληκτίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και έφυγε με μια φίλη του.
Το μεσημέρι της 6ης Δεκεμβρίου ο Σιδηρόπουλος βρέθηκε στο σπίτι μιας άλλης φίλης του στο Νέο Κόσμο σε κωματώδη κατάσταση λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης και λίγο μετά ξεψύχησε στο ασθενοφόρο καθοδόν προς το νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Τον επόμενο χρόνο οι Απροσάρμοστοι κυκλοφόρησαν τον δίσκο «Άντε και καλή τύχη μάγκες», όπου ορισμένα τραγούδια είχε προλάβει να τα ηχογραφήσει ο Παύλος Σιδηρόπουλος και τα υπόλοιπα τα ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Αγγελάκας και Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας.
Ο τάφος του βρίσκεται στον «Κόκκινο Μύλο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις