Βάσεις εισαγωγής: Εκπλήξεις, παράδοξα και… νέες τάσεις
Συνολικά 10.745 θέσεις των ΑΕΙ που διεκδικήθηκαν από τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων έμειναν κενές
Μια ακόμη χρονιά με εκπλήξεις, παράδοξα, αλλά και την επικράτηση συγκεκριμένων τάσεων στην αγορά εργασίας (γραφιστική, οικονομικές και ναυτιλιακές σπουδές), έδειξε η χθεσινή ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Η εικόνα των στατιστικών δεδομένων έδειξε μια γενική τάση ανόδου στις βάσεις των ΑΕΙ, αλλά ταυτόχρονα και πτώσης σε άλλα τμήματά τους (συνολικά σε 296 τμήματα σημειώθηκε άνοδος βάσεων, σε 6 σταθερότητα και σε 146 πτώση). Οι περιζήτητες σχολές αποδείχθηκαν φέτος ακόμη πιο δυσπρόσιτες από άλλες χρονιές. Στις Νομικές Σχολές η άνοδος των βάσεων ήταν από 175 μόρια έως 490 μόρια και στις Ιατρικές Σχολές από 125 έως 250 μόρια, ενώ τα βαθμολογικά τους «εισιτήρια» αύξησαν και τα Πολυτεχνικά Τμήματα.
Την υψηλότερη βάση για φέτος είχε η Αρχιτεκτονική Αθήνας (που ωστόσο απαιτεί την εξέταση ειδικών μαθημάτων) με 19.950 μόρια, ενώ ακολούθησαν η Ιατρική Αθήνας με 19.000 μόρια και η στρατιωτική σχολή Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) με 18.905 μόρια. Ανοδο βάσεων κατέγραψαν ακόμη οι οικονομικές σχολές (με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να ανεβάζει τα απαιτούμενα μόρια εισαγωγής σε όλες τις σχολές του).
Παράλληλα όμως το εξεταστικό σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, έδειξε ξανά και τις αδυναμίες του, καθώς φέτος είχαμε και τμήμα με… 0 εισακτέους (από τα Γενικά Λύκεια). Ετσι, το νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο δεν θα δει φέτος ούτε έναν πρωτοετή φοιτητή ή φοιτήτρια από τα Γενικά Λύκεια, ενώ συνολικά 10 πανεπιστημιακά τμήματα θα έχουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά λιγότερους των 5 εισακτέους και 20 τμήματα λιγότερους των 10 εισακτέων.
Η Νοσηλευτική Σχολή του Διδυμότειχου φέτος έχει μόνο 1 πρωτοετή φοιτητή, όπως και το Τμήμα Πολ. Μηχανικών της ΑΣΠΑΙΤΕ. Συνολικά 153 τμήματα των ΑΕΙ θα δεχθούν φέτος λιγότερους εισακτέους από όσους ζήτησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μαθηματικό Τμήμα Ιωαννίνων έχουμε 210 άτομα φέτος λιγότερα από πέρυσι (από τις 242 θέσεις που διέθεσε, καλύφθηκαν οι 32). Μάλιστα από τα Μαθηματικά Τμήματα της χώρας, μόνο εκείνο της Πάτρας κάλυψε όλες τις θέσεις του.
Συνολικά 10.745 θέσεις των ΑΕΙ που διεκδικήθηκαν από τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων έμειναν κενές και 22.300 άτομα φέτος δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό πρόγραμμα (50.765 ήταν φέτος οι επιτυχόντες από τα Γενικά Λύκεια από τους περίπου 73.000 διαγωνιζόμενους).
Στην εικόνα αυτή πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι υπάρχουν τμήματα στα ΑΕΙ τα οποία είχαν φέτος βάση εισαγωγής τα… 14.000 μόρια, αλλά έμειναν με δεκάδες κενές θέσεις. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από τις 144 προσφερόμενες θέσεις καλύφθηκαν οι… 87. Βάση εισαγωγής του τμήματος φέτος ήταν τα 14.576 μόρια.
Παράλληλα στην τεχνική εκπαίδευση, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για τα ΙΕΚ με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ήταν 21.903, εκ των οποίων 19.993 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2022-2023, ενώ 1.910 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Επίσης, 151 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 21.752 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αποτελεσμάτων, οι επιτυχόντες του παράλληλου μηχανογραφικού ήταν συνολικά 16.231.
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων
- Star Wars, Kέιτι Πέρι, Apple TV και Κλούνεϊ: Οι losers της χρονιάς για το The Hollywood Reporter
- LIVE: Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη
- Πρώτες δοκιμές στην Cosmote για την αποστολή SMS μέσω δορυφόρων