Μπιενάλε Βενετίας 2024: Η ελληνική συμμετοχή με το έργο «Ξηρόμερο/Dryland»
Το έργο εξερευνά με εικαστικά μέσα την ανθρώπινη εμπειρία μέσα στο οικοσύστημα που δημιουργεί το ελληνικό πανηγύρι από το κέντρο ενός επαρχιακού οικισμού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που τον περιβάλλουν.
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Η εικαστική πρόταση με τίτλο «Ξηρόμερο/Dryland», θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 60η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας, κατόπιν πρότασης της γνωμοδοτικής Επιτροπής, την οποία υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.
Την καλλιτεχνική ομάδα του έργου απαρτίζουν οι Θανάσης Δεληγιάννης, Έλια Καλογιάννη, Γιώργος Κυβερνήτης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Φώτης Σαγώνας και ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος.
Σύντομη περιγραφή του έργου
Mια διακαλλιτεχνική, υβριδική εικαστική εγκατάσταση που έρχεται να ενώσει ένα σύνολο καλλιτεχνικών φωνών. Ένας καλλιτεχνικός σχηματισμός προβάλλει τη συλλογική παραγωγή με σχέση ισοτιμίας ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέλη, σε αντίστιξη με την ατομική εκπροσώπηση.
Η ομάδα χρησιμοποιώντας εργαλεία και μέσα διαφορετικών καλλιτεχνικών πεδίων, μεταφέρει στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου ένα χρηστικό ποτιστικό μηχάνημα ως κεντρικό τμήμα μιας χωρικής σύνθεσης που απαρτίζεται από μία βίντεο εγκατάσταση, ηχητικά περιβάλλοντα, φωτιστικά σώματα και το στοιχείο του νερού.
Στην λειτουργία του έργου είναι ορατή η άρνηση της διαμεσολάβησης και επιτονίζεται η σημασία της σύνθεσης, με στόχο την συναισθηματική αμεσότητα των αντικειμένων, των ήχων και των εικόνων.
Η δράση της ομάδας αντανακλά τη συνειδητοποίηση ότι η όραση δεν είναι ο μόνος τρόπος αντίληψης της πραγματικότητας. Δημιουργεί ένα πολυαισθητηριακό πλαίσιο που δεν αγνοεί τον ήχο, τη σωματική, πολιτιστική και πολιτική του σημασία. Η εικαστική εγκατάσταση εμπλέκει νέες μορφές αισθητικών συναντήσεων με το αγροτικό περιβάλλον, τις τεχνολογικές επιδράσεις και την πολιτισμική ετερότητα συνομιλώντας με την αρχιτεκτονική του κτιρίου του περιπτέρου.
Το «ΞΗΡΟΜΕΡΟ/DRYLAND» εξερευνά με εικαστικά μέσα την ανθρώπινη εμπειρία μέσα στο οικοσύστημα που δημιουργεί το ελληνικό πανηγύρι από το κέντρο ενός επαρχιακού οικισμού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που τον περιβάλλουν.
Η επιτροπή
Η αξιολόγηση των προτάσεων και η γνωμοδότηση για την τελική επιλογή των συντελεστών της εθνικής συμμετοχής στην Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε Βενετίας, έγινε από άμισθη Επιτροπή, απαρτιζόμενη από τους:
- Δημήτριος Ζουρούδης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
- Χρήστος Σκαλκώτος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
- Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια του MOMus – Μουσείο της Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
- Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.
- Μάρκος Γεωργιλάκης, Γλύπτης, – Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.
- Άρτεμις Ποταμιάνου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas)
Φορέας υλοποίησης της εθνικής συμμετοχής (Εθνικός Επίτροπος) στην 60ή Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Biennale Βενετίας 2024 ορίζεται το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΝΠΙΔ). Το κόστος της εθνικής συμμετοχής στην ανωτέρω διεθνή έκθεση θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Πολιτισμού με επιχορήγηση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις