Κίνα: Η Κίνα δημιουργεί μια νέα «Σούδα»;
Την δεύτερη υπερπόντια ναυτική της Βάση, φαίνεται να δημιουργεί ο «Κίτρινος Δράκος» με δυνατότητα να μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα και αεροπλανοφόρο, επηρεάζοντας την ισορροπία ισχύος στην περιοχή.
- Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία τα ΜΜΜ - Πώς θα κινηθούν
- Συνελήφθη ο γιος της πριγκίπισσας της Νορβηγίας με την υποψία βιασμού - Το περιστατικό
- Ο πρώτος κήπος με τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει να μιλάτε με τα λουλούδια
- Μπορεί ο σκύλος να μιμηθεί τις δικές μας κινήσεις; Κι αν ναι, πώς;
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Nikkei η Κίνα είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατασκευή ναυτικής βάσης Ream στην Καμπότζη και ήταν κοντά στην ολοκλήρωση μιας προβλήτας που θα μπορούσε να ελλιμενίσει ένα αεροπλανοφόρο.
Οι δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν από την αμερικανική εταιρεία BlackSky, δείχνουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη προβλήτα που μοιάζει πολύ με την προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι Κινέζοι στην βάση τους στο Τζιμπουτί.
Τον Απρίλιο, οι Asia Times ανέφεραν τη κατασκευή από τη Κίνα κέντρου αεράμυνας και διευρυμένου συστήματος ραντάρ κοντά στη ναυτική βάση Ream.
Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Χουν Σεν διέθεσε 157 εκτάρια για το έργο τον Σεπτέμβριο του 2022 και άλλα 30 εκτάρια προορίζονταν για ένα ναυτικό σύστημα ραντάρ.
Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κινεζική χρηματοδότηση, υποστήριξη ή παρουσία σε αυτές τις εγκαταστάσεις εν μέσω επίμονων ισχυρισμών ότι η ναυτική βάση Ream αναπτύσσεται κρυφά ως ο κόμβος επιτήρησης της Κίνας για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η πρώτη ξένη στρατιωτική βάση της στην Ινδία. περιοχή του Ειρηνικού.
Επίσης, αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ δήλωσε ότι το Σύνταγμα της Καμπότζης απαγορεύει τις ξένες στρατιωτικές βάσεις.
Πάντως, οι Αsia Times είχαν αναφέρει πέρυσι ότι τα έργα βυθοκόρησης στη Ναυτική Βάση Ream –για να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα σκάφη- τα χρηματοδότησε η Κίνα.
Τα πρώτα σημάδια κατασκευής κατέγραψε άλλωστε ρεπορτάζ του Nikkei τον Ιούλιο του 2022, με τη Κίνα να σημειώνει ταχεία πρόοδο. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι οι προβλήτες στο Ream και στο Τζιμπουτί έχουν αμφότερες ένα τμήμα 335 μέτρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ελλιμενίσει ένα αεροπλανοφόρο.
Τι προσφέρει η Βάση στη Κίνα
Ο ίδιος ιστότοπος αναφέρει πως σε μια ενδεχόμενη σινο-αμερικανική σύγκρουση, οι ΗΠΑ ναι μεν θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν κινεζικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά η επίθεση στο Ream θα σήμαινε βομβαρδισμό της Καμπότζης.
Έχοντας εγκατασταθεί στη Βάση Ream, η Κίνα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς στα Στενά της Malacca, εξασφαλίζοντας τα αναδυόμενα συμφέροντά της στον Κόλπο της Ταϊλάνδης και να δημιουργήσει μια νότια πλευρά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ίσως τα πράγματα να μην είναι όπως φαίνονται
Η Καμπότζη εξαρτάται από την Κίνα οικονομικά, ενώ απολαμβάνει πιθανής προστασίας σε ενδεχόμενη σύγκρουση με ισχυρότερες στρατιωτικά χώρες όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Asia Times, η Καμπότζη μπορεί να μην είναι η χώρα που θα λέει σε όλα ναι στην Κίνα, όπως έκανε στο παρελθόν..
Σε ένα άρθρο τους στο Fulcrum, οι εμπειρογνώμονες Melinda Martinus και Chhay Lim μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι η Καμπότζη καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία και παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην τελευταία.
Σημειώνουν ότι οι κινήσεις της Καμπότζης ήταν έκπληξη, καθώς αναμενόταν να ακολουθήσει τη θέση της Κίνας να αρνηθεί να καταδικάσει τη Ρωσία για τις ενέργειές της και λαμβάνοντας υπόψη τις εγκάρδιες σχέσεις της με την τελευταία.
Οι Martinus και Lim λένε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEΑN), η Καμπότζη κατέβαλε αξιοσημείωτες προσπάθειες για να απομακρυνθεί από την άμεση επιρροή της Κίνας, ειδικά όταν αυτό θεωρείται ότι είναι σχετικά χωρίς κόστος.
Οι συγγραφείς λένε ότι η Καμπότζη διαφοροποιεί τις σχέσεις της για να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα. Αναφέρουν ότι η έγκριση της Δύσης για την καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θεωρήθηκε ως προπαρασκευαστική κίνηση για το επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο των Χουν Μανέ, το οποίο μπορεί να επαναφέρει τους δεσμούς με τη Δύση.
Επιπλέον, σημείωσαν ότι η Καμπότζη υπέγραψε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα πέρυσι, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις