Νέες αιχμές φάνηκε να αφήνει την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά «φωτογράφισε» ουσιαστικά τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στην τελετή λήξης της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε μία δήλωση που φαίνεται να αφήνει υπαινιγμούς και να στέλνει μήνυμα κυρίως προς τις ΗΠΑ, ειδικά όσον αφορά την πώληση F-16 αλλά και τον «διωγμό» από το πρόγραμμα των F-35.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο μαχητικό, εγχώριας κατασκευής, το Kaan και υποστήριξε μάλιστα ότι θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοηγάν, δήλωσε ότι η Τουρκία «δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα που εισήγαγε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Έχουμε υποβληθεί σε μυστικά και προφανή εμπάργκο, έχουμε πέσει θύματα άδικων και παράνομων περιορισμών», είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Έχουμε βιώσει δύο μέτρα και σταθμά, αδικία και αναξιοπιστία, όμως παρόλο που αντιμετωπίσαμε όλα αυτά, δεν τα παρατήσαμε και δεν υπαναχωρήσαμε ποτέ από το δρόμο μας», πρόσθεσε.

Ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στους εξοπλισμούς της χώρας του και θέλοντας να τονίσει όσα πέτυχε η χώρα στην εγχώρια παραγωγή κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, σημείωσε πως το ποσοστό εξάρτησης της χώρας του στον αμυντικό τομέα πριν από 21 χρόνια ήταν στο 80% και σήμερα αυτό το ποσοστό είναι περίπου 20%.

«Κατά τη διάρκεια της 21ετούς περιόδου, η Τουρκία σημείωσε πολλές επιτυχίες, πολλές νίκες, και κατασκεύασε αμυντικά προϊόντα τα οποία κάποτε ήταν ένα αδιανόητο κατόρθωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία στοχεύει να δημιουργήσει σχέσεις βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι σωστό η μία πλευρά να είναι παραγωγός και η άλλη πελάτης»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία αναπτύσσει ένα μοντέλο συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία ακριβώς όπως έκανε και με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως στόχος της χώρας δεν είναι μόνο η πώληση προϊόντων, αλλά και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνεργασία, ανέφερε.

Μάλιστα σε κάτι που φάνηκε να είναι σαν αιχμή για τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί με μια εμπορική μέθοδο όπου η μια πλευρά είναι ο παραγωγός, και η άλλη πλευρά είναι πάντα ο πελάτης.

«Η Τουρκία στοχεύει να δημιουργήσει σχέσεις βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως: «Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ένα τόσο ζωτικό ζήτημα όπως η ασφάλεια ως στοιχείο απειλής και πίεσης μεταξύ των χωρών».

Ο Ερντογάν είπε ακόμα ότι «ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται εύκολα στις ανάγκες ασφαλείας του, εφόσον παραμένουν νόμιμες και εντός του νόμου. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις δυνατότητές μας με φιλικές και αδελφικές χώρες».

«Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους φίλους μας καλύπτοντας τις δικές μας ανάγκες», κατέληξε.