Η χώρα (ξανά) καίγεται – Οι ευθύνες δεν «σβήνονται» με μία παραίτηση – Πυρά από την αντιπολίτευση
Τεράστιες είναι για μία ακόμη φορά οι καταστροφές από τις πυρκαγιές που πλήττουν εδώ και 10 μέρες τη χώρα, ενώ οι κυβερνητικοί χειρισμοί μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»
Την ώρα που η χώρα μετράει τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Ρόδο, την Μαγνησία και πολλές άλλες περιοχές, τα αναπάντητα ερωτήματα για την ετοιμότητα και, κυρίως, την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού πληθαίνουν.
Γιατί δεν είχαμε σχέδιο, πιο πολλά πυροσβεστικά μέσα, περισσότερο προσωπικό και, πάνω απ’ όλα, πολιτικές πρόληψης, είναι τα πιο σημαντικά εξ αυτών, τα οποία θέτουν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, όσο και χιλιάδες πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και τις ζωές τους να κινδυνεύουν.
Παράλληλα, η συντριβή του μοιραίου Καναντέρ στην Κάρυστο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος δύο πιλότοι, επαναφέρουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης – κάτι που, παρεμπιμπτόντως, ανέδειξε κυρίως το ΚΚΕ, παρά τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Μία παραίτηση δεν φτάνει, λένε τα κόμματα
Και μέσα σε όλα, είχαμε και μία υπουργική παραίτηση, αυτή του Νότη Μηταράκη από τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θέλησε να αποδείξει ότι… τα προλαβαίνει όλα: και επισκέψεις στο Συντονιστικό Κέντρο, και «σκαφάτες» διακοπές στην Πάτμο.
Όσο και αν αποδείχτηκαν γρήγορα τα αντανακλαστικά του Μαξίμου, η παραίτηση Μηταράκη φαίνεται πως δεν είναι ικανή να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αφού η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη – όπως λένε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – διαδέχθηκε την… προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία, μην ξεχνάμε, έχει την εμπειρία της καμμένης Εύβοιας.
Ουδείς αμφισβητεί ότι το πρωτεύον είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής φυσικά, ωστόσο, η εκκένωση οικισμών, χωριών, μέχρι και μικρών πόλεων, δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πανάκεια.
Αντί για πρόληψη, καταστολή
Επιπλέον, η κλιματική κρίση, όπως παραδέχτηκε εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι μια πραγματικότητα, «αλλά δεν είναι άλλοθι». Αντιθέτως, θα έπρεπε ήδη να είχε αποτελέσει έναυσμα για μεγαλύτερη και καλύτερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού.
Θα το επαναλάβουμε: υπάρχει η εμπειρία της Εύβοιας, από την οποία, όμως, δεν φαίνεται να πήραμε το μάθημά μας…
Παρ’ όλα αυτά, μέλη της κυβέρνησης διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα μέσα δασοπυρόσβεσης στην Ευρώπη, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ομολογεί» ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές».
Και παράλληλα, υπόσχεται, μιλώντας στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ότι «οι δράσεις πρόληψης θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής».
Αυτό το «από εδώ και στο εξής», όμως, είναι που βαραίνει στη ζυγαριά των κυβερνητικών ευθυνών, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, που καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, για μία ακόμη φορά, τρέχει πίσω από τα γεγονότα, καθώς αντί να κάνει πρόληψη, ουσιαστικά, κάνει μόνο καταστολή.
ΣΥΡΙΖΑ: Βαφτίζουν «προσωπικούς λόγους» τις διακοπές
Και ενώ συνεχίζεται η κριτική της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, η παραίτηση Μηταράκη εξόργισε περαιτέρω τα κόμματα, που κάνουν λόγο για επικοινωνιακούς χειρισμούς από το Μαξίμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «βαφτίζουν ‘προσωπικούς λόγους’ παραίτησης του κ. Μηταράκη τις διακοπές του, τη στιγμή που η χώρα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη».
Η Κουμουνδούρου σημειώνει, μάλιστα, πως «μιας και οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη άρχισαν τις παραιτήσεις για ‘προσωπικούς λόγους’, σκέφτεται κανείς να αναλάβει τις ευθύνες του για τις εικόνες κατάρρευσης και καταστροφής που ζούμε αυτές τις μέρες;».
ΠΑΣΟΚ: «Κερασάκι» στην αλυσίδα αστοχιών του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη
Την παραίτηση του Νότη Μηταράκη σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι καλοκαιρινές διακοπές του τ. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη, εν μέσω πυρκαγιών είναι το κερασάκι σε μια αλυσίδα αστοχιών του ‘καλοκουρδισμένου’ επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει ότι περιοχές της χώρας έχουν παραδοθεί στα πύρινα μέτωπα, που καίνε για μέρες, «πιστοποιώντας την πλημμελή προετοιμασία και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης των ακραίων φυσικών φαινομένων», που συνεχώς θα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Και προσθέτει ότι «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κομβική για την εθνική ασφάλεια 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, καταστράφηκαν». Για να καταλήξει ότι ξεκίνησε πολύ νωρίς το «ρεσιτάλ ανικανότητας» του επιτελικού κράτους.
ΚΚΕ: Τέτοιες παραιτήσεις δεν μπορούν να «ξεπλύνουν» τις κυβερνητικές ευθύνες
Από την πλευρά του, ο Περισσός τονίζει ότι «οι παραιτήσεις υπουργών για λόγους εντυπώσεων δεν μπορούν να ‘ξεπλύνουν’ τις ευθύνες της κυβέρνησης συνολικά, για τα θύματα των πυρκαγιών, για τις καταστροφές σε λαϊκές περιουσίες και φυσικό περιβάλλον και πάνω από όλα για την έλλειψη – για μία ακόμη χρονιά – αντιπυρικού σχεδιασμού με επίκεντρο την πρόληψη».
ΚΕΔΕ: Λάθος o σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών
Για μία ακόμη φορά, λοιπόν, έρχεται στην επιφάνεια μία «πονεμένη» ιστορία από το μακρινό 1998 όταν, πρόχειρα και χωρίς μελέτη, σε μία… μεταμεσονύκτια και με την παρουσία / ψήφο μόλις δέκα βουλευτών της τότε κυβέρνησης, μεταφέρθηκε η δασοπυρόσβεση από την Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Πριν από λίγες ημέρες, ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου – τον οποίο στήριξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – με αφορμή τις πυρκαγιές που πλήττουν την χώρα μας, ζήτησε την άμεση επαναστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Η πρότασή μου λοιπόν, εκ του αποτελέσματος και όχι δογματικά, είναι: η άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών και η ανάθεση σ’ αυτές της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις».
Και πρότεινε η Πυροσβεστική «να έχει την ευθύνη των λεγόμενων αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται να συνεπικουρεί τη Δασική Υπηρεσία».
Ο κ. Κυρίζογλου διευκρίνισε, μάλιστα, πως σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζεται ότι είναι δυνατόν σήμερα «οι σχεδόν διαλυμένες Δασικές Υπηρεσίες να αναλάβουν την πρόληψη και κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Γι’ αυτό μίλησα για επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των δασικών υπηρεσιών», υπογράμμισε.
Παράλληλα, και επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχτηκε τα πυρά και υπουργών κυβέρνησης για το δικό της μερίδιο ευθύνης ως προς τον καθαρισμό των δασών, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι «οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν προβεί στους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές. Στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουμε εμείς την ευθύνη, ούτε στις δασικές εκτάσεις».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν στα δάση, δεν ξεκίνησαν δηλαδή από περιοχές ευθύνης – κατά το νόμο και τον κοινό νου – των δήμων, αλλά ξεκίνησαν από δασικές και αγροτικές περιοχές, την ευθύνη για τους καθαρισμούς των οποίων δεν φέρουν οι οικείοι δήμοι. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.», εν ολίγοις το κράτος…
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη