Airbnb: Επιστρέφουν δυναμικά οι διεθνείς επισκέπτες – Ρεκόρ κρατήσεων και εσόδων στην Ευρώπη
Στροφή των ταξιδιωτών σε χώρες με χαμηλότερες πληρότητες που ρίχνουν τις τιμές διαπιστώνει έρευνα
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- «Είναι σαν μια νέα αρχή» - Γυναίκα υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο
- City break προορισμός η Αθήνα - Πόσο απέχει από Λονδίνο
Ρεκόρ κατέγραψε η ζήτηση για κρατήσεις Airbnb στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2023, με πάνω από 177,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το τελευταίο εξάμηνο, 20% περισσότερες από ό,τι το πρώτο εξάμηνο του 2022. Την ίδια στιγμή σε υψηλά όλων των εποχών έσοδα είναι στα υψηλά όλων των εποχών, με τους οικοδεσπότες στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης να κερδίζουν περισσότερα από 31,6 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση.
Οι διαθέσιμες λίστες, οι οποίες μόλις είχαν ανακάμψει σε επίπεδα προ της πανδημίας στις αρχές του τρέχοντος έτους, παρουσίασαν αύξηση 11,4 % σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία ανασκόπηση της ευρωπαϊκής αγοράς που πραγματοποίησε η AirDNA, θυγατρική της Airbnb.
Χώρες έντονης ανάκαμψης
Η επιστροφή της ζήτησης έφερε νέα υψηλά ρεκόρ –στις χώρες με την έντονη ανάκαμψη του Airbnb- αλλά και νέους κανονισμούς.
Χαρακτηριστικά, αναφέρονται η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες είχαν ελαφρώς πιο ήπιες μειώσεις της ζήτησης κατά 60%-70% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τη βοήθεια των ισχυρών εσωτερικών και διασυνοριακών ταξιδιών από τους ευρωπαίους γείτονές τους σε όλη τη διάρκεια του 2021, η ζήτηση και στις τρεις χώρες επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα έως τον Ιανουάριο του 2022.
Με την επιστροφή των ταξιδιωτών εκτός ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2023 σημείωσε αύξηση της ζήτησης 30%, 32% και 17% αντίστοιχα έναντι του 2019 στις τρεις αυτές χώρες.
Δεν ακολουθεί η προσφορά
Ωστόσο, ενώ η ζήτηση είναι επί του παρόντος πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019, η προσφορά δεν έχει ανακάμψει με τις ίδιες ταχύτητες.
Τον περασμένο μήνα, η προσφορά σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 εξακολουθούσε να είναι μειωμένη κατά 10% στην Ιταλία και 2% στην Πορτογαλία και στην Ισπανία.
Με τη ζήτηση σε υψηλά ρεκόρ και την προσφορά ακόμα κάτω από τα επίπεδα του 2019, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία βλέπουν σημαντική αύξηση πληρότητας και μέσης ημερήσιας τιμής (ADR).
Η πληρότητα για το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, ήταν αυξημένη κατά 19%, 18% και 11% αντίστοιχα για τις τρεις χώρες.
Η υψηλή πληρότητα επέτρεψε στους οικοδεσπότες να αυξήσουν τις τιμές τους και οι μέσες ημερήσιες τιμές αυξήθηκαν κατά 18%, 14% και 11% αντίστοιχα για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε ετήσια βάση.
Ανεβάζουν τις τιμές οι περιοριστικές ρυθμίσεις
Στην ανασκόπησή της η εταιρεία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αυστηροποίηση των διατάξεων που διέπουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς, όπως επισημαίνει, είναι από τους κύριους παράγοντες που μπορούν να περιορίσουν την προσφορά και να καταστείλουν τη ζήτηση.
Σε ορισμένες πόλεις, το τεράστιο πλήθος και οι ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την οικονομική προσιτή στέγαση για τους ντόπιους, οδήγησαν τις αρχές να διαμορφώσουν νέους κανονισμούς όχι μόνο για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, αλλά και για τις κρουαζιέρες και την αντικοινωνική συμπεριφορά.
Στη Φλωρεντία, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στο ιστορικό της κέντρο από την 1η Ιουνίου φέτος.
Το Μιλάνο και η Βενετία εξετάζουν επίσης περαιτέρω περιορισμούς, ενώ εξετάζονται κανονισμοί για τη βραχυχρόνια μίσθωση και σε εθνικό επίπεδο στην Ιταλία.
Στην Πάλμα της Ισπανίας, το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απαγόρευση για βραχυχρόνια ενοικίαση διαμερισμάτων τον προηγούμενο.
Αντίστοιχη απαγόρευση ενοικίασης ιδιωτικών δωματίων έχει τεθεί σε ισχύ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από το 2021 και η πόλη περιορίζει τις άδειες για ολόκληρες ενοικιάσεις διαμερισμάτων/κατοικιών.
Στην Πορτογαλία, τον περασμένο Φεβρουάριο εφαρμόστηκε γενικευμένη απαγόρευση νέων αδειών βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αστικές περιοχές.
Τέτοιες διατάξεις που περιορίζουν την προσφορά κρατούν ψηλά όχι μόνο τις πληρότητες, αλλά και τις τιμές, ενώ το αντίθετα οι τιμές είναι πιο χαμηλές σε χώρες με μικρότερες πληρότητες, εκεί όπου δεν έχει ανακάμψει πλήρως η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Παρατηρείται, μάλιστα, ότι η επιβράδυνση της διεθνούς ζήτησης ήταν πιο έντονη στις πρωτεύουσες όπου η νομοθεσία για τη βραχυχρόνια μίσθωση είναι αυστηρότερη, όπως στο Αμστερνταμ, όπου η ζήτηση σε σύγκριση με το 2019 μειώθηκε κατά 88% και στο Δουβλίνο κατά 86%.
Στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, οι κανονισμοί περιορίζουν τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε 30 διανυκτερεύσεις ετησίως.
Στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, η πόλη έχει ορίσει ζώνες με ανώτατο χρονικό όριο ενοικίασης 90 ημερών τον χρόνο. Ο συνδυασμός της απότομης στάσης στους διεθνείς ταξιδιώτες και της αυστηρής ρύθμισης της αγοράς STR σε αυτές τις δύο πρωτεύουσες οδήγησε σε απότομη πτώση της προσφοράς και της ζήτησης. Στα χαμηλότερα σημεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ζήτηση σε σύγκριση με το 2019 μειώθηκε κατά 88% στο Άμστερνταμ και κατά 86% στο Δουβλίνο. Η προσφορά στο χαμηλότερο σημείο της μειώθηκε κατά 71% στο Άμστερνταμ και κατά 70% στο Δουβλίνο σε σύγκριση με το 2019.
Πάντως, με τους διεθνείς ταξιδιώτες να συνεχίζουν να επιστρέφουν, αναμένεται ότι η συνολική ζήτηση και προσφορά στις χώρες με υστέρηση ζήτησης σε σχέση με την προσφορά θα σημειώσει ισχυρότερη ανάκαμψη.
Χάσμα τιμών ανάλογα με τις πληρότητες
Στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στην Πολωνία και στη Σουηδία, η ταχύτερη ανάκαμψη της προσφοράς έναντι της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023 οδήγησε σε επίπεδα πληρότητας πολύ κάτω από το 2019 και στις τέσσερις χώρες.
Τον περασμένο μήνα, οι τέσσερις αυτές χώρες είχαν επίπεδα πληρότητας 12%, 19%, 11% και 16% κάτω από τα αντίστοιχα του 2019.
Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών από τους οικοδεσπότες με αποτέλεσμα να καταγράφουν από τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της μέσης ημερήσιας τιμής.
Οι μέσες ημερήσιες τιμές μέχρι τον Οκτώβριο σημειώνουν αύξηση κατά 7%, 9%, 15% και 19% σε σχέση με πέρσι για Πολωνία, Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία, αντίστοιχα, όταν για χώρες όπως η Κροατία ή η Τσεχία σημειώνουν ρυθμό αύξησης της μέσης ημερήσιας τιμής έως τον Οκτώβριο 36% και 27% υψηλότερα από πέρυσι.
Εξετάζοντας τι έχουν πληρώσει οι ταξιδιώτες για ταξίδια που έχουν ήδη κλείσει για το υπόλοιπο του Ιουλίου έως τον Οκτώβριο, οι ταξιδιώτες στην Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία πληρώνουν 116 δολ., 144 δολ., 157 δολ. και 160 δολ. ανά διανυκτέρευση, αντίστοιχα.
Αντίστοιχα στην Ελλάδα ή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση στις μέσες ημερήσιες τμές για τους επόμενους τρεις μήνες, πληρώνουν 257 και 245 δολάρια τη βραδιά, αντίστοιχα.
Κερδίζουν οι χαμηλότερες τιμές
Οι χαμηλότερες τιμές στις χώρες με μειωμένη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά φαίνεται να κερδίζουν τους ταξιδιώτες.
Η Νορβηγία, η Πολωνία και η Σουηδία ηγούνται της ζήτησης μέχρι τον Οκτώβριο με 36%, 35% και 30% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με πέρσι.
Αναλύοντας τα στοιχεία των μελλοντικών κρατήσεων, διαπιστώνεται ότι οι ταξιδιώτες στρέφονται σε λιγότερο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για να βρουν καλύτερες τιμές. Τέτοιες είναι οι χώρες με μικρότερες πληρότητες.
Η ζήτηση μέχρι τον Οκτώβριο – Οδηγός οι πληρότητες που ρίχνουν τις τιμές
Από τις 16 Ιουλίου, η ζήτηση για τους επόμενους έξι μήνες για την Ευρώπη κινείται 16% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος σημειώνουν αύξηση 11% και 10% σε ετήσια σημειώνουν ρυθμό 38% και 34% αντίστοιχα.
Μεταξύ των κορυφαίων 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται η πλατφόρμα, η Ανατολική Ευρώπη εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στην αύξηση της ζήτησης, με αρκετές αγορές να εκτοξεύονται σχεδόν κατά 50% σε ετήσια βάση.
Χαρακτηριστικά, η Βουδαπέστη, η Βιέννη και το Βουκουρέστι σημειώνουν αύξηση της ζήτησης 49%, 47% και 47% σε ετήσια βάση για την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου.
Ορισμένες ιταλικές αγορές σημειώνουν επίσης ισχυρή ανάπτυξη σε ετήσια βάση.
Πηγή: OT
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις